Η πρόωρη εκσπερμάτιση οφείλεται σε γονίδιο

Οι άντρες που εμφανίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση, ίσως πρέπει να θεωρήσουν υπεύθυνα τα γονίδιά τους γι αυτό, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας. Η έρευνα, που έγινε σε 200 Ολλανδούς, ανακάλυψε ότι όσοι εμφάνιζαν πρόωρη εκσπερμάτιση είχαν μια εκδοχή γονιδίου που ελέγχει την ορμόνη σεροτονίνη. Άντρες με αυτή την εκδοχή φάνηκε πως εκσπερμάτωναν δυο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Τα επίπεδα σεροτονίνης είναι αυτά που ελέγχουν την ταχύτητα της εκσπερμάτισης, σημειώνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στο περιοδικό ‘Journal of Sexual Medicine.’ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 89 άντρες με πρωτοπαθή πρόωρη εκσπερμάτιση, δηλαδή την εμφάνιζαν πάντα, από την πρώτη επαφή.

Για ένα μήνα, οι σύντροφόι τους χρησιμοποιούσαν ένα χρονόμετρο για να μετρήσουν το χρόνο που μεσολαβούσε μέχρι την εκσπερμάτιση, σε κάθε επαφή. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 92 αντρών που δεν είχαν ιστορικό τέτοιου προβλήματος.

Στους άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, η σεροτονίνη φάνηκε να είναι λιγότερο ενεργή στους νευρώνες της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει την εκσπερμάτιση.

Ο Dr Waldinger σημειώνει ότι αυτή η χαμηλή δραστηριότητα της ορμόνης σημαίνει ότι τα νευρικά σήματα δεν μεταφέρονται με τον φυσιολογικό τρόπο σε αυτούς τους άντρες.

Όπως δήλωσε, το εύρημα έρχεται να αντικρούσει την κοινή πεποίθηση που υπάρχει από παλιά, ότι η κύρια μορφή πρόωρης εκσπερμάτισης είναι ψυχολογική διαταραχή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανόν να σημαίνουν ότι μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με γονιδιακή θεραπεία.

Η Ψυχοθεραπεύτρια Paula Hall, δήλωσε πως η πρόωρη εκσπερμάτιση σίγουρα δεν έχει αμιγώς ψυχολογικά αίτια.
Θεωρεί πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η σεροτονίνη συνδέεται με την εκσπερμάτιση και πως οι ερευνητές θα μπορέσουν να αναπτύξουν φάρμακα για την πάθηση, που θα παρατείνουν τη δράση της ορμόνης.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει φάρμακο για την πάθηση στην αγορά. Η αγωγή περιλαμβάνει συμβουλευτική και χρήση αντικαταθλιπτικών-όχι για την κατάθλιψη αλλά για την ΄παρενέργεια’ της καθυστέρησης της εκσπερμάτισης.

Πιστεύεται ότι πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζει το ένα τρίτο των αντρών.

Δείτε επίσης