Απόδραση στο Καιμακτσαλάν

Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στον Νομό Πέλλης 54 χιλιόμετρα από την πόλη της Έδεσσας με τους πανέμορφους καταρράκτες. Λειτουργεί από αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου. Είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού. Οι πίστες σκι είναι πολλών χιλιομέτρων και διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με πρώτο τον Όλυμπο με 2.917μέτρα ακολουθεί ο Σμόλικας με 2.637μέτρα και το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν με υψόμετρο τα 2.524 μέτρα. Είναι το ψηλότερο Κέντρο Χειμερινών σπορ της Ελλάδας που οι εγκαταστάσεις του αρχίζουν από τα 2.018μ. και καταλήγουν στα 2.480μ. Το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στο όρος Βόρας αποτελεί πόλο έλξης των φίλων του σκι και των χειμερινών σπορ γενικότερα.
Φτάνοντας στο χιονοδρομικό κέντρο εντυπωσιάζουν οι απέραντες ολόλευκες φυσικές πίστες και ο ανοικτός ορίζοντας. Υπάρχουν συνολικά 16 σηματοδοτημένες πίστες, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων. Οι δύο από αυτές είναι πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο. Εκτός από τις δύσκολες πίστες υπάρχουν τρεις πίστες εύκολες και τρεις πίστες «baby». Υπάρχει επίσης ένα σκαμμένο Snowboard Funpark για τους λάτρεις του snowboard, καθώς και πέντε χιλιόμετρα cross country με απεριόριστες διαδρομές σε απάτητο χιόνι.
Στη νότια πλευρά του βουνού είναι εγκατεστημένος ο αναβατήρας (καρέκλα), με δυνατότητα μεταφοράς 800 ατόμων την ώρα. Παρέχει πρόσβαση στις τρεις βασικές πίστες, μια εύκολη (μπλε) και δύο μέτριας δυσκολίας (κόκκινες), με μήκος κατά προσέγγιση δύο χιλιόμετρα κάθε πίστα.
Στο πίσω, βόρειο μέρος του βουνού και στη θέση «Κρέμαση» ο συρόμενος αναβατήρας (άγκυρα) δημιουργεί ακόμη δύο τουλάχιστον πίστες για πιο έμπειρους χιονοδρόμους, με μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο η κάθε πίστα. Υπάρχει ακόμη και ο δρόμος για την πρόσβαση των χιονοδρόμων από τον τερματισμό της καρέκλας στην πίσω πλευρά του βουνού, καθώς και το συνθετικό κομμάτι της επιστροφής. Χαμηλότερα, στη θέση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου, υπάρχουν μικρές πίστες εκμάθησης.

To σαλέ βρίσκεται στα 2.050 μέτρα και διαθέτει ξενοδοχείο 46 κλινών (στο σαλέ υπάρχει κεντρική θέρμανση), εστιατόριο-ουζερί με παραδοσιακή τοπική κουζίνα, Fast Food με νεανικές γεύσεις, Cafe / Bar με τζάκι, εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, ενοικιάσεις- πωλήσεις εξοπλισμού ειδών ski/snowboard, σχολές σκι με έμπειρους εκπαιδευτές, τουριστικό περίπτερο πληροφοριών, ιατρείο και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.
Οι σκιέρ που προτιμούν διαδρομές περιπέτειας, μπορούν να επιλέξουν διαδρομές από την κορυφή του Καϊμακτσαλάν, στα σύνορα με τη FYROM. Στην κορυφή, που βρίσκεται σε μη ελληνικό έδαφος, υπάρχει ένα ξωκκλήσι. Ο μικρός αυτός ναός κτίστηκε το 1924 από τα υπολείμματα πολεμικού υλικού στη μνήμη των πολεμιστών Γερμανών και Γιουγκοσλάβων, που σκοτώθηκαν στις σφοδρές μάχες του 1916.
Όσοι επιθυμούν ορεινή πεζοπορία στο δάσος, μπορούν να επιλέξουν τις βορειοανατολικές παρυφές του βουνού. Εκεί το τοπίο αλλάζει, καθώς μεγάλα δάση οξιάς και πεύκης καλύπτουν τις πλαγιές, δημιουργώντας ένα πραγματικά υπέροχο δασικό τοπίο, με άφθονες εναλλαγές και ευχάριστες εκπλήξεις. Η σχετικά άγνωστη αυτή γωνιά του βουνού προσεγγίζεται εύκολα από την κωμόπολη της Αριδαίας, που απέχει 28 χλμ. από την Έδεσσα.
Εκτός από το σκι και το snowboard, μπορεί κάποιος να χαρεί ελεύθερες πτήσεις στο ανεμοδρόμιο, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα, να προπονηθεί στην πίστα μοτοκρός ή να χαλαρώσει στο κέντρο λουτροθεραπείας με τα ιαματικά μεταλλικά νερά στο Λουτράκι, μια λίμνη με σταθερή θερμοκρασία 30 βαθμών, κρυμμένη σε ένα καταπράσινο τοπίο.

