Εξέταση αίματος εντοπίζει καρκινικό κύτταρο ανάμεσα σε δισεκατομμύρια

Ένα τεστ αίματος τόσο ευαίσθητο που να μπορεί να εντοπίζει ένα καρκινικό κύτταρο ανάμεσα σε δισεκατομμύρια υγιή έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει διαθέσιμο για το ευρύ κοινό. Ερευνητές στη Βοστόνη, που ανέπτυξαν το τεστ και η Johnson & Johnson ανακοινώνουν σήμερα τη συνεργασία τους για την προώθηση του τεστ στην αγορά. Τέσσερα μεγάλα κέντρα για τον καρκίνο θα ξεκινήσουν έρευνες, φέτος, χρησιμοποιώντας το πειραματικό τεστ. Αρχικά οι γιατροί επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το τεστ για να προσπαθήσουν να προβλέψουν ποιες αγωγές θα ήταν καλύτερες για τον όγκο κάθε ασθενούς και να γνωρίζουν γρήγορα αν είναι αποτελεσματικές.

Ο Dr. Daniel Haber, του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι το τεστ μοιάζει με υγρή βιοψία που αποφεύγει την οδυνηρή δειγματοληψία ιστού και μπορεί να αποτελέσει καλύτερο τρόπο παρακολούθησης των ασθενών σε σχέση με περιοδικές απεικονιστικές εξετάσεις.

Θεωρεί πολύ σημαντική τη γρήγορη διαπίστωση για το αν είναι αποτελεσματικό ή όχι ένα φάρμακο.

Για το τεστ απαιτείται δείγμα αίματος ίσο με δυο κουταλάκια και μπορεί να γίνει επανειλημμένα για την παρακολούθηση της αγωγής ή τον καθορισμό της αιτίας αποτυχίας ενός φαρμάκου και της προσπάθειας δοκιμής άλλου.

Ο Kris δήλωσε ότι οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν κάποιο φάρμακο μια μέρα και να λάβουν δείγμα αίματος την επόμενη για να διαπιστώσουν αν έχουν εξαφανιστεί τα κύτταρα του όγκου που κυκλοφορούν.

Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει ένα καρκινικό κύτταρο σε δισεκατομμύρια υγιή, δήλωσε ο Mehmet Toner, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που βοήθησε στην ανάπτυξή του. Οι ερευνητές το γνωρίζουν επειδή απέκτησαν δείγματα αίματος με καρκινικά κύττ

Δείτε επίσης