Οι μισοί Αμερικανοί θα εμφανίσουν διαβήτη ή προδιαβήτη μέχρι το 2020

Σύμφωνα με έκθεση της ασφαλιστικής εταιρίας UnitedHealth Group, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς θα εμφανίσουν διαβήτη ή προδιαβήτη μέχρι το 2020, με κόστος για το αμερικανικό σύστημα ιατρικής περίθαλψης 3,35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.  Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης θα αναλογούν περίπου στο 10% των συνολικών δαπανών για την υγεία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με ετήσιο κόστος σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 194 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι αυτό το χρόνο.

Οι ιατρικές δαπάνες, κατά μέσο όρο, για το 2009 για έναν διαβητικό ανέρχονται σε 11.700 δολάρια περίπου σε σύγκριση με σχεδόν 4.400 δολάρια για τους μη διαβητικούς, σύμφωνα με νέα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση και αφορούν τα δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους της UnitedHealthcare. Κατά μέσο όρο το ετήσιο κόστος σχεδόν διπλασιάζεται και φθάνει τα 20.700 δολάρια ανά άτομο όσον αφορά στις επιπλοκές που συνδέονται με τον διαβήτη, αναφέρει η έκθεση.
Οι επιπλοκές αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις ή παθήσεις των νεφρών, τύφλωση και προβλήματα του κυκλοφορικού που μπορεί να προκαλέσουν πληγές οι οποίες δεν επουλώνονται και χρήζουν ακρωτηριασμού.
Ο διαβήτης, ο οποίος προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και αποτελεί μία από τις ταχύτερα εξαπλούμενες νόσους στις ΗΠΑ, πλήττει επί του παρόντος περίπου 26 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αλλα 67 εκατομμύρια Αμερικανοί εκτιμάται ότι πάσχουν από προδιαβήτη, που μπορεί και να μην έχει εμφανή συμπτώματα. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Αμερικανοί αγνοούν ότι έχουν προδιαβήτη, σύμφωνα με την UnitedHealth. Όσοι πάσχουν από προδιαβήτη έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να χαρακτηριστούν διαβητικοί. Οι προδιαβητικοί κινδυνεύουν από άλλους παράγοντες: π.χ είναι υπέρβαροι ή έχουν υψηλή πίεση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η 52 σελίδων έκθεση της UnitedHealth επικεντρώνεται επίσης και στα ραγδαία αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, που προσλαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας, και που αποτελούν μία από τις πρωταρχικές αιτίες εμφάνισης διαβήτη.
Ωστόσο, οι εισηγητές της έκθεσης εκτιμούν ότι η προβλεπόμενη αύξηση του κόστους δεν είναι αναπόφευκτη, αν η κρίση αντιμετωπιστεί επιθετικά, όπως για παράδειγμα με την παρέμβαση ώστε να μην εξελιχθεί ο προδιαβήτης σε διαβήτη.

“Επειδή ο διαβήτης ακολουθεί μία σταδιακή πορεία, συχνά ξεκινώντας με παχυσαρκία και στη συνέχεια εξελισσόμενος σε προδιαβήτη, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη αυτής της καταστροφικής νόσου προτού να είναι πολύ αργά”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντενίν Βόιτα, αντιπρόεδρος της UnitedHealth Center for Health Reform & Modernization. Αν υιοθετηθούν ευρέως οι προτεινόμενες στην έκθεση λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας και εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση μέχρι και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση της UnitedHealth.

Δείτε επίσης