Το τανγκό μπορεί να γεννήθηκε ως κοινωνικός χορός, αλλά με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε και σε θεραπευτικό μέσο. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι το κράτημα του χεριού και το τρυφερό χάδι που αισθάνεται κάποιος, όταν χορεύει τανγκό, ανεβάζει τα επίπεδα της οξιτοκίνης, η οποία συμβάλλει στην ελάττωση της πίεσης του αίματος και τη διαστολή των αρτηριών. Έτσι, δημιουργείται μία θετική διάθεση, που βοηθά στην καταπολέμηση της ανησυχίας και του άγχους.
«Το τανγκό είναι ένας χορός που συνδυάζει το όφελος της σωματικής άσκησης (γυμναστικής), την αίσθηση της αρμονίας με τη μουσική και τις κινήσεις του σώματος. Επίσης, είναι μία δραστηριότητα που φέρνει κοντά δύο ανθρώπους, με μία βαθιά αίσθηση μοιράσματος, αμοιβαιότητας και φροντίδας. Αυτό εξηγεί, γιατί το τανγκό έχει θεωρηθεί ως μία θεραπευτική δραστηριότητα και εξελίχτηκε σε «τανγκο-θεραπεία».
Η «τανγκο-θεραπεία» έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπισης της αθηροσκλήρωσης, άλλα και σε παθήσεις, όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος του Πάρκινσον, καθώς επίσης σε ψυχικές διαταραχές, όπως φοβίες, κατάθλιψη, άγχος, μέχρι και με ψυχωτικούς ασθενείς κλπ, με κύρια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση την ψυχανάλυση», η Αργεντίνα ψυχολόγος, Ρομίνα Τουμίνι, η οποία έχει εκπαιδευτεί στην τανγκο-θεραπεία από τον καθηγητή ψυχιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Ροζάριο της Αργεντινής, Φεδερίκο Τροσέρο, ο οποίος είναι επίσης τανγκο-θεραπευτής και δάσκαλος του τανγκό.
Ο καθηγητής Τροσέρο και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “Tango terapia” υποστηρίζει ότι, λόγω των χαρακτηριστικών του, το τανγκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία συμπληρωματική των θεραπειών που εφαρμόζονται για διάφορες ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κοινωνική φοβία, η κατάθλιψη ακόμη και η σχιζοφρένεια, ενώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν τα ζευγάρια στις σχέσεις τους.
Το τανγκό είναι ένας χορός που μπορούν να τον απολαύσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και είναι μια καλή άσκηση, δεδομένου ότι συνεπάγεται τα γνωστά οφέλη του περπατήματος, έναν υψηλό βαθμό συντονισμού, την ισορροπία και τον συγχρονισμό ανάμεσα στο ζεύγος, αλλά και τον συγχρονισμό του ζεύγους με τη μουσική. Γι’ αυτόν το λόγο, έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση και βελτίωση της ισορροπίας στα ηλικιωμένα άτομα. Επίσης, έχει εφαρμοστεί ως επιτυχής μορφή θεραπείας στους ασθενείς με Alzheimer, καθώς η προσπάθειά τους να θυμηθούν μια περίπλοκη αλληλουχία βημάτων τούς υποβάλλει σε μια διανοητική άσκηση. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική μέθοδος σε ασθενείς με Πάρκινσον, όπου αποδείχτηκε αποτελεσματικότερο από τις κανονικές ασκήσεις που εφαρμόστηκαν από φυσικοθεραπευτές.
Ταγνκό για ασθενείς με Πάρκινσον
Ήδη, στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2009, σε μία ομάδα 60 ατόμων, μία θεραπευτική προσέγγιση, που συνδυάζει τη φυσικοθεραπεία με το αργεντίνικο τανγκό και με τη μέθοδο Feldenkrais, η οποία βασίζεται στην υπόθεση ότι, τα ανθρώπινα όντα έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματισθούν και ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κατάστασή τους, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν.
«Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτών των ασθενών, από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, είναι εντυπωσιακά όσον αφορά στην εξοικείωσή τους με τα προβλήματα της νόσου. Τα τανγκό τούς βοηθά να απελευθερωθούν, να αποκτήσουν αυτογνωσία και εξοικειωθούν με το πρόβλημά τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής εφαρμογών του τμήματος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙΘ, Στέλιος Ρόσπογλου, υπό την ευθύνη του οποίου εφαρμόζεται το εν λόγω πρόγραμμα.
Πρόγραμμα αυτογνωσίας Ιnner Tango
Τον Σεπτέμβριο του 2009, ξεκίνησε και στην Αθήνα ένα πρόγραμμα αυτογνωσίας, που βασίζεται στη μέθοδο του Inner Tango, η οποία αποτελεί μια προσωπική προσέγγιση της Ρομίνας Τουμίνι στο θεραπευτικό τανγκό.
«Το Inner Tango είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα και ταυτόχρονα μια θεραπευτική τεχνική, που καλλιεργεί την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη. Συνδυάζει στοιχεία από το τανγκό, το bodywork, την προσωποκεντρική και focusing βιωματική ψυχοθεραπεία. Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί μία καινοτόμα και ευρύτερη προσέγγιση της «τανγκο-θεραπείας».
Το Inner Tango δρα θεραπευτικά, εμβαθύνοντας στην κατανόηση του σώματος, αναπτύσσοντας μια πιο ισορροπημένη αίσθηση του εαυτού μας και ενώνοντάς μας με τις εσωτερικές μας πηγές δύναμης και θετικής αυτοεκτίμησης. Το Inner Τango, ως βιωματική τεχνική, έχει τρεις λειτουργικές ενότητες: Το διερευνη