Τα παιδιά που προσλαμβάνουν με τη διατροφή τους προβιοτικά υποφέρουν λιγότερο από λοιμώξεις και κάνουν λιγότερες απουσίες στο σχολείο. Σε παιδιά ηλικίας 3-7 ετών, στα οποία χορηγήθηκαν συμβιωτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 25% του κινδύνου των λοιμώξεων, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του πανεπιστημίου «Tor Vergata» της Ρώμης, τα οποία παρουσίασε ο καθηγητής Mario Cazzola στο 20ό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελόνη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το χειμώνα του 2006-2007 για ένα τρίμηνο σε ένα δείγμα 137 παιδιών σχολικής ηλικίας τα οποία κατά τον προηγούμενο χειμώνα υπέφεραν τουλάχιστον από τρία επεισόδια ωτορινολαρυγγικής, βρογχοπνευμονικής ή γαστρικής δυσλειτουργίας.
Στο 50% των παιδιών στα οποία χορηγήθηκαν προβιοτικά δεν παρατηρήθηκε κανέναν επεισόδιο ωτορινολαρυγγικής, βρογχοπνευμονικής ή γαστρικής δυσλειτουργίας, ενώ μόνο το 25,8% των παιδιών στα οποία χορηγήθηκαν συμβιωτικά απουσίασε τουλάχιστον μία ημέρα από το σχολείο Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (μη παθογόνα βακτήρια) που συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού σε επιβλαβή μικρόβια.
Επιπλέον προβιοτικά όπως ο γαλακτοβάκκιλος έχουν ευεργετική δράστη στη ανοσοποιητική λειτουργία. Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά που παρέχουν το υπόστρωμα ουσιών για την ανάπτυξη των προβιοτικών. Τα συμβιωτικά συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των προβιοτικών και πρεβιοτικών ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα πρεβιοτικά αποτελούν θρεπτικό υπόστρωμα για συγκεκριμένα προβιοτικά. Ο καθηγητής Cazzola αναφέρει ότι ο συνδυασμός συμβιωτικών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πιθανός προφυλακτικός παράγων για τη μείωση δυσμενών συνεπειών των νόσων.
Ωστόσο τονίζει ότι θα ήταν απλοϊκό να υποτεθεί ότι ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής θα αρκούσε για να αντιμετωπιστεί μία πληθώρα αλλεργικών παθήσεων και θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο είναι χρήσιμα τα συμβιωτικά στην πρόληψη και θεραπεία αλλεργικών παθήσεων.