Αράχωβα: Σκι και clubbing

Η Αράχωβα ή Ράχωβα, όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της Επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες ράχες του Παρνασσού, όπως μαρτυρεί και το όνομά της, σε υψόμετρο 900-1000 μέτρα, αριθμεί 4158 κατοίκους (απογραφή 2001) και απέχει από την Αθήνα 160 χλμ.   Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαιη ιστορία. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που ανάγονται ως το 1200 π.χ., και διάσπαρτα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως κάτω στην κοιλάδα του Πλειστού. Στο Κωρύκειο Αντρο τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π. χ. περίπου).

Στη δυτική πλευρά της Αράχωβας υπήρχε η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια, πόλη ομηρική, αναφερόμενη απ’Α τον Όμηρο μαζί με την Κυπάρισσο, που τοποθετείται στα ανατολικά της Αράχωβας. Αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια, ψηλά στον Παρνασσό μας οδηγεί στον καιρό του Κατακλυσμού. Τότε στη Λιάκουρα, την πιο ψηλή κορυφή του βουνού (2457 μ.) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων. Αλλά και το ίδιο όνομα Παρνασσός, λέξη προελληνική, μας φέρνει στα βάθη του χρόνου, πριν από το 2000 π. χ.

Από το Ζεμενό ως το Κορύκειον ‘Αντρο και τη Λιάκουρα , απ’Α την κοιλάδα του Πλειστού (κάτω στα πόδια της Αράχωβας) ως τους Δελφούς , η περιοχή είναι γεμάτη με αρχαίες μνήμες , απ’Α τις πιο βαθύριζες της Ελληνικής Ιστορίας. Με βάση την τόσο μεγάλη ιστορία και όλες τις μακροτάξιδες ιστορικές διαδρομες δεν μενεί παρά η αρχαιολογική σκαπάνη και η ουσιαστική έρευνα να αποκαλύψουν την πραγματική ταυτότητα των άφανων αυτών πολύτιμων ιστορικών μνημείων Ας εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα τα μνημεία αυτά : 1.ανατολικά της Αράχωβας, στη θεσή “Πάνια” , τοποθετείται κατά μια άποψη η αρχαιότατη πόλη Κυπάρισσος. Από το χάρτη της Ελλάδος του ‘Ανθιμου Γαζή με τα αρχαία και νέα ονόματα πόλεων , που εκδόθηκε στα 1810, η Κυπάρρισσος τοποθετείται μεταξύ Αράχωβας Δελφών.

Αν κάνουμε μία ιστορική πλοόγηση η Κυπάρισσος αναφέρεται από τον Όμηρο , από τον αρχαίο ιστορικό Παυσανία (2ος μ.Χ αι.) και το Στράβωνα (67 π.Χ.-23 μ.Χ) κατ’ αυτον η Κυπάρισσος “κώμη υπό τη Λυκώρεια” , πήρε το ονομά της ή από το ομώνυμο δέντρο το οποίο υπήρχε σε αυθονία στον τόπο ή κατά μία αλλη επίσης διαδεδομένη ετοιμολογία από τον Κυπάρισσο, τον αδελφό του Ορχομενού και γιό του βασιλιά Μινύα.

Η Αράχωβα απέχει 35 χλμ. από τη Λιβαδειά. H πόλη είναι ένα πολύχρωμο συνονθύλευμα ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων. Xιονισμένη, προσφέρει ένα απαράμιλλο θέαμα. Φτάνοντας στην καρδιά της, συντροφιά με την ησυχία του βουνού, αφήστε το βλέμμα σας να πλανηθεί σε πέτρινα σπίτια, γραφικά στενά δρομάκια, σε μαγικά σιωπηλά τοπία με τα έλατα να λυγίζουν κάτω από το βάρος του χιονιού. Aλλά και εκτός χειμώνα, η μαγεία της άνοιξης με τα καταπράσινα πλατώματα γεμάτα αγριολούλουδα και η πρωτόγνωρη γεύση του καλοκαιριού με θέα στον απέραντο κάμπο, θα σας φέρουν στην Aράχωβα ξανά και ξανά… Ξεχυθείτε στα αμέτρητα καταστήματα της πόλης και ψωνίστε φλοκάτες, φανταχτερά ταγάρια και είδη λαϊκής τέχνης. Ξεκουραστείτε στα παραδοσιακά καφενεία της πλατείας, παρέα με τους γραφικούς τύπους της περιοχής, κλείνοντας τα ραντεβού σας στο… χιόνι. Για καταπληκτικές τυρόπιτες και γλυκά, περάστε μια βόλτα από τον φούρνο του Kεφάλα στην είσοδο της πόλης. Tα καφενεία της Aράχοβας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα τρία παλιά που προτιμούν οι ντόπιοι, Δροσιά, Kέντρον και Nέον πάνω στον κεντρικό δρόμο, εδώ βρίσκεται και το αναπαλαιωμένο Eμπορικόν, και τα πιο μοντέρνα Must Cafe, Bonjour, Celena γύρω από την πλατεία Λάκκα. Kοντά στον δρόμο των Δελφών θα βρείτε το Προφίλ και το Sportif. Aπολαύστε υπέροχες σπεσιαλιτέ και μεζέδες στις διάσπαρτες ταβέρνες και εστιατόρια. H τοπική κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Στο Aρχοντικό, στο Aγνάντιο, στον Kαπλάνη, στον Mπάμπη, στο Pολόι, στον Σάκη, στην Kονδύλω, στο Λουκούλειο, όρεξη να έχετε και οι επιλογές είναι πολλές! Mην παραλείψετε να δοκιμάσετε το περίφημο τυρί «φορμαέλα». Οσο για τη νυχτερινή σας έξοδο, η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα στην καρδιά του γερο-Παρνασσού, είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Oι αμέτρητες παρέες κλείνουν τα ραντεβού τους από την Aθήνα: στο Cinema – Snow me, στο Bazaar, στο Must, στο Chipie-Chipie, στο Calligula, στο Mαύρο-Ασπρο, στον Kούρο, όλες οι ηλικίες, όλα τα γούστα…


  • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η Αράχωβα φημίζεται για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές της δραστηριότητες και για την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων παροϊόντνω της. Η ιδεά των βιολογικών και οικολογικών προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων εκείων που παράγονται με φυσικό τρόπο ή από αγνά φυσικά υλικά δεν είναι κάτι νεό για τους Αράχωίτες, αφού αποτελεί τρόπο ζωής εδώ και πολλούς αιώνες και περίτρανα αποδεικνύεται από τη μακροβιότητα των κατοίκων της.

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Αράχωβας είναι:

Ελιές: Οι ελιές προέρχονται από τους ορεινούς ελαιώνες της Αράχωβας στα νότια του χωριού.
Λάδι: Το λάδι προέρχεται από τις ελιές στους ορεινούς ελαιώνες της Αράχωβας στα νότια του χωριού.
Μαρμελάδες
Οσπρια
Μέλι: Το μέλι φτιάχνεται από τα αγριολούλουδα του Παρνασσού.
Τσίπουρo: Το τσίπουρο της Αράχωβας θεωρείται το καλύτερο συνοδευτικό για το οψιμοτύρι, τη φορμαέλλα, καθώς και τα παραδοσιακά αραχωβίτικα μεζεδάκια.
Φορμαέλλα: Η φορμαέλλα είναι από τα πιο φημισμένα γαστρονομικά προϊόντα της Αράχωβας. Πρόκειται για τυρί που έχει ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και παράγεται μόνο στην περιοχή της Αράχωβας. Μαγειρεύεται με ειδικό τρόπο.
Φέτα
Γιαούρτι
Οψιμοτύρι
Χαλβάς, κουκοτάκια και τηγανίτες
Τραχανάς και χυλοπίτες
Υφαντά: Στην Αράχωβα κατασκευάζονται χειροποίητα ολόμαλλα υφαντά με φυτικά χρώματα σε παραδοσιακούς αργαλειούς.


  • Αξιοθέατα

ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ ΑΝΤΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟ
Το Κωρύκειο ‘Αντρο είναι ονομαστό, όχι μόνο στο μύθο, αλλά στον κόσμο της αρχαιότητας και τους συγγραφείς του. Ο Παυσανίας που το επισκέφθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ., αναφέρει ότι είναι το πιο αξιοθέατο απ’ όλα τα σπήλαια που είδε.

Χοντροί σταλαχτίτες κρέμονται από την οροφή του, που μοιάζουν με κώρυκες (δερμάτινο ταγάρι, ασκί). Βαδίζοντας προς το βάθος του σπηλαίου, το πλήθος των σταλαχτιτών και σταλαγμιτών δημιουργεί ενα δάσος με έργα “αφηρημένης τέχνης”.

Στο χώρο αυτό πρέπει να υπήρχε και μαντείο σε προϊστορικούς χρόνους, λόγω των πολλών αστράγαλων που βρέθηκαν με τις ανασκαφές. Οι αρχαίοι πίστευαν πως μέσα από τις σπηλιές υπήρχε ο δρόμος που μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει με τον ‘Αδη. Αυτό το δέος το νοιώθει και ο επισκέπτης όταν φθάνει στο ορόσημο που το φώς φοράει τη νύχτα και χάνεται μέσα στο σκοτάδι ελεύθερο και ανεξερεύνητο.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Ο Βυζαντινός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου: Στον Ιερό Ναό γίνεται πανηγύρι
προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, που διαρκεί τρεις μέρες. Η λατρεία του Αγίου
Γεωργίου στην Αράχωβα χάνεται στα βα΄θη του χρόνου και συνδέεται με τους θρύλους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και την ιστορία της. Λαμπρή εκκλησία του Αγίου με αρχαία μάρμαρα εντυπωσίαζε τους ξένους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μαρτυρείται ήδη από το 1676, αλλά είναι άγνωστο πόσα χρόνια πριν υπήρχε εκκλησία στον ίδιο χώρο.

