Η σεροτονίνη, η χημική ουσία του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη διάθεση, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση συναισθημάτων όπως η επιθετικότητα, δήλωσαν Βρετανοί ερευνητές. Η σεροτονίνη, που αποτελεί στόχο πολλών αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων, φαίνεται να ελέγχει την επιθετικότητα στις κοινωνικές αντιδράσεις, σημειώνει η Ψυχολόγος Molly Crockett, του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, στο περιοδικό ‘Science’. Ο ρόλος της ουσίας στον έλεγχο των παρορμήσεων είναι αντιφατικός, αλλά η νέα έρευνα είναι μια από τις πρώτες που δείχνουν πως υπάρχει αιτιατή σχέση.
Καθώς οι ερευνητές μετέβαλαν άμεσα τα επίπεδα σεροτονίνης και παρατήρησαν την επίδραση στη συμπεριφορά θεωρούν πως υπάρχει, ενδεχομένως, αιτιατή σχέση μεταξύ της σεροτονίνης και των επιθετικών αντιδράσεων.
Η έρευνα βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι γίνονται επιθετικοί όταν πεινούν, καθώς το απαραίτητο αμινοξύ που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράσχει σεροτονίνη αποκτιέται μόνο μέσω της διατροφής.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή τη γνώση για να μεταβάλλουν τα επίπεδα σεροτονίνης σε 20 υγιείς εθελοντές από τους οποίους ζητήθηκε να παίξουν ένα παιχνίδι όπου θα βρίσκονταν σε κάποια κατάσταση, για να εξεταστούν οι αντιδράσεις τους σε δίκαιες και άδικες χορηγίες χρημάτων.
Άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να στερήσουν από χρήματα τους άλλους παίκτες ακόμα και αν είχαν χάσει, σαν τρόπο να τιμωρήσουν τον άνθρωπο που έκανε την προσφορά.
Αποτελεί αντίδραση που προκαλείται από θυμό, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η γνώση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές με το να τους διδάξουν τρόπους να ελέγχουν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων και ειδικά σε κοινωνικές περιστάσεις.