Μέθανα: Κάτω από το ηφαίστειο

Ο τόπος πλέον έχει μπει σε μια νέα εποχή και αναζητεί νέους και δραστήριους επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν τα κρυμμένα χωριά της χερσονήσου, να περπατήσουν στα δεκάδες μονοπάτια της, να φτάσουν μέχρι τον περίφημο κρατήρα του ηφαιστείου και να γνωρίσουν τη μακραίωνη ιστορία της μέσα από τα μνημεία της. Το ανακαινισμένο κτίριο του υδροθεραπευτηρίου που πλέον ονομάζεται «Ο τόπος πλέον έχει μπει σε μια νέα εποχή και αναζητεί νέους και δραστήριους επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν τα κρυμμένα χωριά της χερσονήσου, να περπατήσουν στα δεκάδες μονοπάτια της, να φτάσουν μέχρι τον περίφημο κρατήρα του ηφαιστείου και να γνωρίσουν τη μακραίωνη ιστορία της μέσα από τα μνημεία της.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών των Μεθάνων είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης και ήταν γνωστές από τους αρχαίους χρόνους, ενώ συστηματική χρήση τους γινόταν από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η οργανωμένη χρήση των θειούχων πηγών των Αγίων Αναργύρων άρχισε το 1870 και στις αρχές οι επισκέπτες έμπαιναν στους λάκκους στους οποίους έτρεχε ιαματικό νερό απευθείας από τις πηγές.

Το 1930 κτίστηκε το υδροθεραπευτήριο των θειούχων πηγών του Δημοσίου και στο τέλος το 1936 το υδροθεραπευτήριο «Αι Πηγαί» του Διαμαντόπουλου.

Τα νερά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για παθήσεις όπως αρθροπάθεια, δισκοπάθεια, σπονδυλοαρθρίτιδα και ρευματοπάθεια. Σήμερα, ολοκληρωμένα ιαματικά κέντρα spa και υδροθεραπείας είναι το «Μethana Volcanic Spa» (τηλ. 22980 92243, 92079), το υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων «Αι Πηγαί» και τα ιαματικά λουτρά του Αγίου Νικολάου.

Η Καμένη Χώρα και το ηφαίστειο

Διακρίνεται από μακριά καθώς τα κατάλευκα σπίτια ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πράσινο της φύσης και τα σκούρα πετρώματα του ηφαιστείου. Στην είσοδο του χωριού σας υποδέχεται μια σουρεαλιστική ταμπέλα μπροστά από μια απότομη πλαγιά γεμάτη ηφαιστειογενή πετρώματα και σας προετοιμάζει για το εντυπωσιακό σκηνικό που θα αντικρίσετε.

Η Καμένη ή Καημένη Χώρα είναι χτισμένη στη βάση της πλαγιάς κάτω από το ηφαίστειο. Εκτός από το επιβλητικό αυτό σκηνικό θα συναντήσετε άλλη μια ιδιαιτερότητα σε κάποια από τα σπίτια του χωριού.

Είναι τα φυσικά ψυγεία όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι. Πρόκειται για τρύπες στην πλαγιά του ηφαιστείου, που έχουν σταθερή θερμοκρασία 16ο C. Χρησιμοποιούνται ακόμη και στις μέρες μας για τη διατήρηση τροφίμων, κρασιού ή άλλων ευπαθών προϊόντων, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που τις έχουν ενσωματώσει στα σπίτια τους και εκτός από τη συντήρηση τροφίμων τις χρησιμοποιούν και για κλιματισμό!

Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά την Καμένη Χώρα ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος σταματάει σ’ ένα πάρκινγκ απ’ όπου ξεκινάει το ειδικά διαμορφωμένο και σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί στον κρατήρα του ηφαιστείου.

Η πεζοπορική διαδρομή είναι ανηφορική και κουραστική, όμως θα σας εντυπωσιάσει καθώς ελίσσεται ανάμεσα από πεύκα, κουμαριές, πουρνάρια και εντυπωσιακούς σχηματισμούς πετρωμάτων, καφεκόκκινου χρώματος.

Μετά περίπου μισή ώρα περπατήματος θα φτάσετε στην κορυφή και θα απολαύσετε εκπληκτική θέα στην περιοχή του Σαρωνικού. Εκεί θα αντικρίσετε το μεγάλο γεωλογικό ρήγμα, με τα κάθετα τοιχώματα ύψους πάνω από 15 μ. και στην είσοδό του γραμμένη τη λέξη Volcano, στο οποίο μπορείτε να μπείτε.

Ο κύριος κρατήρας του ηφαιστείου όμως βρίσκεται λίγα μέτρα δεξιότερα, πάνω στην κορυφή Κώνος (425 μέτρα), με διάμετρο 100 μ. και βάθος 40-50. Αυτός είναι ο σπουδαιότερος κρατήρας των Μεθάνων, αφού σε ολόκληρη τη χερσόνησο έχουν βρεθεί συνολικά 30 μικροί και μεγάλοι κρατήρες.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου έγινε μεταξύ 276 και 239 π.Χ. και περιγράφηκε από τους Στράβωνα, Οβίδιο και Παυσανία.

