Ένας ‘καλός καυγάς με τον σύζυγό σας μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμος για την υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Ζευγάρια που καταπίεζαν το θυμό τους φάνηκε να έχουν ποσοστό θνησιμότητας διπλάσιο σε σχέση με αυτά όπου τουλάχιστον το ένα μέλος εξέφραζε το θυμό του. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 192 αμερικανικά ζευγάρια για 17 χρόνια. Μια από τις κύριες ‘δουλειές’ των ζευγαριών είναι η συμφιλίωση μετά από μια διαμάχη, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ernest Harburg, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Το κύριο θέμα είναι πώς επιλύεις μια διαμάχη όταν προκύψει σημειώνει. Αν όχι, αν θάψεις το θυμό σου και απεχθάνεσαι το άλλο πρόσωπο ή αυτόν που επιτίθεται και δεν προσπαθήσεις να λύσεις το πρόβλημα, τότε βρίσκεσαι σε άσχημη θέση.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το να καταχωνιάζει κάποιος το θυμό αυξάνει τις ασθένειες που σχετίζονται με το στρες, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι και η υπέρταση. Η νέα έρευνα εξέτασε το πώς ο καταπιεσμένος θυμός και η απέχθεια σε έναν γάμο επηρεάζουν τα ποσοστά θνησιμότητας. Έλαβε υπόψη την ηλικία, το κάπνισμα, το βάρος, την αρτηριακή πίεση, βρογχικά προβλήματα, το αναπνευστικό και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ερωτηματολόγιο για να εντοπίσει πώς οι σύζυγοι ανταποκρίθηκαν στη συμπεριφορά που νόμιζαν άδικη. Και οι δυο σύζυγοι καταπίεζαν το θυμό τους σε 26 ζευγάρια, ενώ τουλάχιστον ένας σύζυγος εξέφραζε τον θυμό του, στα υπόλοιπα 166 ζευγάρια. Τουλάχιστον ένας θάνατος καταγράφηκε στα μισά ζευγάρια που κατέπνιγαν το θυμό τους, ενώ μόνο 26% από τα άλλα ζευγάρια είχαν θάνατο του ενός συζύγου. Τα ζευγάρια που καταπίεζαν το θυμό τους είχαν σχεδόν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει (και τα δυο μέλη)17 χρόνια αργότερα.
Ο Harburg προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμα προκαταρκτικά και δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των σημερινών σχέσεων. Η έρευνα περιέλαβε ζευγάρια που απάντησαν σε ερωτηματολόγια το 1971 και μέτρησε την επιβίωση έως το 1988. Οι περισσότερες γυναίκες ήταν νοικοκυρές και γεννήθηκαν πριν τη σεξουαλική επανάσταση. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Family Communication’.