Ο μαγευτικός Μυστράς

Όσα κι αν έχεις διαβάσει για ένα ιστορικό μνημείο ή τόπο, όσα κι αν έχεις δει σε φωτογραφίες ή ντοκιμαντέρ, όσα κι αν σου έχουν πει στο σχολείο, τίποτε μα τίποτε δεν συγκρίνεται με το να βρεθείς εκεί. Να δεις το μνημείο μέσα στο φυσικό του περιβάλλον, όντας κι εσύ μέρος του.  Για το Μυστρά και την Καστροπολιτεία του, το μνημείο αυτό της UNESCO,  τα αυτοκρατορικά παλάτια, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια λίγο πολύ ξέρουμε οι περισσότεροι. Πολύ μελάνι έχει χυθεί, χαρτί, φιλμ και ιστοσελίδες έχουν γεμίσει, με κάθε λογής πληροφορία για τον τόπο, την ιστορία του και τη γύρω περιοχή.

Όμως η αίσθηση που έχεις όταν βρίσκεσαι εκεί…και οσμίζεσαι την ιστορία σου είναι άλλη. Βλέπεις κι αγγίζεις τις πέτρες αυτές που βρίσκονται εκεί εκατοντάδες χρόνια πριν από σένα, που περπατήθηκαν κι αγγίχθηκαν από αυτοκράτορες και πληβείους, αρχιεπισκόπους και απλούς μοναχούς, δεσποτάδες και πασάδες, Ενετούς, Βυζαντινούς, Τούρκους, Τουρκαλβανούς, Έλληνες, ξένους ταξιδευτές και περιηγητές. Ζωές ανθρώπων που ήρθαν και χάθηκαν, άλλες ειρηνικά άλλες βίαια, δίκαιοι και άδικοι, τρανοί κι ασήμαντοι, εχθροί και φίλοι, χριστιανοί κι αλλόδοξοι.

Λίγο να κλείσεις τα μάτια σου μπορείς ν΄ ακούσεις ποδοβολητά αλόγων ν΄ ανεβαίνουν τα πέτρινα καλντερίμια, βυζαντινές ψαλμωδίες, ιαχές πλήθους στη στέψη του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, κλαγγές όπλων στις μάχες, κραυγές πόνου και σπαραγμό από τις σφαγές των αμάχων μετά την αποτυχία του Ορλώφ. Η ζωή και η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας μέχρι την απελευθέρωση, συμπυκνωμένη σ΄ αυτόν τον τόπο.

Με την ορθοδοξία στην καλλίτερη της στιγμή, αποτυπωμένη στις αποστεωμένες φιγούρες των αγίων της, από τους βυζαντινούς αγιογράφους και στην αρχιτεκτονική των εκκλησιών της που αγκαλιάζει και προστατεύει. Εκκλησία-κατοικία θεού αγάπης.

Και γύρω η φύση να σε συνεπαίρνει.

ΙΣΤΟΡΙΑ

6 χλμ ΒΔ της Σπάρτης. Το κάστρο του Μυστρά κτίζεται πάνω στο λόφο του Μυζηθρά το 1249 από τον φράγκο ηγεμόνα Γουλιέλμο Β΄Βιλλεαρδουίνο. Το 1262 αναγκάζονται να το παραδώσουν στον βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο. Το 1289 γίνεται έδρα του επαρχιακού διοικητή που μέχρι τότε ήταν στη Μονεμβασιά. Το 1349 γίνεται πρωτεύουσα και έδρα  του Δεσποτάτου του Μορέως. Το 1460 παραδίδεται στους Τούρκους.  Το διάστημα 1687-1715 περιέρχεται στους Ενετούς για να παραδοθεί ξανά στους Τούρκους μέχρι το 1821 και είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που απελευθερώνεται. Το 1834 με διάταγμα του Όθωνα οι τελευταίοι κάτοικοι του Μυστρά το εγκαταλείπουν και εγκαθίστανται στη νέα πόλη της Σπάρτης. Το 1921 με βασιλικό διάταγμα κηρύσσεται βυζαντινό μνημείο και απαλλοτριώνοντας όσες ιδιοκτησίες είχαν απομείνει, γίνεται αρχαιολογικός χώρος.Το 1989 η UNESCO συμπεριλαμβάνει το Μυστρά στον κατάλογο των μνημείων που αποτελούν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ -ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Βυζαντινός ναός Αγίας Σοφίας,  βυζαντινός ναός Θεοτόκου της Περιβλέπτου, Αγίων Θεοδώρων, βυζαντινός ναός Παναγιάς Οδηγήτρας, βυζαντινός ναός Ευαγγελίστριας, Μητροπολιτικός ναός Αγίου Δημητρίου, Μονή και εκκλησία Παναγιάς Παντάνασσας

Πως θα φθάσετε

Διαδρομή Α΄

Αθήνα – Σπάρτη 225 χλμ
Μόλις μπείτε στην Σπάρτη υπάρχει πινακίδα προς Μυστρά (6χλμ) μέχρι την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Διαδρομή Β΄ (μεγαλύτερη αλλά  πιο ωραία)

Αθήνα – Καλαμάτα 255 χλμ.

Στην είσοδο της πόλης στον σταθμό των ΚΤΕΛ,  ξεκινάει ο δρόμος που διασχίζει τον Ταϋγετο. Διαδρομή μοναδικής ομορφιάς . Μια στάση ή και μία διανυκτέρευση στο Τουριστικό Περίπτερο του Ταϋγετου θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε τα μονοπάτια του πανέμορφου αυτού βουνού πριν κατηφορίσετε για το Μυστρά. Ο δρόμος θα σας φέρει στην πάνω πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από το Ενετικό Κάστρο με τη μοναδική θέα στο Λακωνικό Κάμπο και τα γύρω βουνά, μέχρι τη θάλασσα.

Δείτε επίσης