Το στρες στον εργασιακό χώρο έχει βιολογική επίδραση στον οργανισμό αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, υποδεικνύει μια έρευνα. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ‘Εuropean Heart Journal’ εξέτασε περισσότερους από 10.000 βρετανούς δημόσιους υπαλλήλους. Όσοι ήταν ηλικίας κάτω των 50 ετών και δήλωσαν ότι η εργασία τους είναι αγχωτική είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με όσους δεν είχαν αγχωτική εργασία. Οι αγχωμένοι υπάλληλοι είχαν λιγότερο χρόνο για άσκηση και καλή διατροφή αλλά επίσης έδειξαν σημάδια σημαντικών βιολογικών αλλαγών.
H έρευνα άρχισε στη δεκαετία του εξήντα και ομάδα συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε μέχρι το 1985. Οι ερευνητές κατέγραψαν πώς αισθάνονταν οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους και παρακολούθησαν τον καρδιακό παλμό και τις μεταβολές του, την αρτηριακή πίεση και την ποσότητα κορτιζόλης στο αίμα. Κατέγραψαν επίσης στοιχεία για τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα και το ποτό. Στη συνέχεια ανακάλυψαν πόσα άτομα εμφάνισαν καρδιοπάθειοα ή καρδιακή προσβολή και πόσα πέθαναν από αυτές.
Η ερευνήτρια Dr. Tarani Chandola, του University College στο Λονδίνο, δήλωσε ότι στα 12 χρόνια που ακολούθησαν την έρευνα παρατηρήθηκε ότι το χρόνιο στρες στη δουλειά σχετιζόταν με καρδιοπάθεια και η σχέση αυτή ήταν πιο ισχυρή και στους άντρες και στις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Μεταξύ των συνταξιούχων-οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να εκτίθενται στο άγχος της εργασίας-η επίπτωση της καρδιοπάθειας ήταν λιγότερο ισχυρή. Όσοι ανέφεραν αγχωτικές δουλειές φάνηκε ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να καταναλώνουν αρκετές ποσότητες φρούτων και λαχανικών και ήταν λιγότερο πιθανό να ασκούνται.
Ο τρόπος ζωής, κατέληξαν οι ερευνητές, ήταν παρόλα αυτά σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση της νόσου. Η ομάδα επίσης εκτιμά ότι είναι σε θέση να καταλάβει τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν το στρες με τη νόσο, μια σχέση που ευρέως θεωρείται πως υπάρχει αλλά ήταν δύσκολο να αποδειχτεί. Οι μηχανισμοί αυτοί φάνηκε να ισχύουν ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής. Το στρες φάνηκε να διαταράζει το μέρος του νευρικού τμήματος που ελέγχει την καρδιά, του πώς αυτή λειτουργεί και ελέγχει τις διακυμάνσεις του καρδιακού παλμού. Όσοι ανέφεραν ότι ένιωθαν στρες καταγράφηκαν επίσης να έχουν ασθενείς ώσεις καρδιακού ρυθμού. Σημαντικό μέρος του νευροενδοκρινικού συστήματος που απελευθερώνει ορμόνες φάνηκε επίσης να επηρεάζεται από το στρες, όπως έγινε εμφανές από το γεγονός ότι οι αγχωμένοι εργαζόμενοι είχαν το πρωί υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.
Ενώ οι πιο νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι φάνηκε να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, τα ευρήματα ήταν τα ίδια ανεξάρτητα από τη θέση του εργαζόμενου.
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε χαμηλότερη βαθμίδα μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η ερευνήτρια σημειώνει ότι δεν παρατήρησαν ισχυρές ενδείξεις πως η επίδραση του στρες της δουλειάς στην καρδιοπάθεια είναι χειρότερη γι αυτούς στις χαμηλότερες βαθμίδες και πως η επίδραση του άγχους ήταν σχεδόν ίδια στις διάφορες βαθμίδες.
Το βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί κάποιος να βοηθήσει τον εαυτό του και να μάθει να αντιμετωπίζει στρεσογόνες καταστάσεις. Το να διατηρείται σε φόρμα επίσης βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και επομένως μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.