Οι έγνοιες για να γίνουν οι καθημερινές εσωτερικές και εξωτερικές δουλειές του νοικοκυριού, όπως το καθάρισμα, το μαγείρεμα, τα ψώνια (στο σουπερμάρκετ, όχι για ρούχα!), η πληρωμή των λογαριασμών και το «σέρβις» του αυτοκινήτου, δημιουργούν μεγαλύτερο στρες από την ίδια την εργασία και αυτό είναι ακόμα χειρότερο για την καρδιά, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, υπό τη Ρεβέκα Θέρστον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής “Psychosomatic Medicine”μελέτησαν πάνω από 110 εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν τις περισσότερες ευθύνες για το νοικοκυριό, είναι εκείνοι που έχουν και το περισσότερο άγχος, κάτι που φαίνεται στην πολύ υψηλότερη πίεση του αίματός τους, σε σχέση με όσους και όσες επαφίενται στους συντρόφους τους για να γίνουν οι αναγκαίες δουλειές.
Η μελέτη συμπέρανε ότι τελικά δεν είναι ο φόρτος εργασίας που κάνει κυρίως τη ζημιά στην υγεία, αλλά το στρες για το πώς κανείς θα τα βγάλει πέρα μέσα στη μέρα με όλες τις υποχρεώσεις του και παράλληλα πώς θα καταφέρει από πλευράς οικογενειακού προϋπολογισμού να μην «πέσει έξω». Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα, η φροντίδα των παιδιών και ακόμη περισσότερο των κατοικίδιων ζώων δεν φαίνεται να αυξάνει την πίεση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου τα μισά περιστατικά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών οφείλονται στην υψηλή πίεση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η «ιδανική» συστολική πίεση είναι 120 mmHg και η διαστολική 80 mmHg.
Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το άγχος για τις εσωτερικές δουλειές του νοικοκυριού αυξάνει τη συστολική πίεση μέχρι 4,4 mmHg, η έγνοια για το αυτοκίνητο κατά 2,64 mmHg και για την πληρωμή των διαφόρων λογαριασμών κατά 1,66 mmHg. Οι φτωχότερες οικογένειες είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένο άγχος σε σχέση με τις πλουσιότερες οικογένειες.
Αν και μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι οι επαναλαμβανόμενες δουλειές του σπιτιού (καθάρισμα κλπ) μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά, η νέα έρευνα συμπέρανε ότι η επαναληπτική φύση αυτών των εργασιών μάλλον αυξάνει την πίεση παρά την μειώνει. «Η ευθύνη που αισθάνεται ότι έχει κανείς για τις δουλειές του νοικοκυριού, παρά οι ώρες που χαλάει σε αυτές, προκαλεί περισσότερο στρες», σύμφωνα με την έρευνα.