Εμβόλιο θα εξουδετερώνει σχεδόν όλα τα γνωστά στελέχη της γρίπης

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραματικής Ιατρικής από Αμερικανούς επιστήμονες, η μελέτη των αντισωμάτων που αναπτύχθηκαν σε ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό Η1Ν1 επιβεβαίωσε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στη δημιουργία ενός εμβολίου που θα μπορούσε να εξουδετερώσει σχεδόν όλα τα γνωστά στελέχη της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης των χοίρων και των πτηνών.  Οπως επισημαίνεται, το ανοσοποιητικό ορισμένων εκ των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον Η1Ν1 αντέδρασε με έναν ασυνήθιστο τρόπο, παράγοντας αντισώματα που θα μπορούσαν να τους προστατέψουν όχι μόνο απ’ όλους τους γνωστούς τύπους γρίπης της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και από την «ισπανική γρίπη» του 1918.

Αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας ο Πάτρικ Ουίλσον του Πανεπιστημίου του Σικάγο επεσήμανε ότι «τα στοιχεία που συλλέχθηκαν επιβεβαιώνουν πως η δημιουργία ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης είναι εφικτή».

Οπως σημειώνεται από τους ερευνητές, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο που εργάζονται για τη δημιουργία ενός καθολικού αντιγριπικού εμβολίου που θα μπορούσε να προστατέψει τον άνθρωπο για δεκαετίες ολόκληρες, ακόμη και εφ’ όρου ζωής.

Η ομάδα του Ουίλσον ξεκίνησε να μελετά τα εν λόγω αντισώματα το 2009 χρησιμοποιώντας εννέα ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από το πρώτο κύμα του Η1Ν1.

Οπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει 86 αντισώματα, από τα οποία τα πέντε -όπως αποδείχθηκε- προστατεύουν ταυτόχρονα από πολλά στελέχη γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των Η1Ν1 και Η5Ν1.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετές έρευνες ώστε να δοκιμαστούν τα υποψήφια εμβόλια σε ανθρώπους, καθώς προς στιγμήν τα πειράματα έχουν περιοριστεί σε ποντίκια.

Δείτε επίσης