Σχεδόν οι μισοί νέοι ηλικίας 11-16 ετών στην Ευρώπη συμφωνούν ότι είναι ευκολότερο να είναι ο “εαυτός τους” στο διαδίκτυο παρά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ενώ ένας στους οκτώ (12%) συμφωνεί απολύτως με αυτό. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης του προγράμματος “EU Kids Online” που καθοδηγείται από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και δημοσιοποιήθηκε κατά την σημερινή “Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011”.
Η έρευνα κάλυψε 25.000 περιπτώσεις παιδιών και γονέων σε 25 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νέοι που ανέφεραν ότι είναι ευκολότερο γι’ αυτούς να είναι ο “εαυτός τους” όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο, είναι επίσης αυτοί που πιθανότατα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν φιλίες στην πραγματική τους ζωή και επομένως το διαδίκτυο παρέχει ένα πιθανό τρόπο διαφυγής ή αναπλήρωσης αυτού του κενού. Οι ίδιοι αυτοί νέοι ανέφεραν ότι παίρνουν περισσότερα “ρίσκα” στο διαδίκτυο, όπως όταν αποστέλλουν προσωπικές πληροφορίες σε άτομα με τα οποία δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά ή με το να προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι.
Σχολιάζοντας την έρευνα, η δρ Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της ελληνικής ομάδας του “EU Kids Online”, ανέφερε: “Οι διαδικτυακές τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής και της ταυτότητας των παιδιών. Για πολλά από αυτά, το διαδίκτυο είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης, καθώς κάποια παιδιά το χρησιμοποιούν για να εδραιώσουν τις ήδη υπάρχουσες φιλίες τους και άλλα για να δημιουργήσουν νέες. Αλλά συχνά, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι πηγαίνουν χέρι-χέρι. Αυτό που μπορεί να είναι διασκεδαστικό για μερικά παιδιά, μπορεί να είναι επικίνδυνο για άλλα”.
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί νέοι (45%) συζητούν στο διαδίκτυο για διαφορετικά θέματα απ’ ό,τι στις διά ζώσης συζητήσεις τους και το ένα τρίτο (32%) μιλάει στο διαδίκτυο για προσωπικά θέματα που δεν θίγουν στις διά ζώσης συζητήσεις. Αυτό δείχνει ότι η επικοινωνία μέσω διαδικτύου φέρνει τους εφήβους σε λιγότερη αμηχανία απ’ ό,τι η διαπροσωπική επικοινωνία. Σύμφωνα με τους ερευνητές του “EU Kids Online’, ο πειραματισμός με την ταυτότητά τους είναι μέρος της εφηβείας.
Το πρόγραμμα ‘EU Kids Online II” (www.eukidsonline.net) χρηματοδοτείται από το κοινοτικό Πρόγραμμα Ασφαλούς Διαδικτύου 2009-11 με σκοπό να ενισχύσει τη γνώση γύρω από τις εμπειρίες και τις πρακτικές των παιδιών και των γονέων τόσο σχετικά με τη ριψοκίνδυνη όσο και για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου και τις νέες διαδικτυακές τεχνολογίες.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάζεται κάθε δεύτερη Τρίτη του Φεβρουαρίου. Στις 6 Φεβρουαρίου 2004 εορτάστηκε για πρώτη φορά σε 16 χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, ενώ φέτος εορτάζεται σε 70 χώρες. Η Ημέρα αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe (www.saferinternet.org) στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet (=ασφαλέστερο διαδίκτυο) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα, διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.
Φέτος, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με μια σειρά εκδηλώσεων, εργαστηρίων και δρώμενων. Το θέμα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2011 είναι “Είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι, είναι η ζωή σου!”, με κεντρικό μήνυμα τη σημασία της προστασίας της ιδιωτικής μας “εικονικής” (ψηφιακής) ζωής στους εικονικούς κόσμους και την αντιμετώπιση του Διαδικτύου ως πολύτιμου “εργαλείου” και όχι μόνο ως παιχνιδιού