Αλόννησος: Γαλαζοπράσινα νερά

Το πιο ανέγγιχτο από τον τουρισμό νησί των Σποράδων, η Αλόννησος, διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές και προσφέρεται για πεζοπορίες και θαλάσσιες εξορμήσεις. Εκτός από τις περίφημες ακρογιαλιές της με τα γαλαζοπράσινα νερά που φιλοξενούν τα συμπαθέστατα θηλαστικά Monachus monachus και ανήκουν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Σποράδων, διαθέτει επίσης πανέμορφα ορεινά μονοπάτια και πευκόφυτες περιοχές που δημιουργούν έναν τόπο ιδανικό για γαλήνιες διακοπές σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Το Πατητήρι, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από τον ομώνυμο όρμο με γραφικά δρομάκια και παραδοσιακά σπίτια και διαθέτει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη.

Η Χώρα της Αλοννήσου και παλαιά πρωτεύουσα του νησιού απέχει

3,5 χλμ. από το λιμάνι και είναι σκαρφαλωμένη σ’Α ένα λόφο γύρω από τα ερείπια ενετικού κάστρου του 15ου αιώνα. Υπέστη μεγάλες ζημιές στο σεισμό του 1965, αλλά αργότερα αναπαλαιώθηκε και σήμερα έχει ανακτήσει εντελώς το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος της και γοητεύει με τα πετρόχτιστα σπίτια της και τα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια της. Αξίζει να επισκεφθείτε το Eκκλησάκι του Χριστού με τη στέγη από σχιστόπλακες όπως επίσης και τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου.

Ο Ρουσούμ Γιαλός, η Βότση, η Μηλιά, όπου εδρεύει η Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής, η Στενή Βάλα, που φιλοξενεί και μονάδα της Εταιρείας για τη Μελέτη και την Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας (ΕΜΠΜΦ), όπου προβάλλονται και ενημερωτικές βιντεοταινίες, τα γραφικά Καλαμάκια και ο ‘Αγιος Δημήτριος, είναι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του νησιού που βρίσκονται στα ανατολικά παράλια, ενώ το μικρό ψαροχώρι του Γέρακα βρίσκεται στις βόρειες ακτές και φιλοξενεί επίσης σταθμό της ΕΜΠΜΦ.

Στα αξιοθέατα της Αλοννήσου ανήκει το Κοκκινόκαστρο, μια βοτσαλωτή παραλία με κοκκινωπά βράχια όπου βρέθηκαν ίχνη από την της αρχαία πόλη της ΄Ικου, όπως επίσης και η θέση Τσουκαλά κοντά στoν οικισμό Βότση όπου τοποθετείται ο χώρος οινοπαραγωγικής δραστηριότητας της αρχαίας Ίκου.

Οι περισσότερες παραλίες της Αλοννήσου συνδυάζουν το πράσινο της στεριάς με το γαλάζιο της θάλασσας, δημιουργώντας υπέροχα σκηνικά ιδανικά για κολύμπι και χαλάρωση.

Στις νότιες ακτές του νησιού θα κολυμπήσετε στον Μουρτιά, στη Βαλίτσα, στο Βύθισμα, στη Μαρπούντα και στις Πλάκες.

Κοντά στο Πατητήρι βρίσκονται οι παραλίες Φάρος, Ρουσούμ Γιαλός, Βότση, Σπαρτίνες και Λακκάκια. Λίγο βορειότερα στην τοποθεσία Μηλιά θα σας εντυπωσιάσουν οι παραλίες Κοκκινόκαστρο, Τζώρτζη Γιαλός και Λεφτός Γιαλός. Στις ανατολικές ακτές απέναντι από το νησάκι Περιστέρα θα συναντήσετε τη Στενή Βάλα, τη Γλύφα, τα Καλαμάκια, τον ‘Αγιο Δημήτριο και τη Μουρίτσα, ενώ στις βόρειες ακτές την υπέροχη και απομονωμένη παραλία του Γέρακα.

Στην Αλόννησο θα βρείτε εξαιρετικά παραδοσιακά γλυκά, μέλι και μαρμελάδες. Από τις ντόπιες σπεσιαλιτέ ξεχωρίζει η αστακομακαρονάδα, η γίδα με τα μακαρόνια όπως, επίσης, και οι πίτες με κάθε είδους γέμιση, λαχανόπιτα, χταποδόπιτα, γαλατόπιτα κ.ά.

Κοντά στην Αλόννησο βρίσκονται τα ακατοίκητα νησάκια Περιστέρα, Πελαγονήσι, Γιούρα, Ψαθούρα, Πιπέρι και Σκάντζουρα, που μαζί με την Αλόννησο και το νοτιοανατολικό τμήμα της Σκοπέλου ανήκουν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε αφού πάρετε ειδική άδεια και ενημερωθείτε για τους συγκεκριμένους κανόνες ναυσιπλοΐας που ισχύουν σ’Α αυτά τα νησιά.

Η Περιστέρα εκτείνεται παράλληλα με τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου και αποτελείται από δύο τμήματα που ενώνονται μεταξύ τους με στενή λωρίδα ξηράς.

Ο διάπλους του θαλάσσιου στενού ανάμεσα στην Αλόννησο και στην περιστέρα είναι εύκολος και χωρίς κινδύνους.

Ο Όρμος Βασιλικός, στη μέση περίπου των δυτικών ακτών του νησιού, αποτελεί εξαίρετο καταφύγιο με όλους του καιρούς.

‘Αλλα σημεία που προσφέρονται για αγκυροβολία είναι ο όρμος

Κοκκαλιάς και ο όρμος Περιστέρι στις νότιες ακτές του νησιού.

Στην Περιστέρα έχουν βρεθεί ίχνη προϊστορικών οικισμών και αρχαίοι τάφοι.

Δείτε επίσης