Ακόμα και λίγα λεπτά άσκησης βοηθούν την υγεία

Η έντονη άσκηση, που διαρκεί ακόμα και 3 λεπτά, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, συμβάλλοντας στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ‘BioMed Central Endocrine Disorders’ υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που δεν ακολουθούν πρόγραμμα μέτριας έως εντατικής άσκησης αρκετές ώρες την εβδομάδα, μπορούν παρόλα αυτά να ωφεληθούν από την άσκηση. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο βιολόγος άσκησης James Timmons,του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Εδιμβούργο. Ο ερευνητής σημειώνει ότι έτσι κάποιος οδηγείται σε καλό αποτέλεσμα όπως και αν γυμναζόταν πολλές ώρες κάθε βδομάδα με ασκήσεις αντοχής.

Η πολύ αυστηρή δίαιτα και η έντονη, τακτική και διατηρήσιμη άσκηση μπορεί να αναστρέψει το διαβήτη τύπου 2, αλλά αυτό για ορισμένους μπορεί να είναι δύσκολο. Η πάθηση είναι στενά συνδεδεμένη με την έλλειψη δραστηριότητας, σημειώνει ο ερευνητής.

Ο Timmons και η ομάδα του έδειξαν ότι ακόμα και 7 λεπτά άσκησης κάθε βδομάδα βοήθησε ομάδα 16 ατόμων που βρίσκονταν στην αρχή των 20 να ελέγξουν την ινσουλίνη τους.

Οι εθελοντές, που βρίσκονταν σχετικά εκτός φόρμας αλλά κατά τα άλλα ήταν υγιείς, ασκούνταν με στατικό ποδήλατο 4 φορές την ημέρα, για κύκλο 30 δευτερολέπτων, δυο φορές την εβδομάδα.

Μετά από δυο εβδομάδες, οι νέοι είχαν 23% βελτίωση στο πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιούσε ο οργανισμός τους την ινσουλίνη για να αποβάλει τη γλυκόζη από το αίμα.

Τα αποτελέσματα φαίνεται πως διαρκούν μέχρι 10 ημέρες, μετά την τελευταία άσκηση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ένα δρόμο σε ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο να ασκηθούν λίγες ώρες κάθε εβδομάδα για να βελτιώσουν την υγεία τους, πρόσθεσε ο ερευνητής. Η ομάδα του δεν ερεύνησε για άλλα σημαντικά οφέλη που προέρχονται από την άσκηση, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ή έλεγχο του βάρους, αλλά σημειώνει ότι άλλη έρευνα έχει δείξει παρόμοια οφέλη στην καρδιακή λειτουργία.

Ο Timmons σημειώνει ότι το να οδηγηθούν οι άνθρωποι να ασκούνται ακόμα και λίγο, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μεγάλο κέρδος για τα συστήματα υγείας και την αγωγή κατά του διαβήτη.

Δείτε επίσης