ΜΝΗΜΕΙΑ

Το Ηρώο του Καραϊσκάκη κατασκευάστηκε προς τιμήν του ήρωα της επανάστασης,
ο οποίος το 1826 εξολόθρευσε εκεί τη στρατιά του Μουσταφάμπεη και απελευθέρωσε την ανατολική Στερεά Ελλάδα.


  • Διαμονή
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

«Αίγλη» – Aegli Κατηγορία: 5* αστέρων, Αριθμός δωματίων : 26, Suites : 6

Τηλ.: 2267031767, Fax: 2267031841 Sites: www.koutras.gr, www.egli.gr, www.αράχωβα-αίγλη.gr mail: info@koutras.gr

Η απόλυτη εμπειρία διακοπών…
Ξενοδοχείο, εστιατόριο, καφετέρια, spa, κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο , κατάστημα  Κoutras snow sports, παιδότοπος, home theatre, συνεδριακό κέντρο, πολυτελείς σουίτες και στούντιο, internet corner, parking.
Όλα τα δωμάτια διαθέτουν: καταπληκτική θέα, τζάκι, μπαλκόνι, μπανιέρες αερομασάζ, και ντουζιέρα με χρωματοθεραπεία, Sony Play Station 3  (σουίτες) τηλεοράσεις LCD 32“, ανεξάρτητο NOVA, τηλέφωνο, WI-FI,mini bar, ηλεκτρονικό χρηματοκιβώτιο, αυτόνομη ψύξη-θέρμανση, κήπος, room service.

ΑΝΕΜΟΛΙΑ – ANEMOLIA
Κατηγορία: 4*  αστέρων,  Αριθμός δωματίων : 77
Τηλ.: 22670  31640-1-3-4,
Fax : 22670 31642
Web Site
: http://www.anemolia.gr/
e-mail: anemolia@otenet.gr
Το ανακαινισμένο Anemolia περιμένει να σας φιλοξενήσει στα 77 δωμάτια που διαθέτει από τα οποία τα 16 είναι σουίτες με τζάκι. Όλα διαθέτουν κεντρική θέρμανση και air condition, απ΄ ευθείας τηλεφωνική γραμμή, τηλεόραση και μίνι μπαρ. Υπάρχουν δύο εστιατόρια, δύο Lounge  bar, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, Jacuzzi και  Sauna. Συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 300 ατόμων και άνετο  parking. Απεριόριστη θέα.

ALPEN HOUSE Hotel & Suites
Κατηγορία
: 4* αστέρων , Αριθμός δωματίων : 38, Suites : 5
Τηλ
.: 22670 31970, 31068,   Fax: 22670 31097
Web Site
: http://www.alpenhouse.gr/
e-mail: info@alpenhouse.gr
Το ξενοδοχείο ALPEN HOUSE εντυπωσιάζει με το επιβλητικό κτίσμα που χαρακτηρίζεται από την αυθεντική ατμόσφαιρα και αισθητική  του. Οι φιλοξενούμενοί του διακατέχονται από ένα μοναδικό αίσθημα φιλοξενίας και εξυπηρέτησης από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθούν στους χώρους του ξενοδοχείου, καθώς οι άνθρωποί του έχουν ως πρώτο τους μέλημα την απόλυτη ικανοποίησή τους. Facilities Alpen House: Σάουνα, Υδρομασάζ,  Hammam ,περιποίηση προσώπου και σώματος Κομμωτήριο(upon request) . Mini Bus, Limousine services, Meeting room, Parking.

ARAHOVA INN
Κατηγορία
: 2* αστέρων,  Αριθμός δωματίων : 42
Τηλ .: 22670 31353, 31134, 32195-6,
Fax : 22670 31134
e-mail
: arahova-inn@liv.forthnet.gr
Ιδιοκτήτες : Αφοι Σύρου

Το Arahova Inn σας υποδέχεται δεξιά στη είσοδο του χωριού. Τα 42 δωμάτια του Arahova Inn έχουν καλοριφέρ το χειμώνα, δροσιά το καλοκαίρι, μπάνιο, μπαλκόνι, αυτόματο τηλέφωνο,  τηλεόραση, καθαριότητα και φροντίδα. Όσο για το πρωινό μας …. είναι ένα ευχάριστο ξύπνημα με φρέσκους χυμούς και νόστιμες ποικιλίες. Αφήστε το αυτοκίνητό σας   στο δικό μας parking.

ΑΣΤΕΡΩ
Κατηγορία : 1* αστέρι , Αριθμός δωματίων : 12
Τηλ. / Φαξ : 22670 31622,   Κιν.:6937 901079, 6946 368724
Ιδιοκτήτες : Νίκος και Έφη Βασιληά

Συνεχίζουμε μια παράδοση είκοσι ετών σ’Α ένα ζεστό και οικογενειακό περιβάλλον. Μία μικρή φιλόξενη γωνιά μόλις 300 μέτρα από την έξοδο της Αράχωβας προς χιονοδρομικό με ιδιόκτητο πάρκινγκ.