  • Δάσος Γαβαλιώτισσας-Χίλια πεύκα Περίπτερο ΦΟΕ

Περπατήστε στα λιθόστρωτα μονοπάτια και δείτε δίπλα στους καταρράκτες, τους παλιούς νερόμυλους και την παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι.
Μαζί θα κατευθυνθούμε προς το περίπτερο του ΦΟΕ μέσα από το Δάσος της Γαβαλιώτισσας και τα Χίλια Πεύκα.
Βλέπουμε το θέατρο της Γαβαλιώτισσας, το εκκλησάκι του Σωτήρος και ξεδιψάμε στην διπλανή πηγή. Στο περίπτερο του Φυσιολατρικού Ομίλου μας περιμένει μία όμορφη έκπληξη.
(Πληροφορίες για υπαίθριες δραστηριότητες: Έδεσσα 23810/20300)

  • Κατάβαση Ποταμού Μογλενίτσα (Rafting – Kayak)

Επιβίβαση στο χωριό ‘Αλωρο και διαδρομή 2,5 ώρες μέσα στο ποτάμι δυσκολίας ΙΙ με σημεία ΙΙΙ.
Στην διαδρομή θα δούμε το «σκατόδεντρο», τις ροζ πέτρες, τις φωλιές μεγάλων πουλιών και διάφορα νησάκια που έχουν δημιουργηθεί απ’ το ποτάμι.
Πέρασμα μέσα από το φαράγγι και τις σιδηρές πύλες (Δεμίρ Καπού) πριν το αναψυκτήριο της Μενηίδας (χωριό Καλή). Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους εσάς που θέλετε λίγη δράση.
(Πληροφορίες για υπαίθριες δραστηριότητες: Έδεσσα 23810-20300)

  • Πανόραμα ορεινής Πέλλας (Trekking)

Αναχώρηση απο τους Καταρράκτες Έδεσσας. Διαδρομή μέσα απο το Δάσος Γαβλιώτισσας προς την θέση πυρσός όπου ανάβει η ολυμπιακή φλόγα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ξενάγηση στα γύρω βουνά με θέα της πόλης και της περιοχής από τον λόφο 606.
Επιστροφή – Έδεσσα.
(Πληροφορίες για υπαίθριες δραστηριότητες: Έδεσσα 23810-20300)

  • Μικρός γύρος Έδεσσας (Ποδηλασία)

Πάρτε το ποδήλατο και παρέα με εμάς θα κάνουμε το γύρο της πόλης. Περιήγηση στα βασικά της αξιοθέατα και διαδρομές σε όμορφες γειτονιές και στις όχθες των ποταμών είναι αυτά που θα δείτε.
Στάση στο φούρνο του Παυλάκη αλλά και στην βυζαντινή γέφυρα για φωτογραφίες. Παρέχεται ποδήλατο & εξοπλισμός.
(Πληροφορίες για υπαίθριες δραστηριότητες: Έδεσσα 23810-20300)

  • Τοξοβολία στην Έδεσσα και στον Αγ. Αθανάσιο

Δοκιμάστε τις ικανότητές σας στην τοξοβολία. Εσείς βάλτε το κέφι εμείς τους στόχους. Διαγωνισμοί με εκπλήξεις σας περιμένουν !!!
(Πληροφορίες για υπαίθριες δραστηριότητες: Έδεσσα 23810/20300)

