Σκιάθος, ένας μοναδικός συνδυασμός βλάστησης και ειδυλλιακών ακρογιαλιών

Κοσμοπολίτικο νησί ήδη από τη δεκαετία του ’60, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αναπτύσσεται τουριστικά διατηρώντας όμως πάντα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού η Σκιάθος, που απλώνεται σε δύο χαμηλούς λόφους κατά μήκος της παραλίας. Το παλιό κομμάτι της πόλης με τα όμορφα κεραμοσκεπή σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια αποτελεί τον πυρήνα του οικισμού που γύρω του έχει αναπτυχθεί η καινούργια πόλη με ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. Στολίδι της πόλης o κατάφυτoς Λόφος Μπούρτζι με το ομώνυμο βενετσιάνικο φρούριο του 1207, που σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο και φιλοξενεί μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις.

Το πατρικό σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, έχει μετατραπεί σε μουσείο και εκτός από τα προσωπικά είδη του συγγραφέα στεγάζει, επίσης, και παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα του νησιού.

Στα αξιοθέατα της πόλης ανήκουν και οι εκκλησίες των Τριών Ιεραρχών και της Παναγιάς της Λιμνιάς όπου φυλάσσεται η κάρα του

Α. Παπαδιαμάντη, καθώς και πολλές αξιόλογες εικόνες.

Από τα παραθαλάσσια χωριά του νησιού ξεχωρίζουν οι Κουκουναριές, με τον ομώνυμο βιότοπο που φημίζεται για την πτηνοπανίδα και τη χλώριδα του, η Ασέληνος, η Καναπίτσα, η Μεγάλη ‘Αμμος και η Φτελιά.

Το πιο αξιόλογο ιστορικό μνημείο της Σκιάθου, είναι η κωμόπολη του Κάστρου σκαρφαλωμένη σε τεράστιο βράχο στη βορειότερη ακτή του νησιού. Χτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα κα υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στις πειρατικές επιδρομές. Εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του το 1829, αλλά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησίμευσε σαν καταφύγιο των συμμάχων. Σήμερα σώζονται τα ερείπια αρκετών σπιτιών, ενώ το εκκλησάκι του Χριστού του 17ου αιώνα έχει αποκατασταθεί και διαθέτει αξιόλογο τέμπλο και τοιχογραφίες.

Στα αξιοθέατα του νησιού ανήκουν, επίσης, η ιστορική μονή της Ευαγγελίστριας, που ιδρύθηκε από μοναχούς του Αγίου Όρους και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Eπανάσταση του 1821, η Mονή του Αγίου Χαραλάμπους όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μωραΐτίδης και η πανέμορφη Mονή της Παναγίας της Κουνίστρας του 17ου αιώνα με τη θαυματουργή εικόνα.

Η Σκιάθος φημίζεται για τις παραλίες της που είναι όλες εξαιρετικές.

Στο νότιο μέρος του νησιού βρίσκονται οι οργανωμένες Μεγάλη ‘Αμμος, Φτελιά, Αχλαδιές, Τζανεριά, Βρωμόλιμνος, Αγία Παρασκευή, Τρούλλος και Κουκουναριές που είναι από τις καλύτερες και τις πιο γνωστές παραλίες στην Ελλάδα. Δυτικά θα συναντήσετε τη Μικρή Μπανάνα που προσφέρεται για γυμνισμό και τη Μεγάλη Μπανάνα που είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ. Στη συνέχεια βρίσκονται, η Κρυφή ‘Αμμος, το Μανδράκι που έχει μόνο θαλάσσια πρόσβαση, η Ελιά, το ‘Αγκιστρο, η Ασέληνος και η Μικρή και Μεγάλη Κεχριά που περιβάλλονται από καταπράσινα βουνά.

Οι παραλίες Λαλαριά, που έχει μόνο θαλάσσια πρόσβαση, Μπανάνα Μπιτς και Ξάνεμος στα ανατολικά θα σας εντυπωσιάζουν με το πανέμορφο φυσικό τοπίο τους.

Το νησί παράγει εξαιρετικό λάδι και μέλι κα φημίζεται για τα γλυκά του κουταλιού και τα αμυγδαλωτά του. Στα καφενεία του λιμανιού θα απολαύσετε νόστιμους μελωμένους λουκουμάδες, ενώ στις ταβέρνες εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά.

Δείτε επίσης