Προειδοποιήσεις για επιδηµία γρίπης – χιλιάδες θάνατοι στη Βρετανία

Tο βόρειο ηµισφαίριο πρέπει να προετοιµαστεί για µια νέα επιδηµία γρίπης, προειδοποιούν οι επιστήµονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, ενώ στη Βρετανία σηµειώνεται µεγάλη αύξηση θανάτων λόγω της εποχικής γρίπης αλλά και της γρίπης των πτηνών. Μεγάλη ανησυχία για τη δηµόσια υγεία επικρατεί στη Βρετανία όπου τη δεύτερη εβδοµάδα του Δεκεµβρίου σηµειώθηκαν 2.000 περισσότεροι θάνατοι από όσοι την προηγούµενη εβδοµάδα, µια αύξηση 21% την οποία οι ειδικοί αποδίδουν τόσο στον πολύ άσχηµο καιρό όσο και στις ιώσεις του αναπνευστικού.

Η επιδηµία καθορίζεται από τον αριθµό των αρρώστων που ζητούν τη συµβουλή γιατρού – η γρίπη θεωρείται ότι αποκτά διαστάσεις επιδηµίας όταν απευθύνονται στον γιατρό σε µια ηµέρα 200 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσµού. Οι αρµόδιοι για τη δηµόσια υγεία στη Βρετανία θεωρούν ότι αυτό το επίπεδο έχει ξεπεραστεί ιδιαίτερα µεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών.

Η µεγάλη πλειονότητα των ασθενών πάσχει από γρίπη των πτηνών και το στέλεχοςτου ιού αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό µεταξύ των παιδιών, των εγκύων αλλά και όσων πάσχουν από ασθένειες του αναπνευστικού όπως το άσθµα.

Η κατάσταση στη Βρετανία είναι τόσο άσχηµη ώστε ακόµα και απαραίτητες εγχειρήσεις σε ασθενείς µε καρκίνο και όσους χρειάζονται µπαϊπάς αναβάλλονται στα µεγάλα νοσοκοµεία, που προσπαθούν να αντιµετωπίσουν τον αυξηµένο αριθµό ασθενών µε γρίπη. Οι εγχειρήσεις αναβάλλονται προκειµένου να αντεπεξέλθουν οι µονάδες εντατικής θεραπείας – αυτήν τη στιγµή είναι τετραπλάσιοι οι ασθενείς µε γρίπη στην εντατική απ’ ό,τι την περασµένη εβδοµάδα.

Ειδικοί µιλούν για τη χειρότερη επιδηµία γρίπης των δύο τελευταίων δεκαετιών καθώς ο αριθµός των ασθενών διπλασιάστηκε µέσα σε µια εβδοµάδα και ο ρυθµός αύξησης των κρουσµάτων είναι πιο γρήγορος ακόµα και από εκείνον του Δεκεµβρίου του 1999, που αποτέλεσε την αρχή µιας επιδηµίας που κόστισε τη ζωή σε 22.000 άτοµα και σχεδόν διέλυσε το Εθνικό Σύστηµα Υγείας της Βρετανίας.

Αυτήν τη στιγµή, σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Daily Mail», τουλάχιστον 200 άτοµα που πάσχουν από γρίπη των πτηνών δίνουν µάχη για τη ζωή τους σε βρετανικά νοσοκοµεία.

Κρούσµατα τηςγρίπης των χοίρων εµφανίστηκαν καιστην Αίγυπτο όπου, σύµφωνα µε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, από τον Οκτώβριοέως σήµερα έχουν εµφανιστεί 1.172
κρούσµατα και52 άτοµα έχουν χάσει τη ζωή τους. Η γρίπη τύπου Α(Η1Ν1) επανεµφανίστηκε και στη Σρι Λάνκα όπου τους τελευταίους δύο µήνες έχουν χάσει τη ζωή τους 22 άτοµα που έπασχαν από αυτήν.

Στην Ελλάδα

Καθησυχαστικοί εµφανίζονται οι επιστήµονες καθώς δεν έχει εντοπιστεί – µέχρι στιγµής – κρούσµα του ιού Α(Η1Ν1) στη χώρα µας. Ωστόσο, εφιστούν την προσοχή των γιατρών και των πολιτών, καθώς το κύµα της εποχικής γρίπης αναµένεται να αρχίσει το νέο έτος, µε την πτώση της θερµοκρασίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για επαγρύπνηση των νοσοκοµείων και των πρωτοβάθµιων µονάδων υγείας στην περίπτωση που κάποιος ασθενής εµφανίσει σοβαρή αναπνευστική νόσο.

Παράλληλα, συµβουλεύει τους πολίτες να παραµένουν πιστοί στους κανόνες υγιεινής και να εµβολιαστούν µε το εποχικό εµβόλιο όσοι ανήκουν στις ευπαθείς οµάδες.

Δείτε επίσης