  • Πτήση με 2πλό parapente στο Όρος Βόρας

Νοιώστε την μοναδική εμπειρία της πτήσης πάνω από τις βουνοκορφές του Καϊμάκτσαλάν με θέα την λίμνη Βεγορίτιδα και τις κορφές του Πάικου, του Βερμίου και του Ολύμπου.
Απογείωση από την θέση «Κερασιές» στα 1600μ. υψόμετρο και προσγείωση στο ανεμοδρόμιο Παναγίτσας (Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας-Θράκης).
Εξοπλισμός – briefing – Τοπικές Μετακινήσεις περιλαμβάνονται στην ανεπανάληπτη εμπειρία που θα ζήσετε.
(Πληροφορίες για υπαίθριες δραστηριότητες: Έδεσσα 23810-20300)
Βόρας-Μαύρο δάσος-Λουτρά (Mountain Bike)
Μετάβαση στο Όρος Βόρας και επίδειξη του εξοπλισμού.
Διαδρομή μέσα από το Μαύρο Δάσος (Οξυές, Έλατα και θαμνώδη πυκνή βλάστηση) με κατεύθυνση στο Λουτράκι.
Προαιρετικά μπάνιο στην πισίνα με ιαματικό νερό και επιστροφή στην Έδεσσα.
(Πληροφορίες για υπαίθριες δραστηριότητες: Έδεσσα 23810-20300)

  • Ορεινές διαδρομές (4×4)

Αναχώρηση από τους Καταρράκτες Έδεσσας. με τα αυτοκίνητα
(που σας εξασφαλίζει το τουριστικό γραφείο Έδεσσας 23810-20300.)
Διάσχιση Μαύρου Δάσους μέσα από χωμάτινες διαδρομές δίπλα και μέσα στο ποτάμι. Επιστροφή στην Έδεσσα. Σε όλη την διαδρομή σας συνοδεύει οδηγός – συνοδός βουνού που πραγματοποιεί και την οικοξενάγηση.

  • Κωπηλατικό Κέντρο Λουδία

O ποταμός Λουδίας είναι στην πραγματικότητα ένα τεχνητό κανάλι, το οποίο διανοίχτηκε μεταξύ 1930-1935. Το πλάτος του είναι 60μ. και το βάθος του φθάνει, σε μερικά σημεία, τα 5μ. Τα νερά του Λουδία διασχίζουν την πεδιάδα των Γιαννιτσών και καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο.
H έκταση που αποτελεί τον κωπηλατικό στίβο, ονομάζεται σημείο «μηδέν» γιατί η στάθμη των υδάτων από την αντίστοιχη επιφάνεια της θάλασσας έχει μόνο 30 cm διαφορά. Στην περιοχή αυτή συμβαίνει το φαινόμενο της πλημμυρίδας-άμπωτης, έχει όμως ελαχιστοποιηθεί μετά την κατασκευή φράγματος.
Tο άθλημα της κωπηλασίας ξεκινά στο «μηδέν» το 1980 και το 1988 ακολουθούν το κανό και το kayak. H ηρεμία των νερών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Λουδία. Το γεγονός αυτό καθιστά ιδανικές της συνθήκες προπόνησης. Πολλοί σύλλογοι και εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Ευρώπης έχουν επιλέξει τον Λουδία για τις προπονήσεις τους. Σημαντικές επίσης είναι οι δυνατότητες πρόσβασης, οι εξέδρες, οι αποθηκευτικοί χώροι και τα ταχύπλοα που προσφέρονται για την εξυπηρέτηση των αθλητών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί διασυλλογικοί αγώνες. Το άνοιγμα των 60 μ., δυστυχώς, δεν επιτρέπει την διεξαγωγή εθνικών αγώνων. Στο κωπηλατικό κέντρο μπορούν να φιλοξενηθούν και να αθληθούν 30 αθλητές. H διαμονή τους εξασφαλίζεται στα Γιαννιτσά, τα οποία απέχουν μόλις 7 χλμ.
Προπονήσεις μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και παιδιά από 11-12 ετών, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν κολύμπι. Από τον 1ο-2ο μήνα μπορεί κανείς να κωπηλατεί, ιδιαίτερα αν επιλέξει το άθλημα της κωπηλασίας. Το κανό και το kayak είναι δυσκολότερα και αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τον πρωταθλητισμό θα χρειαστεί 3-4 έτη.

Δείτε επίσης