ΛΥΚΩΡΕΙΑ
Κατηγορία: 4*  αστέρων,  Αριθμός δωματίων : 28
Τηλ.: 22670 31180, 32132,
Fax : 22670 32590
Ιδιοκτήτης : Παναγιώτης  Πέρβελης Site: www.lykoria.gr, e-mail: info@lykoria.gr

Στην παλαιά Δελφών 300 μ. από το κέντρο. Πολυτελή Δίκλινα Δωμάτια. Πανοραμική άποψη. Room service 24 ωρών. Πρωινό στο Δωμάτιο. Υπηρεσία σιδερώματος, υπηρεσία internet, fax, φωτοτυπικό, roof garden. Δωμάτια καπνιζόντων και μη. Ελεγχόμενος χώρος στάθμευσης, ανελκυστήρες, κεντρική θέρμανση, κλιματισμός, αποθήκευση αποσκευών. (Πρωινό μπουφέ έως και 11:00, Απαγορεύεται το κάπνισμα). Παράλληλα λειτουργεί το κεντρικό σαλόνι για τους πρωινούς καπνίζοντες με ελεύθερη χρέωση καφέ έως στις 11:00 το πρωί. Κατόπιν συνεννόησης για βραδινό φαγητό, κατόπιν συνεννόησης   ραντεβού με κομμωτή ή μπέιμπι σίτινγκ. Παραγγελία γλυκών – ποτών για επετείους ή γάμους, εντός ξενοδοχείου.

SANTA MARINA ΑΡΑΧΩΒΑ
Κατηγορία : 3*  αστέρων, Αριθμός δωματίων : 43
Τηλ
.: 22670 31230-4, Fax: 22670 32175
Web Site: http://www.santa-marina.gr/
e-mail: arachova@santa-marina.gr

Στο κέντρο της Αράχωβας με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης.
42 Δωμάτια και 2 πολυτελείς σουίτες, που προσφέρουν άνετη διαμονή με απόλυτη ηρεμία, σε ένα ζεστό περιβάλλον υψηλής αισθητικής. Όλα τα δωμάτια με  απεριόριστη θέα, είναι εξοπλισμένα με Νέα, πολυτελή επίπλωση, Κεντρική θέρμανση και air condition, Τηλεόραση και ραδιόφωνο, Τηλέφωνο με απευθείας εξωτερική γραμμή και πρόσβαση στο internet μέσω φορητού υπολογιστή, Μίνι Μπαρ, Ηλεκτρονικό χρηματοκιβώτιο, Στεγνωτήρας μαλλιών και Μπουρνούζια. Εστιατόριο «ΒΡΑΧΟΣ», Σαλόνι με Τζάκι και Μπαρ. Πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και σάουνα, Μασάζ και περιποίηση προσώπου και σώματος.

ΣΚΑΜΝΟΣ (ΛΙΒΑΔΙ)
Κατηγορία : 2*  αστέρων, Αριθμός δωματίων : 20
Τηλ
.: 22670 31927,   Fax: 22670 29109, Κιν.: 6932 457666
Web Site
: http://www.skamnos.com/
email: info@skamnos.com
Σε απόσταση αναπνοής από την Αράχωβα, μέσα στις κατάφυτες πλαγιές του Παρνασσού, βρίσκεται το ανακαινισμένο  ΣΚΑΜΝΟΣ. Δωμάτια και σοφίτες έχουν  πολυτελή επίπλωση, με επιβλητικά χρώματα ( κόκκινο βουργουνδίας , κίτρινο του κρόκου και πράσινο της ελιάς), παχιές μοκέτες δημιουργούν μια ζεστή και νωχελική ατμόσφαιρα. Χνουδωτά μπουρνούζια και παντόφλες, σας προσφέρουν την αίσθηση της πολυτέλειας την οποία μπορεί να αναζητάτε κατά την διάρκεια μια μικρής απόδρασης από τη ζωή της πόλης.  Στη σάλα με τα δύο τζάκια, το πρωινό αποτελεί πραγματική απόλαυση, καθώς ο αχνιστός καφές, οι σπιτικές μαρμελάδες/μερέντα, το ζυμωτό ψωμί και άλλα γευστικά «καλούδια» αποτελούν δέλεαρ για τον ουρανίσκο του επισκέπτη. Θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, γυμναστήριο, παρκινγκ, ιππασία για τολμηρούς αναβάτες!!

Villa FILOXENIA
Κατηγορία: 2*  αστέρων, Αριθμός δωματίων : 23,  Αριθμός διαμερισμάτων :  16
Τηλ.: 22670 31046, 31024, 32506
Fax: 22670 31215,
Web Site:
http://www.filoxenia-arahova.gr/
e-mail :
bkatsis@filoxenia-arahova.gr
Ιδιοκτήτης : Βασίλης Κάτσης

Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αράχωβας, 50 μέτρα από το Γυμνάσιο της πόλης. Τα διαμερίσματά μας διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, ατομικό μπάνιο, τζάκι, τηλέφωνο, ψυγείο, κουζίνα και σκεύη, καθώς και εκπτώσεις τις καθημερινές . Μονάδα Επιπλωμένων διαμερισμάτων πολυτελείας στη Αράχωβα. Δωρεάν πρωινό στα διαμερίσματα.

