Ποιές είναι οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις

Κάθε ασθένεια συχνά προειδοποιεί με σημάδια τα οποία όμως μπορεί να μην είναι αρκετά εμφανή στην καθημερινή ζωή ή δεν μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε μόνοι μας. Μπορούν όμως να ανιχνευτούν με τη βοήθεια της επιστήμης.

Οι ιατρικές προληπτικές εξετάσεις είναι σήμερα το άλφα και το ωμέγα για τη διατήρηση της υγείας και πρέπει να επαναλαμβάνονται περιοδικά. Πριν το καμπανάκι χτυπήσει στο κόκκινο, είναι απαραίτητο ένα πλήρες check up που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής αφορά τα εξής:

Απαραίτητες για τη γυναίκα

PAP test: Οι γυναίκες μετά το 20ό έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο PAP test για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μαστογραφία: Κάθε τρία χρόνια μετά τα σαράντα και κάθε δύο χρόνια μετά τα πενήντα. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο νωρίς και πιο συχνά, αν υπάρχει θετικό κληρονομικό ιστορικό.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας: Κάθε τρία χρόνια μετά τα πενήντα και κάθε δύο χρόνια μετά το 65ο έτος της ηλικίας για πρόληψη της οστεοπόρωσης. Σήμερα, αφορά και τους άνδρες. Επίσης, καλό είναι να γίνεται εξέταση από παθολόγο, από ΩΡΛ και από οφθαλμίατρο κάθε τρία χρόνια, καθώς και μία ετήσια επίσκεψη σε οδοντίατρο.

Σωτήριες για τον άνδρα

Εξέταση PSA για τον προστάτη: Γίνεται με λήψη αίματος και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια από τα πενήντα σε όλους τους άνδρες και κάθε δύο χρόνια μετά το 60ό έτος της ηλικίας τους. Η εξέταση PSA πρέπει να συνοδεύεται και από ουρολογική εξέταση.

Σπιρομέτρηση: Κάθε χρόνο για τους καπνιστές άνω των τριάντα πέντε ετών. Η αξονική τομογραφία θώρακος, η ακτινογραφία θώρακος και η σπιρομέτρηση μπορεί να είναι χρήσιμες κατά την κρίση του θεράποντα ιατρού. Η τακτική παρακολούθηση της πνευμονικής λειτουργίας στους καπνιστές είναι αναγκαία σε κάθε περίπτωση, διότι κινδυνεύουν από ένα πλήθος αναπνευστικών προβλημάτων. Επειτα από έναν αρχικό έλεγχο, η συχνότητα και το είδος της εξέτασης καθορίζονται κατά περίπτωση από τον γιατρό και δεν αφορά βεβαίως μόνο τους άνδρες καπνιστές.

Εξετάσεις διόλου αμελητέες

Αιματολογικός & βιοχημικός έλεγχος: Κάθε τρία χρόνια ή και νωρίτερα, αν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα ή επιβαρημένο κληρονομικό ιστορικό.

Γενική ούρων: Γίνεται άπαξ, εφόσον δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα, και στη συνέχεια κάθε τρία χρόνια.

Μέτρηση αρτηριακής πίεσης: Θα πρέπει να γίνεται σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό ή κάθε τρία χρόνια. Εφόσον πάσχουμε από υπέρταση ή η αρτηριακή πίεση είναι οριακά αυξημένη, η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα: Κάθε τρία χρόνια μετά τα πενήντα, συνοδευόμενο από καρδιολογική εξέταση. Επαναλαμβάνεται πιο συχνά σε καπνιστές και όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Triplex καρδιάς, καρωτίδων, αγγείων κάτω άκρων, αορτής, τεστ κοπώσεως: Θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 2ετία μετά τα πενήντα ή και συχνότερα όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα. Τriplex καρδιάς και τεστ κοπώσεως προτείνονται σε άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία και μεταβολικό σύνδρομο.

Κολονοσκόπηση: Επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια μετά τα πενήντα. Η συχνότητα αλλάζει εφόσον υπάρχει επιβαρημένο κληρονομικό ιστορικό. Η μικροσκοπική αιματολογική εξέταση κοπράνων συνιστάται ανά διετία από το 40ό έτος και κάθε χρόνο μετά το 50ό έτος της ηλικίας για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μέτρηση σακχάρου νηστείας το πρωί: Πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

Ακτινογραφία θώρακος: Τουλάχιστον μία φορά, εάν είμαστε καπνιστές, και ετησίως μετά τα τριάντα πέντε εφόσον είμαστε καπνιστές. Ο έλεγχος συστήνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια στους μη καπνιστές.

Δερματολογική εξέταση: Πρέπει να γίνεται κλινική εξέταση του δέρματος κάθε δύο χρόνια από δερματολόγο μετά την ηλικία των πενήντα ετών, ενώ σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από τα σαράντα.

Πηγή: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δείτε επίσης