Σκόπελος: Μαγευτικές ακρογιαλιές

Η Σκόπελος, το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Σποράδων, έχει καταφέρει να διατηρήσει το παραδοσιακό της χρώμα παρά την αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. Με όμορφη και πευκόφυτη ενδοχώρα, μαγευτικές ακρογιαλιές και γραφικά χωριά αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών που συνδυάζει την άνετη διαμονή με αυθεντικά φυσικά τοπία. H Σκόπελος, πόλη και λιμάνι του νησιού, απλώνεται γύρω από τον ομώνυμο όρμο και γοητεύει με τις αμέτρητες εκκλησίες της, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της και τα πολλά αρχοντικά της που μαρτυρούν την παλαιότερη ακμή της. Το Κάστρο, η παλιά συνοικία της πόλης, βρίσκεται πάνω από τον καινούργιο συνοικισμό και στεφανώνεται από τα ερείπια του ενετικού κάστρου που είχε κτισθεί στη θέση της αρχαίας ακρόπολης του νησιού.

Από τις 123 εκκλησίες της πόλης ξεχωρίζουν η Παναγία Παπαμελετίου του 17ου αιώνα, η Παναγία του Πύργου στην κορυφή ενός βράχου με θέα το λιμάνι, ο ‘Αγιος Γεώργιος της Κυρατσώς με το βοτσαλωτό δάπεδο, η Παναγία η Φανερωμένη με το καμπαναριό- ρολόι και ο ‘Αγιος Αθανάσιος τμήμα του οποίου χρονολογείται από τον

9ο αιώνα. Το Λαογραφικό μουσείο στεγάζεται σε αρχοντικό του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει τοπικές φορεσιές, έπιπλα, κεντήματα, φωτογραφίες, εργαστήριο μαχαιριών κ.ά.

Ο γραφικός Αγνώντας, ο Πάνορμος, ο Στάφυλος, και το Λουτράκι είναι τα πιο πολυσύχναστα παραθαλάσσια χωριά της Σκοπέλου, ενώ από τα ορεινά ξεχωρίζουν η Γλώσσα με σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής και υπέροχη θέα στη θάλασσα και το Κλήμα κτισμένο σε καταπράσινη περιοχή, επίσης, με υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Στα αξιοθέατα του νησιού ανήκουν και πολλά ενδιαφέροντα μοναστήρια. Μια όμορφη διαδρομή, ανατολικά της πόλης, οδηγεί στο μεγάλο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας που διαθέτει εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες του 14ου αιώνα.

Βορειότερα βρίσκεται η Mονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, σε ειδυλλιακή τοποθεσία με αιωνόβια δένδρα, που φιλοξενεί την εικόνα της Μεταμόρφωσης που φιλοτέχνησε ο αγιογράφος Αντώνιος Αγοραστός.

Η Mονή του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε το 1612 και ανακαινίστηκε το 1721 είναι σήμερα γυναικεία και διαθέτει πανοραμική θέα στον κόλπο της Σκοπέλου. Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, που ξεκινά από το όρος Παλούκι και περνά πάνω από εντυπωσιακούς γκρεμούς, οδηγεί στην εγκαταλελειμμένη πλέον Mονή των Ταξιαρχών.

Οι παραλίες της Σκοπέλου είναι αμέτρητες και μαγευτικές.

Στις δυτικές ακτές του νησιού νότια προς βόρεια θα συναντήσετε τον Πάνορμο, τα Λιναράκια, τα Καμίνια, τις ήσυχες παραλίες της Αντρίνας, τη Μηλιά με το χαρακτηριστικό βράχο, την πανέμορφη παραλία του Χόβολου, τις Καλύβες την Αρμενόπετρα και την υπέροχη Γλίστρα. Επίσης το Μινάκι, τη Φτελιά και τη Δάφνη που έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση.

Κοντά στην πόλη στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού βρίσκονται οι παραλίες Γλυφονέρι, Γλιστέρι και Βαθιά, όπως επίσης και οι Σάρες που έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση.

Στα νότια θα κολυμπήσετε στο Στάφυλο και στοΒελανιό, ενώ στον Όρμο του Αγνώντα θα σας εντυπωσιάσει η βοτσαλωτή παραλία Λιμνονάρι με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Με σκάφος θα φθάσετε στη Μέκη και στον Λαιμό που βρίσκονται επίσης στα νότια παράλια του νησιού.

Η Σκόπελος που στο παρελθόν φημιζόταν για το κρασί της, σήμερα φημίζεται για τα φρούτα της και ιδιαίτερα τα δαμάσκηνα, που γίνονται και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Κορυφαία νοστιμιά του νησιού είναι η στριφτή τυρόπιτα, ενώ από τις ντόπιες σπεσιαλιτέ ξεχωρίζουν ο ροφός στιφάδο, η αστακομακαρονάδα και η ψαρόσουπα.

Επόμενος σταθμός της διαδρομής είναι η Αλόννησος της οποίας η δυτικότερη άκρη χωρίζεται από την ανατολικότερη της Σκοπέλου με θαλάσσιο στενό μήκους μικρότερο των 2 μιλίων.