ΞΕΝΩΝΕΣ – ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

«ALEXANDER RESORT»
Τηλ.: 210 3242728, 3242733
Fax: 210 3227526
Web Site
: www.alexandergroup.gr
Αποτελείται από κατοικίες 100 τ.μ. και 65 τ.μ. χτισμένες σε παραδοσιακό ρυθμό, συνδυάζοντας πέτρα και ξύλο. Φιλοξενούν άνετα από 2-6 άτομα και είναι εξοπλισμένες με τζάκι, κεντρική θέρμανση, σοφίτα, πολυκουζινάκι, τηλεόραση / video, μπάνιο / ντουσιέρα. Διαθέτει χώρο υποδοχής, άνετο πάρκινγκ, μπαρ, υπηρεσίες fax, βιντεοθήκη, barbeque με παραδοσιακό φούρνο για όσους θέλουν να ψήσουν μόνοι τους και  εξωτερική πισίνα. Σύντομα θα λειτουργήσουν : ταβέρνα, κλειστή πισίνα, αίθουσα πρωινού, σάουνα και αίθουσα συνεδρίων  100 ατόμων.

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
Τηλ.: 22670 32884

Web Site
: http://www.alexandrosgr.com/
Ιδιοκτήτης: Αλέξανδρος Τίντος

Στο κέντρο της Αράχωβας στην πλατεία Λάκκα.Παραδοσιακό Πέτρινο Αραχωβίτικο Αρχοντικό ανακαινισμένο με μεράκι από τον ιδιοκτήτη του.  Τα δωμάτιά του μοναδικά διακοσμημένα προσφέρουν άνετη διαμονή, διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, Μίνι μπαρ, ατομικό μπάνιο, δορυφορική TV,  χρηματοκιβώτιο,  κουζίνα και ορισμένα τζάκι.

«ΑΡΙΑΔΝΗ»
Τηλ
. 22670 31247 , Κιν.: 6946 437101
Web
site: www.ariad.gr
Θα μας βρείτε στο κέντρο της Αράχωβας. Τα δωμάτια μας είναι εξοπλισμένα με μπάνιο, Τ.V. ψυγείο, αυτόνομη θέρμανση και απεριόριστη θέα. Επίσης διαθέτουμε και studios με κουζίνα και τζάκι. Κάνουμε μεγάλες εκπτώσεις τις καθημερινές.

«ΑΦΑΝΟΣ»
Τηλ.: 22670 31514

e-mail: afanos_araxova@yahoo.gr
Στην πανέμορφη και γραφική Αράχωβα στην πλατεία «Αφανού»,  θα συναντήσετε τον παραδοσιακό ξενώνα “Αφανός”. Τα ευρύχωρα δωμάτιά μας συνδυάζουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με όλες τις σύγχρονες  ανέσεις. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν  δορυφορική TV, mini bar, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, υδρομασάζ, υπέρδιπλα κρεβάτια και κουζινάκια.

«CELENA»
Τηλ.: 22670 31990
Web Site
: www.Celena.gr
Ιδιοκτήτης : Δημήτριος Δημητράς

Φιλοξενία ! Τι σας έρχεται στο μυαλό ; Σίγουρα λέξεις όπως φιλική, ζεστή, σπιτική. Απλή ή πολυτελής, το παν είναι να νοιώθεις σαν στο σπίτι σου. Στα πλήρως ανακαινισμένα μας Studios, στο κέντρο της Αράχωβας, μπορείτε να βρείτε τον ορισμό της φιλοξενίας. Αν βρεθείτε στην Αράχωβα περάστε για καφεδάκι ή γλυκό από το Cafe Celena και ρωτείστε μας. Σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Studios μας ως “ ορμητήριό” σας για τις εφορμήσεις σας, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και την Αράχωβα.Περιμένουμε να σας εξυπηρετήσουμε.
Team Celena Studios.

«ΓΚΕΝΕΡΑΛΗΣ»
Αριθμός δωματίων : 9     Ιδιοκτήτης : Σταμάτης Γκενεράλης
Τηλ.: 22670 31529, 32287,    Κινητό: 6944 212106
Web Site: http://www.generalis-xenon.com/
e-mail: info@generalis-xenon.com
Σ’Α ένα χώρο φιλοξενίας έξω από τα συνηθισμένα, σαν σε παραμυθένιο ταξίδι νιώθεις.Κάθε χώρος και μια έκπληξη. Στη φωτιά του τζακιού οι νιφάδες του χιονιού αποκτούν άλλη διάσταση. Καλό ταξίδι λοιπόν στον κόσμο των θαυμάτων, όπου η κλειστή θερμαινόμενη πισίνα με υδρομασάζ, το χαμάμ, η σάουνα, η ησυχία, οι σπιτικές γεύσεις, το τζάκι, το stereo, η δορυφορική T.V. που υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο και η περιποίηση  SPA σε ειδικό χώρο από εξειδικευμένο προσωπικό, μάλλον θα κάνουν τον επισκέπτη να θέλει να ξαναταξιδέψει σ’Α αυτόν το συγκεκριμένο προορισμό…

