Xιονοδρομικά κέντρα: Μονοήμερες αποδράσεις

Μπορεί παλαιότερα οι Έλληνες εκδρομείς να κανόνιζαν γιορτινές αποδράσεις σε μέρη μακρινά, και αψηφώντας το υψηλό κόστος να έσπευδαν, εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στις Άλπεις και στα σαλέ της Αυστρίας, αλλά φέτος, η οικονομική κρίση, τους οδηγεί σε νέους προορισμούς εντός συνόρων. Τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα παρά την έλλειψη χιονιού να αποτελούν πόλο έλξης όλων αυτών, που έστω και για μία ημέρα θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους.

“Δεν έχουμε σκιέρ και άλλους φαν των χειμερινών σπορ, ελλείψει χιονιού, αλλά έχουμε εκδρομείς, οι οποίοι έστω και για μια σύντομη απόδραση αποφάσισαν να έρθουν στα χιονοδρομικά κέντρα, για βόλτα στο βουνό, καφέ στα σαλέ και φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες”, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Πέτρος Δρίβας, διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου στον Παρνασσό.

Οι πληρότητες των δωματίων είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης, και η καλοκαιρία μπορεί να απογοητεύει τους φανατικούς των χειμερινών σπορ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Δρίβα, φαίνεται ότι τελικά ωφελεί μια άλλη μεγάλη μερίδα πολιτών, που δυσανασχετούν, στην ιδέα και μόνο, να βάλουν τις μπότες του σκι.

Πάντως, παρόλο που τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας δεν βίωσαν την πλήρη … «εγκατάλειψη» στις γιορτές των Χριστουγέννων, εάν δεν πέσει χιόνι τις επόμενες ημέρες ο ετήσιος φετινός τζίρος θα είναι μειωμένος, με αποτέλεσμα την επόμενη σεζόν να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία τους, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Χρήστος Παππάς, προσθέτοντας ότι «ο μισός και πάνω κύκλος εργασιών για τα κέντρα συγκεντρώνεται στις γιορτές». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «αποτελούν μονόδρομο οι επενδύσεις για την απόκτηση συστημάτων τεχνητού χιονιού στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα».

Χαρακτηρίζοντας τον κλάδο των χιονοδρομικών κέντρων ως «παρθένα» αγορά, ο κ. Δρίβας τόνισε ότι οι Έλληνες θέλουν μεν τη λειτουργία τους, αλλά απογοητεύονται από τις τιμές σε συνάρτηση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Όπως τόνισε, είναι απόλυτα λογικό στη χώρα μας οι τιμές στα χιονοδρομικά κέντρα να είναι υψηλότερες από ότι για παράδειγμα στην Αυστρία, δεδομένου ότι στην Ελλάδα τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν μόνο ένα τετράμηνο, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου.«Η τοματοσαλάτα είναι φθηνότερη στην Ελλάδα από ότι στην Αυστρία και αυτό είναι απόλυτα λογικό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τα χιονοδρομικά…σε αριθμούς & προβλήματα

Σε ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχεται ο ετήσιος τζίρος των χιονοδρομικών κέντρων, σύμφωνα με τον κ. Δρίβα. Το ποσό αυτό όπως εξήγησε, προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των εισιτηρίων (χιονοδρόμων και επισκεπτών) όλων των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων, ανά χιονοδρομική περίοδο, που υπολογίζεται σε 500.000 προσελεύσεις και με βάση ότι ο τζίρος ανά επίσκεψη για-μεταξύ άλλων- εξοπλισμό, μεταφορά και διανυκτέρευση, φθάνει στα 100 ευρώ.

Επεσήμανε δε ότι σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 18 Χιονοδρομικά Κέντρα, υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες και δέκα τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα περίπου 70.000 άτομα/ώρα,

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας, Όλγα Κοτσίνα, σημείωσε ότι, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα είναι: ζημιές στους ισολογισμούς τους, υπερκορεσμός τα Σαββατοκύριακα και υπολειτουργία τις καθημερινές, ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ελλιπής εκπαίδευση εργαζομένων, απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις και ανυπαρξία σημαντικών επενδύσεων για την ανακαίνιση ή και επέκταση των υφισταμένων εγκαταστάσεων.

Με μια …ματιά τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας

Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία πολλά έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν απέχει 45χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του, όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου-Μαΐου). Το κέντρο, αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκετε στη Βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων στη θέση “Παπά Χωράφι”, και σε υψόμετρο βάσης 1450μ. Οι εγκαταστάσεις του κέντρου, απέχουν από τον οικισμό “Ελατοχώρι”, 8 χλμ. ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χλμ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών “Σαλέ”, 600τμ περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700μ και σε υψόμετρο 1.800 μ. και baby lift’.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην καρδιά της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 μ. έως 2110 μ. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά απέχει 26χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1847μ. στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το “mountain summercamp”, για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου

Στη Βίγλα – Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 19 χλμ από τη πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900μ. στη διάβαση Βίγλας – Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου ή αλλιώς Κοιλάδα του Ορφέα, απέχει 42χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μ., ενώ είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά της χώρας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4χλμ από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1360 έως1620μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ.Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα), 700 μ., 550 μ. και 150 μ., αντίστοιχα

Το χιονοδρομικό Σελίου….από το 1934

Tο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ. Απέχει 24 χιλ. από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.

Δείτε επίσης