Λέρος: Aνεπιτήδευτη ομορφιά

Αυθεντική και ανεπιτήδευτη, πανέμορφη και γραφική, η σημερινή Λέρος καλωσορίζει όλους όσοι την επισκέπτονται για να θαυμάσουν τα απομεινάρια της μακραίωνης ιστορίας της και να απολαύσουν τα καταπράσινα τοπία της και τις χρυσαφένιες αμμουδιές της.  Χαμηλοί ορεινοί όγκοι με βλάστηση τόσο πλούσια που στην αρχαιότητα γοήτευσε ακόμα και την ‘Αρτεμη, δαντελωτές ακτές που σχηματίζουν πανέμορφους κόλπους και υπέροχες παραλίες, γραφικοί οικισμοί που θυμίζουν κινηματογραφικό σκηνικό και άνθρωποι ανοικτοί και φιλόξενοι που ξέρουν να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης Λέρου που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Πλάτανος, ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού, που απλώνεται αμφιθεατρικά στη πλαγιά ενός λόφου και καταλήγει στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας και του Παντελιού με τους οποίους πλέον είναι ενωμένος. Πάνω από τον Πλάτανο δεσπόζει ένα καλοδιατηρημένο βυζαντινό κάστρο, κτισμένο στη θέση αρχαίας ακρόπολης του νησιού με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.

Κύριο λιμάνι και παλαιότερη πρωτεύουσα του νησιού είναι το Λακκί, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια του Αιγαίου.

Σήμερα το Λακκί με την εξαιρετική ρυμοτομία και τα επιβλητικά

αρτ ντεκό κτίρια –απομεινάρια της προσπάθειας του Μουσολίνι να το διαμορφώσει σε πόλη πρότυπο κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής–

θυμίζει έντονα κινηματογραφικό σκηνικό και εκπέμπει μια ιδιαίτερη γοητεία. ‘Αλλοι αξιόλογοι οικισμοί του νησιού είναι τα γραφικά Αλινδα, κτισμένα σε καταπράσινο τοπίο, ο Ξηρόκαμπος με το Παλιόκαστρο να δεσπόζει ψηλά στην είσοδο του χωριού, αλλά και το ιστορικό Παρθένι όπου βρέθηκαν τα ερείπια του ονομαστού στην αρχαιότητα ναού της Αρτέμιδος.

Οι παραλίες της Λέρου είναι πολλές και πανέμορφες και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Οργανωμένες παραλίες με εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ (σκι, γουιντσέρφινγκ, καταδύσεις, τζετ σκι κ.ά.) θα βρείτε στην Αγία Μαρίνα, στο Παντέλι, στα Αλινδα, στο Βρωμόλιθο και στο Κριθώνι, ενώ μπορείτε να ανακαλύψετε και μικρές ερημικές αμμουδιές κρυμμένες ανάμεσα στα βράχια όπως ο Κρυφός, τα Κόκκινα τα Διολισκάρια κ.ά.

Η Λέρος προσφέρεται, επίσης, για πεζοπορία και ποδηλασία σε γραφικές διαδρομές, όπως και για ψάρεμα μια που τα πολυάριθμα γύρω νησάκια είναι ιδανικοί ψαρότοποι.

Αν έχετε σκάφος θα δέσετε στην Αγία Μαρίνα και στο Λακκί, όπου θα βρείτε καύσιμα και νερό, ενώ καταφύγιο προσφέρουν και πολλοί ακόμα ασφαλείς όρμοι του νησιού.

Οι γεύσεις στη Λέρο, έχουν την τιμητική τους. Δοκιμάστε παστούς κολιούς, «κουκουβάδες» (ψάρι μαρινάτο με δενδρολίβανο), κακαβιά, φούσκες και αχινούς, αλλά και κατσίκι λεμονάτο, λαχανοντολμάδες και πιτάκια με φάβα. Κορυφαία τοπικά προϊόντα η μυζήθρα, που φτιάχνεται με λάδι, στάχτη, πίτουρα και θρούμπι και το «διασόγαλο» ένα ποτό που θυμίζει σουμάδα.

Για να γλυκαθείτε ζητήστε «πουγκάκια», «σβίγγους» και «ξεροτήγανα» που είναι μοναδικά.

Θα φθάσετε με πλοίο από τον Πειραιά και αεροπορικώς από την Αθήνα.

Επίσης το νησί συνδέεται όλον το χρόνο με την Kάλυμνο, την Kω, τους Λειψούς, την Πάτμο, τη Pόδο και τη Σάμο. Το καλοκαίρι υπάρχει, επίσης, σύνδεση με τη Σύρο, την Πάρο, τη Nάξο και τη Mύκονο.

Δείτε επίσης