«ΔΗΩ»
Τηλ.: 22670 32472, 210 2235842    Κιν.: 6976 993333
Fax : 210 2110020
Web Site
: http://www.dio-arahova.gr/
Το ΔΗΩ Studio βρίσκεται στο κέντρο της Αράχωβας. Σε ένα ήσυχο σημείο με θέα την Αράχωβα και το βουνό, με εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο αλλά και με τα πόδια. Χτισμένο από πέτρα και ξύλο με παραδοσιακό τρόπο. Το άνετο γκαράζ με εσωτερικές και εξωτερικές θέσεις και το ασανσέρ που διαθέτει το ΔΗΩ Studio προσφέρει στους επισκέπτες του μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα .
Το ΔΗΩ διαθέτει δίχωρα δωμάτια, ιδανικά για οικογένειες και ζευγάρια, εξοπλισμένα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και προσωπικό σαλόνι με T.V. δορυφορική και DVD, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, προσωπική με όλα τα απαραίτητα για ένα πλούσιο πρωινό.

«ΕΥ  ΖΗΝ»
Τηλ.: 22670 32888    Κιν.: 6972 014796
Fax : 22670 31054
Web Site
: www.efzin.com
Οι απολαύσεις μιας άνετης διαμονής σε 16 ολοκαίνουργια πολυτελή καταλύματα (από 40 έως 90 τ.μ.) δίπλα ακριβώς από το δημοτικό parking. Αφεθείτε στη θαλπωρή του τζακιού που θα βρείτε σε καθένα από αυτά. Η μικρή εξοπλισμένη κουζίνα, η κεντρική θέρμανση, η δορυφορική T.V. και οι άνετοι ιδιαίτερα προσεγμένοι χώροι θα σας κάνουν να νοιώσετε σαν στο σπίτι σας και ένα ποτό θα σας χαλαρώσει στο φιλόξενο χώρο υποδοχής. Η σημασία του ΕΥ ΖΗΝ για τους λάτρεις της καλής ζωής στη γραφική Αράχωβα.

«ΙΩΑΝΝΑ»
Αριθμός διαμερισμάτων : 4
Τηλ.: 22670 31535,   6973 774988

Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αράχωβας, πίσω από το Γυμνάσιο. Σ’Α ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον θα βρείτε Studios καλαίσθητα, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι ή χωρίς, T.V., μπάνιο και απόλυτη καθαριότητα. Οι φιλοξενούμενοί μας μπορούν να βρουν στην πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα του Studio όλα τα απαραίτητα για ένα πλούσιο πρωινό.

«ΜΑΡΙΑ»
Αριθμός δωματίων : 7
Τηλ.: 22670 31803,
Fax : 22670 31069,      Κινητό : 6976 879205
Σ’Α ένα από τα ωραιότερα στενά της Αράχωβας ένα παλιό αρχοντικό, 500τ.μ. περίπου, έχει μετατραπεί με κόπο και μεράκι σ’Α έναν ζεστό και φιλόξενο παραδοσιακό ξενώνα. Με άνετα δωμάτια που διαθέτουν ατομικό λουτρό, θέρμανση, ψυγείο και  T.V.

«ΜΥΛΩΝΑ»
Τηλ
.: 22670 32111, 6938 352032
Web Site:
http://www.arachova-mylonas.gr/
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου  από το κέντρο της Αράχωβας,  βρίσκεται ο ξενώνας «Μυλωνά»,  μέσα στο ήρεμο Δελφικό τοπίο.  Τα δωμάτια με υποδειγματική καθαριότητα, με τζάκι ή χωρίς, φροντισμένα το καθένα με το δικό του διακοσμητικό στιλ, διαθέτουν δορυφορική, CD Player, αυτονομία στη θέρμανση, διπλά κρεβάτια με παπλώματα και άλλες ανέσεις. Το πρωινό είναι πραγματικά σπιτικό, με πλούσιο μπουφέ, χυμούς, γλυκά και αλμυρά, σερβίρεται μέχρι αργά και περιλαμβάνεται στην τιμή. Ο ξενώνας διαθέτει και άνετο parking.

«ΝΕΦΕΛΕΣ»
Αριθμός δωματίων : 8
Τηλ.: 22670 32777
Fax : 22670 31198   Κιν.: 6977 421679,  6979 357070
Ιδιοκτήτης :Λένα Τσούρα – Οικονομάκη

Web Site
: www.nefeles.com.gr
Ελάτε στις Νεφέλες  «να δείτε την ώρα του πρωινού», που ο Θεός στην κοιλάδα του Πλειστού, ξαμπαρώνει  τις πόρτες, να δεχτεί την προσευχή της μέρας. Και το σούρουπο, να ακούσετε την ιεροτελεστία των χρωμάτων, όταν ο ήλιος στο βασίλεμά του, καλονυχτίζει την Αράχωβα.

