Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Προσοχή και τον χειμώνα

Την συνέχιση της λήψης των ειδικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα καταδεικνύουν αποτελέσματα μελετών. Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στηριζόμενη στα αποτελέσματα της πρόσφατης σχετικής Πανελλήνιας Επιδημιολογικής έρευνας επισημαίνει ότι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι ένα χρόνια νόσημα, του οποίου τα συμπτώματα επιδεινώνονται μεν με τις υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά εξακολουθεί και υφίσταται και τους χειμερινούς παρόλο που τα συμπτώματα αυτά δεν ενοχλούν στον ίδιο βαθμό.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι 51% όσων υποφέρουν συστηματικά και 60% όσων υποφέρουν περιστασιακά από πόδια πονεμένα, κουρασμένα καιμε αίσθημα βάρους, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο το χρόνο.

Επιδημιολογικές μελέτες στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας και αποδεικνύουν γιατί η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια έχει χαρακτηριστεί σαν «επαγγελματική νόσος» καθώς τη συναντάμε ευρέως σε εργαζόμενους που είναι όρθιοι πολλές ώρες, όπως είναι οι πωλητές ή οι κομμώτριες, νοσοκόμες, μάγειρες, φαρμακοποιοί και πολλά ακόμα.

Το ανθρώπινο σώμα αρχικά προοριζόταν για έναν δραστήριο τρόπο ζωής, για να μπορεί ο άνθρωπος να κυνηγά, να ψαρεύει και να συλλέγει την τροφή του. Στην εποχή μας όμως οι συνθήκες άλλαξαν. Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σύμφωνα με το «δυτικό» τρόπο…είμαστε πολύ πιο νωθροί. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που στα πόδια μας αρχίζουν να παρουσιάζονται όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια όπως πόνος, πρήξιμο, κούραση, αίσθημα βάρους, ευρυαγγείες, κιρσοί… συμπτώματα και αυτά του «δυτικού» τρόπου ζωής. Το χειμώνα, περισσότερο από ότι το καλοκαίρι, ελαττώνονται οι ευκαιρίες για κίνηση, έτσι υπάρχουν επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες για τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια που όσο περνά ο χρόνος τείνει αυξανόμενη.

Όλες αυτές οι κατηγορίες των ατόμων αλλά ακόμη και τα άτομα που παρουσιάζουν και αισθάνονται «βαριά» κουρασμένα τα κάτω άκρα τους, θα πρέπει και κατά τη διάρκεια του χειμώνα να συνεχίζουν τη θεραπεία και να μην σταματούν τη λήψη.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το Antistax, που διατίθενται από το φαρμακείο, τα οποία είναι φυσικά φλαβονοειδή προερχόμενα από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου, όχι μόνο ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και δυναμώνουν τις φλέβες. Σε πολλές κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα φυσικά φλαβονοειδή βοηθούν στην διατήρηση της καλής φλεβικής λειτουργίας και στη μη επιδείνωση της ασθένειας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνουν την ελαστικότητα τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας). Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους και η σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την σχετική έρευνα, η οποία έδειξε ότι το 16% των πασχόντων που αντιμετωπίζουν θεραπευτικά με χαπάκια ή και τζελ την Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι πολύ ευχαριστημένο από την θεραπεία που του συνέστησε ο γιατρός του, με το 60% ευχαριστημένο έναντι 5% που είναι δυσαρεστημένο.

Τι είναι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

1. Ο  όρος Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια αναφέρεται σε μία αλληλουχία αλλοιώσεων που συμβαίνουν στα κάτω άκρα όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν  σωστά.
2. Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί πού μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά.
3. Αυτό επιτυγχάνεται με μία σειρά βαλβίδων οι οποίες, ως φράγματα, ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Σε ορισμένες καταστάσεις αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά αφήνοντας κενό μεταξύ τους και έτσι δεν μπορούν να εμποδίσουν την παλινδρόμηση του αίματος, με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες και στους ιστούς.

Οι κιρσοί είναι η διάταση των επιπολής φλεβών των κάτω άκρων, η οποία οφείλεται σε κακή λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων, που έχει ως αποτέλεσμα τη λίμνανση του αίματος τοπικα

Οι συνέπειες

• 1ο στάδιο : πόνος, αίσθημα τάσης και βάρους στα πόδια καθώς επίσης και κράμπες.
• 2ο στάδιο : περιλαμβάνει την εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα φλεβικά σχήματα)
• 3ο στάδιο : εμφάνιση οιδήματος (πρησμένα πόδια)
• 4-5-6ο στάδιο : Αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις  με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος και προχωράνε σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Συμπτώματα

• Αίσθημα βάρους και καύσους
• Οίδημα και σημαντικό πρήξιμο των ποδιών και κνημών
• Κνησμός με ερεθισμό και ευαισθησία του δέρματος
• Ήπιοι μυϊκοί σπασμοί, μυοκλωνίες και κράμπες
• Υπέρχρωση του δέρματος και αντιαισθητική διόγκωση των φλεβών
•  Άτονα έλκη των κνημών, που επουλώνονται εξαιρετικά δύσκολα
• Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και πιθανή πνευμονική εμβολή

Κύριοι παράγοντες

– Γενετικoί παράγοντες
π.χ. αριθμός βαλβίδων στα φλεβικά αγγεία
– Ηλικία
ο επιπολασμός της ΧΦΑ αυξάνεται με την ηλικία στους άνδρες και στις γυναίκες
– Για τις γυναίκες
π.χ. εγκυμοσύνη, αριθμός τοκετών, χρήση αντισυλληπτικών, κ.λπ.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

1) Τo επάγγελμα (oρθoστασία, εργασία σε χώρo με υψηλή θερμoκρασία, ακινησία σε κάθισμα)
2) Oι oρμόνες (λήψη αντισυλληπτικών, εγκυμoσύνη, κλιμακτήριoς)
3) Η αυξημένη ενδoκoιλιακή πίεση (εγκυμoσύνη, όγκoι κoιλίας)
4) Φάρμακα πoυ αυξάνoυν την αιμάτωση στo φλεβικό σκέλoς της κυκλoφoρίας (oρισμένα αντιυπερτασικά)
5) Η ένδυση (καλτσοδέτες, κορσές)
6) O τρόπος ζωής και διατροφής (παχυσαρκία, ακινησία, έλλειψη φυσικής άσκησης)
7) Η ηλικία

Δείτε επίσης