Πολλοί πιστεύουν ότι το ταλέντο είναι κάτι που αφορά στη γενετική, ότι υπάρχουν έμφυτα ταλέντα αθλητών και χαρισματικοί καλλιτέχνες εκ γενετής. Όσοι όμως πιστεύουν ότι οι ιδιοφυΐες γεννιούνται και δε γίνονται, καλύτερα να το ξανασκεφτούν, σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα David Shenk ο οποίος θεωρεί ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι ικανότητές μας προέρχονται από μια διαδικασία ανάπτυξης, πράγμα που συμπεριλαμβάνει και όσα λαμβάνουμε από τα γονίδιά μας.
Πριν από έναν αιώνα, οι γενετιστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια λειτουργούν μηχανικά, διαγράφοντας την ίδια πορεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ανεξαρτήτως προσώπου. Σήμερα οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα γονίδια επιδρούν διαφορετικά ανάλογα με τον άνθρωπο. “Δεν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που μπορούν να μελετηθούν ανεξάρτητα από το περιβάλλον”, επισημαίνει ο Michael Meaney, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, προσθέτοντας: “και δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες που λειτουργούν ανεξάρτητα από το γονιδίωμα”.
Αυτό σημαίνει πως τα πάντα στον άνθρωπο, η προσωπικότητα, η εξυπνάδα, η ικανότητα,καθορίζονται στην πραγματικότητα από τις ζωές που ζούμε. Οι επιστημονικές εξελίξεις, απορρίπτουν, επομένως την ιδέα του “έμφυτου”. “Σε κάθε περίπτωση ένα ζώο ξεκινάει τη ζωή του με την ικανότητα να αναπτυχθεί με μια σειρά από διαφορετικούς τρόπους”, επισημαίνει ο Patrick Bateson, βιολόγος του Πανεπιστημίου του Cambridge προσθέτοντας ότι η ανάπτυξή του εξαρτάται από τη συγκεκριμένη οντότητα. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτό δε σημαίνει ότι τα γονίδια δεν μετράνε. “Δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση να είμαι εγώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Μόνο ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γίνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο που γνωρίζουμε”.