«ΟΝΤΑΣ»
Αριθμός δωματίων : 8
Τηλ.:  2267031820,   Τηλ /
FAX: 31870  Κιν.: 6978 367595
Νεόκτιστος, πέτρινος ξενώνας στην Αράχωβα, τον οποίο οι ιδιοκτήτες του Μπάμπης και Aννα φρόντισαν να διακοσμήσουν με μεράκι και γούστο, μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Προσεγμένα δωμάτια και σοφίτες με όμορφα χρώματα και σπάνια ονόματα, θα κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν το σπίτι του. Κυρίαρχο στοιχείο όλων των χώρων είναι η βαριά παραδοσιακή επίπλωση, ντυμένη με ταφτάδες και μετάξι. Πλήρες πρωινό σε μπουφέ, που το κάνει όμως ξεχωριστό οι σπιτικές διάφορες πίτες, η ποικιλία μαρμελάδων που έχουν παρασκευαστεί από εμάς, μέλι από την περιοχή μας καθώς και η τραχανόσουπα για τα κρύα πρωινά και τους ξενύχτηδες. Ένας επιπλέον λόγος διαμονής είναι οι στιγμές χαλάρωσης στο SPA, στην Σάουνα και στο γυμναστήριο.



«ΠΕΤΡΙΝΟ»
Αριθμός δωματίων  : 15
Τηλ.: 22670 31384
Ιδιοκτήτης : Αλεξάνδρα Καραβά

Βρίσκεται στην καρδιά της Αράχωβας στον πεζόδρομο απέναντι από την Εθνική Τράπεζα.  Όλα τα δωμάτια έχουν τηλέφωνο, θέρμανση, T.V. και ζεστό νερό. Υπάρχει μεγάλο καθιστικό με τζάκι και T.V., όπου σερβίρεται και το πρωινό. Δεκτές οι πιστωτικές κάρτες.

«ΧΡΥΣΑ»
Τηλ.: 22670 31815    Κιν.: 6937 655166
Ιδιοκτήτης : Δημήτριος  Γιαννακολουκάς

Μικρή πανσιόν στην είσοδο της Αράχωβας. Φιλική εξυπηρέτηση, σπιτικό περιβάλλον, ζεστασιά και παραδοσιακή αίθουσα με τζάκι. Η αίθουσα διαθέτει και τηλεόραση όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ με την παρέα σου. Τα δωμάτια διαθέτουν όλα  T.V. Γίνονται εκπτώσεις τις καθημερινές. Aνετο parking.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

«ΧΑΝΙ ΖΕΜΕΝΟΥ»  Τηλ.: 22670 31146


ΞΕΝΩΝΕΣ – ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

«ΑΓΙΑΝΝΟΡΕΜΑ» (ΛΙΒΑΔΙ) Τηλ.: 22670 31485

«ΕΓΚΑΡΣΙΟΣ»   Τηλ.:  22670 31810, 32644

«ΖΕΜΕΝΟΣ»   Τηλ./Fax: 22670 31487, 31881, 31889

«ΚΟΚΚΟΒΟΣ»   Τηλ.: 22670 32033,   Κιν.: 6977 434262

«ΠΛΟΒΑΡΜΑ»   Τηλ.: 22670 31558

«ΠΥΡΡΑ»  Τηλ.: 22670 32108   Κιν.: 6937 271197

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΖΑΚΙ «ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΕΥΘΥΜΙΑ»   Τηλ.: 22670 32129



  • Cafe Bars – Ζαχαροπλαστεία Night Bars στην Αράχωβα
Cafe-Snack Bar Οίστρος 32886 / 6976979170 Kυβερνείο 32615
Aquarella 32660 Must 32295
Ανεμώρεια 31926 ΟΠΑ – ΟΠΑ 6943-3377925
Βanana Moon 32366 ΠΑΝ ΚΩΡΕΙΚΙΟΣ (Λιβάδι) 32192
CELENA 31401 Παρνασσός (Λιβάδι) 6977-466-846
Εμπορικό 32467 Πέτρα 31056
CELENA / GOSH 31401 / 31990 Πολικό (Λιβάδι) 694-433159
Ζαχαροπλαστείο
Ν. Δημάκη
31492 / 31007 PIAZZA 31628
Kastel 32607 PRIME Καταφύγιo 31840
Καφενείο Ζάμπας 31048 Ρακοπωλείο 31827
Καφενείο Κέντρο 31615 Ρετρό 31857
Καφενείο Νέον 31892 Φλοξ 32467




  • Εστιατόρια και Ταβέρνες στην Αράχωβα
ΑΓΓΕΛΟΣ (Ζεμενό) 31144 ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ 31360 ΝΕΟΝ 31810
ΑΓΝΑΝΤΙΟ 32114 ΚΑΡΑΟΥΛΙ 31001 ΝΙΑΡΧΟΣ (Λιβάδι) 32185
ΑΛΩΝΙΑ 31810 ΚΑΡΜΑΛΗΣ 31511 Ο ΧΡΗΣΤΟΣ 32190
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ 32567 ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ 31122 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 32735
ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΣ (Λιβάδι)
32183
ΚΕΛΑΡΙΑ 31167 ΠΑΝ ΚΩΡΕΙΚΙΟ (Λιβάδι) 32192
ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ 32550 ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ 32615 ΣΟΚΑΚΙ 32477
ΓΕΦΥΡΑ 31917 ΛΙΑΚΟΥΡΑ – Σουβλάκια 31938 ΣΤΑΪΚΟΣ (Λιβάδι) 32153
ΔΑΣΑΡΓΥΡΗΣ 31291 ΛΙΒΑΔΙ (Λιβάδι) 32182 ΣΤΕΚΙ (Λιβάδι) 32152
ΖΕΜΕΝΟΣ 31487, 31881 ΛΟΗΣ- Σουβλάκια 0932-470659 ΦΤΕΡΟΛΑΚΑ 32556
Η ΑΡΑΧΩΒΑ- Σουβλάκια
31900
ΛΟΣΑΝΤΑ – Σουβλάκια 31094
ΚΑΛΥΒΑ (Λιβάδι) 31222 ΛΩΡΑ 32737
ΚΑΠΛΑΝΗΣ 31891 ΜΠΑΜΠΗΣ (Λιβάδι) 32155, 32239




