Η ταχύτητα του βαδίσματος φαίνεται να συνδέεται με τη μακροζωία στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση (ανάλυση πολλών μελετών μαζί για το ίδιο θέμα) που αφορά και τα δύο φύλα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA). «Ο αναμενόμενος αριθμός των ετών που θα ζήσουν, άνδρες και γυναίκες, αυξάνεται ανάλογα με την ταχύτητα του βαδίσματος τους», συμπεραίνουν οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η μακροζωία που κανονικά αναμένεται σε μια δεδομένη ηλικία αρχίζει να αυξάνεται και για τα δύο φύλα από την ταχύτητα του ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο. Η μέση ταχύτητα των συμμετεχόντων ήταν 0,92 μέτρο ανά δευτερόλεπτο.
Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από το 1985 και έως το 2000 από 34.485 άτομα, 80% λευκοί, το 59,6% των οποίων ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία τα 73,5 χρόνια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ταχύτητα του βαδίσματος σχετιζόταν με τις διαφορές στην πιθανότητα επιβίωσης για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Αλλά είναι ειδικά μετά από τα 75 χρόνια που η παράμετρος αυτή επιτρέπει την καλύτερη πρόβλεψη της μακροζωίας σε δέκα χρόνια, με μια διακύμανση από 19 έως 87% για τους άνδρες και από 35 και έως 91% για τις γυναίκες.
Οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής την Δρ. Στέφανι Στουντένσκι του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γοργό περπάτημα είναι επίσης σημαντικό για την μακροζωία, όπως και άλλοι παράγοντες π.χ. οι χρόνιες παθήσεις, το ιστορικό καπνίσματος, ο δείκτης σωματικής μάζας και η αρτηριακή πίεση.