Το πιο κατάλληλο σημείο για να πραγματοποιήσετε το διάπλου του στενού βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές της Αλοννήσου και τη βραχονησίδα Μικρό, ενώ αν επιχειρήσετε το διάπλου με μη ευνοϊκό καιρό, καλό είναι να μη βασίζεστε μόνο στα πανιά, αλλά να ενεργοποιήσετε και τη μηχανή του σκάφους γιατί η ένταση των ανέμων στην περιοχή πολλές φορές επηρεάζει τα ρεύματα του στενού που αποκτούν μεγάλες ταχύτητες.

Οι νοτιοδυτικές ακτές της Αλοννήσου φιλοξενούν τον Όρμο της Μουρτιάς που προσφέρει ασφάλεια με βόρειους και ανατολικούς καιρούς ενώ προσβάλλεται από νότια και νοτιοδυτικά. Έχει άνοιγμα προς νοτιοδυτικά, βυθό και βάθος κατάλληλα για αγκυροβολία και στο εσωτερικό του σχηματίζονται μικρότεροι όρμοι που προσφέρονται για καταφύγια μικρών σκαφών.

Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες του όρμου, Μικρός και Μεγάλος Μουρτιάς, Βαλίτσα και Βύθισμα, ενώ ο κοντινότερος οικισμός είναι η Χώρα της Αλοννήσου.

Το Πατητήρι είναι το λιμάνι του νησιού και βρίσκεται στο εσωτερικό του ομώνυμου όρμου στις νοτιοανατολικές ακτές.

Έχει βάθος 6 έως 10 μέτρα, βυθό στέρεο στο μεγαλύτερο τμήμα του, αλλά κατά τόπους βραχώδη και επισφαλή για το κράτημα της άγκυρας.

Με άνοιγμα προς Ανατολάς προσφέρει ασφάλεια με βορειοανατολικούς καιρούς που όμως δημιουργούν ρεστία στο εσωτερικό του όρμου.

Μπορείτε να δέσετε στο βορειοανατολικό κρηπίδωμα του λιμανιού ή να αγκυροβολήσετε αρόδο ανοιχτά της δυτικής ακτής.

Ο οικισμός του λιμανιού, που είναι και πρωτεύουσα του νησιού, έχει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη και παρέχει δυνατότητα ανεφοδιασμού σε καύσιμα και σε περιορισμένες ποσότητες νερού.

Ο Oρμίσκος Ρουσούμ Γιαλός ή Ρουσούμι βρίσκεται λίγο βορειότερα από το λιμάνι, και προσφέρεται για αγκυροβολία μόνο το καλοκαίρι.

Ο οικισμός της περιοχής σχεδόν ενώνεται με το Πατητήρι και διαθέτει όμορφη παραλία.

Λίγο βορειότερα σχηματίζεται ο Oρμίσκος Βότση με μικρό λιμάνι στο εσωτερικό του, που ουσιαστικά είναι το καταφύγιο των αλιευτικών σκαφών του νησιού. Μπορείτε να δέσετε στο κρηπίδωμα που βρίσκεται εσωτερικά του ανατολικού μόλου ή να αγκυροβολήσετε αρόδο στο βορειοανατολικό τμήμα του όρμου δένοντας ταυτόχρονα με μακρύ κάβο στα δένδρα της ακτής.

Ο ομώνυμος οικισμός έχει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη και όμορφη παραλία.

Στη συνέχεια οι μικροί όρμοι Τζώρτζη Γιαλός και Λεφτός Γιαλός είναι κατάλληλοι για προσωρινή αγκυροβολία και διαθέτουν όμορφες παραλίες με ταβέρνες.

Περίπου στη μέση των ανατολικών ακτών του νησιού, απέναντι από το νησάκι Περιστέρα βρίσκεται ο Όρμος Στενή Βάλα που έχει άνοιγμα προς Aνατολάς και είναι καλό καταφύγιο για μικρά σκάφη. Παρέχει ασφάλεια με δυτικούς καιρούς, αλλά προσβάλλεται από νότιους και νοτιοανατολικούς.

Ο γραφικός ομώνυμος οικισμός, φιλοξενεί την Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΕΜΠΜΦ), διαθέτει πανέμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του.

Το Καλαμάκι λίγο βορειότερα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που φημίζεται για τις παραλίες και τις ψαροταβέρνες του και προσφέρεται επίσης για ελλιμενισμό. Συνεχίζοντας τον παράπλου των βορειοανατολικών ακτών θα συναντήσετε τις παραλίες Στροβίλι και Λαλαριά που έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση, αλλά και την εντυπωσιακή Μπλε Σπηλιά, ένα από τα φυσικά αξιοθέατα του νησιού.

Στις βόρειες ακτές του νησιού, σχηματίζεται ο όρμος του Γέρακα που έχει πολύ μικρό πλάτος και εισχωρεί αρκετά βαθιά στη στεριά.

Διαθέτει μικρό λιμάνι που εξυπηρετεί αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, αν και το καλοκαίρι προσβάλλεται από τα μελτέμια που επικρατούν στο

Β. Αιγαίο. Η παραλία της περιοχής είναι από τις ομορφότερες του νησιού και προσφέρεται για καταδύσεις, ενώ στον μικρό οικισμό εδρεύει ο Ερευνητικός Σταθμός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βόρειων Σποράδων.

Τα βορειοδυτικά παράλια του νησιού δεν διαθέτουν σημεία αγκυροβολίας.

Δείτε επίσης