  • Εκδομές στα περίχωρα:

Λεύκτρα (18 χλμ.) Mε το πεδίο της ομώνυμης μάχης, όπου το 371 π.X. οι Θηβαίοι με τον Eπαμεινώνδα συνέτριψαν τους Σπαρτιάτες του Kλεόμβροτου.

Πλαταιές (17 χλμ.) Γνωστή ιστορική τοποθεσία, καθώς εκεί έγινε η τελευταία μάχη στο ελληνικό έδαφος κατά τη διάρκεια των Mηδικών Πολέμων το 479 π.X. Σώζονται μόνο αρχαία ίχνη ενός περίβολου και τα υπολείμματα ενός ναού, ίσως του Hραίου. Eύτρησις (3 χλμ. νοτιοανατολικά των Λεύκτρων) Mε μυκηναϊκά τείχη, χτισμένα με το πολυγωνικό σύστημα, κατοικίες της πρωτοελλαδικής εποχής και ερείπια εγκαταστάσεων από τη νεολιθική περίοδο.

Kαβείριον Συνδέεται με τη λατρεία των Kαβείρων. Eκεί ανακαλύφθηκε ένα ελληνιστικό και ρωμαϊκό θέατρο.

Θεσπιές (12 χλμ. δυτικά της Θήβας). Mια παράδοση συνδέει τις Θεσπιές με τον Πίνδαρο. Yπάρχει και ένας βυζαντινός πύργος, που είχε δώσει παλαιότερα το όνομά του στην περιοχή: Eρημόκαστρο.

Aρχαία Θίσβη (40 χλμ. από τη Θήβα) Σε αυτή την περιοχή θα δείτε παλαιότατη ακρόπολη σε μια απόκρημνη κορυφή, αμυντικό τείχος, πύργο από την ενετοκρατία και την τουρκοκρατία, ερείπια αρχαιοτάτων ναών, καθώς και μεταγενέστερες εκκλησίες. Πέντε χιλιόμετρα από το χωριό Θίσβη, βρίσκεται το μικρό λιμανάκι Αγιος Iωάννης και δυτικά η ωραία παραλία Σαράντι Προδρόμου.

Kοιλάδα των Mουσών στο όρος Eλικών Θα φτάσετε με αυτοκίνητο από τη Θήβα μέχρι το χωριό Παλαιοπαναγιά και στη συνέχεια με τα πόδια. Αλλοτε με τα δάση και τις πηγές της ήταν αφιερωμένη στις Mούσες που είχαν εδώ το ιερό τους Mουσείο, στη μέση ενός άλσους.

Xαιρώνεια (13 χλμ. από τη Λιβαδειά) Mικρό χωριό σήμερα με σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Θα δείτε αρχαίο θέατρο, μουσείο, προϊστορικό οικισμό, ακρόπολη και άλλα αξιοθέατα. Στη Xαιρώνεια γεννήθηκε το 46 π.X. ο Πλούταρχος. H πολυθρόνα του φυλάσσεται μέχρι σήμερα στην εκκλησία της Παναγίας.

Bασιλικά (23 χλμ. κοντά στον δρόμο Λιβαδειάς-Λαμίας) Γνωστό χωριό από την ιστορική ομώνυμη μάχη στις 26 Aυγούστου 1821, κατά την οποία οι ελληνικές δυνάμεις του Γκούρα, του Δυοβουνιώτη, του Πανουργιά και του Mπούσγου νίκησαν τους Tούρκους και ανέκοψαν την κάθοδό τους προς Πελοπόννησο.

Δαύλεια (28 χλμ. από τη Λιβαδειά) Mικρό χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού με υπέροχη θέα. Eκεί οι Kαταλανοί έχτισαν ένα κάστρο πάνω στα αρχαία τείχη. Aνάμεσα σε δύο φαράγγια βρίσκεται η ακρόπολη, ενώ στην άκρη μιας προεξοχής της δεσπόζει το μοναστήρι της Kοίμησης της Θεοτόκου Iερουσαλήμ. Πιστεύεται ότι παλαιότερα συνδεόταν στενά με την Παλαιστίνη σαν μετόχι της Mονής Σινά. Tο μοναστήρι ισοπεδώθηκε από τους σεισμούς το 1870 και ξαναχτίστηκε.

Δείτε επίσης