Διαδρομές στη Χερσόνησο των Μεθάνων

Προς την Καμένη Χώρα. Με το όχημά σας θα περιηγηθείτε στη χερσόνησο των Μεθάνων και θα επισκεφθείτε τα αξιοθέατά της. Από την πόλη ξεκινούν δύο δρόμοι: ο βορειοδυτικός οδηγεί στην Καμένη Χώρα και το ηφαίστειο, ενώ ο βορειοανατολικός στα Παλιά Λουτρά και τον Μακρύλογγο.

Ο δρόμος προς την Καμένη Χώρα είναι η τουριστική διαδρομή των Μεθάνων, μια και οδηγεί στο ηφαίστειο. Ανηφορίζοντας ανάμεσα στις ελιές, θα απολαύσετε μερικές πανοραμικές εικόνες της πόλης. Στο τέλος του οικισμού Δριτσαίικα υπάρχει δρόμος δεξιά που οδηγεί στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Παναγίτσα, με την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία. Ο δρόμος μετά τα Δριτσαίικα μπαίνει ανάμεσα στα δέντρα και προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Φτάνει στο Μεγαλοχώρι και στη συνέχεια ένας κατηφορικός δρόμος οδηγεί στο Παλαιόκαστρο, όπου υπάρχουν τμήματα του αρχαίου τείχους, φτιαγμένα από ηφαιστειακή πέτρα.

Συνεχίζοντας τον κατηφορικό δρόμο θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (του 15ου αιώνα) περιτριγυρισμένο στέρνες, και θα καταλήξετε στη μεγάλη παραλία του Παλαιόκαστρου, με τα καΐκια και τις ψαροταβέρνες.

Η συνέχεια του παραλιακού δρόμου θα σας φέρει στο Βαθύ, ένα μικρό ψαροχώρι με απάνεμο λιμανάκι, που τα Σαββατοκύριακα γεμίζει από σκάφη και οι επιβάτες τους κατακλύζουν τις ταβέρνες για να φάνε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Από το Βαθύ ο δρόμος ανηφορίζει ανάμεσα από πεύκα και φτάνει στην Καμένη Χώρα, κάτω από το ηφαίστειο.

Προς Μακρύλογγο. Η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει επίσης μέσα από την πόλη των Μεθάνων και οδηγεί στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου περνώντας από μερικά αξιόλογα χωριά. Ακολουθήστε τον ανηφορικό δρόμο ανάμεσα από πεύκα και ελιές και σύντομα θα φτάσετε στο χωριό Κυψέλη. Είναι από τα παλιότερα της περιοχής και έχει εντυπωσιακά σπίτια με μεγάλες μάντρες, φτιαγμένα από ηφαιστειακή πέτρα. Περίπου ένα χιλιόμετρο προς τα ΒΑ βρίσκεται το ύψωμα Ογά με ερείπια αρχαίας ακρόπολης και ίχνη ναού στο εσωτερικό της, όμως η πρόσβαση είναι από δύσκολη έως… αδύνατη.

Από εκείνο το σημείο αρχίζετε να κατηφορίζετε και αφού διασχίσετε τους Αγίους Θεοδώρους θα βρείτε δεξιά διακλάδωση για τον παραθαλάσσιο οικισμό Αγιος Γεώργιος.

Στην ανατολική άκρη του λιμανιού δεσπόζει επιβλητικός ο ομώνυμος ναός, ενώ στην άκρη του μόλου εντύπωση προκαλεί το τσιμεντωμένο καράβι, απομεινάρι των Γερμανών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνέχεια του κεντρικού δρόμου θα σας οδηγήσει σε ένα ακόμη γραφικό χωριό, την Κουνουπίτσα, πατρίδα του οπλαρχηγού του 1821 Δεδεγκίκα. Στην περιοχή γύρω υπάρχουν σημαντικά ξωκλήσια, όπως του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Δημητρίου (13ος αι.) με τοιχογραφίες και μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Ο δρόμος στη συνέχεια περνάει από το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας και λίγο αργότερα διακλαδίζεται.

Αριστερά οδηγεί στον Μακρύλογγο, ένα όμορφο χωριό με εκπληκτική θέα στον Σαρωνικό, ενώ δεξιά κατηφορίζει, περνάει από τα Παλαιά Λουτρά και οδηγεί στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Νικολάου. Στη θέση του Αγίου Νικολάου βρίσκονταν στην αρχαιότητα τα Λουτρά του Παυσανία.

Η εκκλησία από την οποία πήρε το όνομά του ο οικισμός είναι κτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό, όπως μαρτυρούν οι μαρμάρινες κολώνες και τα ιωνικά κιονόκρανα που υπάρχουν στην τοιχοδομή της.

Δείτε επίσης