Τρίκαλα: Οδοιπορικό στo δήμο Καστανιάς

Aγνό φαγητό, μοναδικό φυσικό περιβάλλον και σύγχρονες ανέσεις για διαμονή, μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης του δήμου Καστανιάς, στην ορεινή περιοχή του νομού Τρικάλων. Ο δήμος Καστανιάς, ο οποίος βρίσκεται σε μια περιοχή, που αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, βρίσκεται σε απόσταση 56 χλμ από τα Τρίκαλα και 35 χλμ από την Καλαμπάκα. Καταλαμβάνει μια έκταση 149.808 στρεμμάτων, έχει 1.619 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 850 μ. Αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Αμάραντου, Αμπελοχωρίου, Καλομοίρας, Καστανιάς, Ματονερίου και τον Συνοικισμό Ελαφιού.

Όλα τα χωριά, όπως τονίζεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου, διαθέτουν τεράστιες φυσικές ομορφιές, η περιοχή κατακλύζεται από δάση ελάτης, οξιάς, δρυός, πεύκης και καστανιάς, όπου οι φυσιολάτρες μπορούν, με περιπάτους μέσα στα δάση και τις φυσικές πηγές νερού που βγαίνουν μέσα από τα βουνά, να απολαύσουν τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Η πρόσβαση στο Δήμο είναι εύκολη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου, με το οποίο συνδέεται με τους δήμους Καλαμπάκας, Κλεινοβού, Μαλακασίου, Χασίων και τη Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τις αγροτικές εργασίες και φημίζονται για τη ζεστή τους φιλοξενία.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τον Άγιο Αθανάσιο, την Γκούρα, τη Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων, τους καταρράκτες και το βασιλικό δάσος στην Καστανιά. Επίσης, αξίζει μια στάση σην Αγία Παρασκευή και τις Εννέα Βρύσες στην Καλομοίρα., στο νερόμυλο του Αγίου Μηνά, την πηγή Κουφορίτο, τη βρύση Σίδηρο και την κατασκήνωση των προσκόπων στον Αμάραντο.

Μεταξύ των αξιοθέατων είναι οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία και της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Αμπελοχώρι, οι Άγιοι Ανάργυροι στο Ματονέρι και η παλιά εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, στο Ελάφι.

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει, επίσης, τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής και του Δεκαπενταύγουστου, καθώς και τις Απόκριες, στην Καλομοίρα, τα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία και του Δεκαπενταύγουστου στο Αμπελοχώρι, το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και τον παραδοσιακό γάμο στο Ματονέρι, το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στον Αμάραντο και το πανηγύρι των Αγίων Ταξιαρχών στο Ελάφι.

Για τους “γκουρμέ” επισκέπτες, προσφέρεται λαχταριστό κεμπάμπ, σπληνάντερο, κρέας με πλιγούρι, τραχανάς, φασόλια γίγαντες, πίτες όλων των ειδών, χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, τυρί φέτα, γαλοτύρι, γιαούρτι, ντόπιο κρασί και τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού (καρύδι, σύκο, κυδώνι, καρπούζι, τοματάκι κλπ.), μπακλαβάς, μέλι, μήλα, κάστανα, καρύδια σε όλα τα καταστήματα και τα σπίτια.

Αξίζει, επίσης, κάποιος να προμηθευτεί κυνήγι (αγριογούρουνο, ελάφι) και πέστροφα από τους ντόπιους, όπως , επίσης, και μια σειρά ακόμη από άλλα παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα με πολύ κέφι και μεράκι από τις νοικοκυρές του τόπου.

Απόδραση στην … περιπέτεια

Για να απολαύσει κάποιος τη φύση πρέπει να βρεθεί κοντά της. Για να ζήσει, όμως, τις ιδιαίτερες στιγμές της πρέπει να γίνει ένα μ’ αυτή. Εξοπλισμένος με τα απαραίτητα εφόδια και τη διάθεση ν’ ανακαλύψει, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει στα ορεινά και παραποτάμια μονοπάτια. Το κατέβασμα του Αχελώου με καγιάκ και φουσκωτά σκάφη (rafting) θα ενθουσιάσει τα πιο ανήσυχα πνεύματα. Την κλασσική ορειβασία συμπληρώνει η ελεύθερη οδοιπορία (trekking). Οι πιο ανθεκτικοί μπορούν να δοκιμάσουν την περιήγηση με ποδήλατο κατάλληλο για ορεινούς δρόμους (mountain bike). Ο Αχελώος προσκαλεί για κολύμπι αυτούς που αντέχουν τα παγωμένα, αλλά πεντακάθαρα, νερά του. Το ψάρεμα της πέστροφας είναι μια ακόμα απόλαυση για όσους γνωρίζουν τα μυστικά του.

Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τη διαμονή του, με μια βόλτα με άλογα στην Καστανιά. Διαδρομές σε μονοπάτια και δασικούς δρόμους, με ήρεμα άλογα και έμπειρους εκπαιδευτές, μονάδας τουριστικής ιππασίας. Επίσης, με μια βόλτα, με mountain bike, μέσα σε δασικούς δρόμους, λιβάδια και ελατοδάση.

Δείτε επίσης