Οι άνθρωποι συνήθως θέλουν να νιώθουν ευχάριστα συναισθήματα, όπως ενθουσιασμό και να αποφεύγουν τα δυσάρεστα όπως το θυμό. Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Psychology of Science’, σημειώνει ότι δεν είναι πάντα έτσι. Οι Ψυχολόγοι Maya Tamir και Christopher Mitchell του Boston College, και James Gross του Stanford University εξέτασαν αν οι άνθρωποι προτιμούν να νιώθουν συναισθήματα που δυνητικά είναι χρήσιμα, ακόμα και αν είναι δυσάρεστα. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν οι άνθρωποι έχουν κίνητρο να αυξάνουν το επίπεδα άγχους που νιώθουν όταν αναμένεται από αυτούς να ολοκληρώσουν κάποια εργασία που αφορά καταστάσεις σύγκρουσης όπου ο θυμός μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την απόδοση.
Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες είτε να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή που αφορούσε κατάσταση σύγκρουσης ή κάποιο άλλο παιχνίδι το οποίο δεν περιείχε καταστάσεις σύγκρουσης. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν το κατά πόσο τους άρεσε να λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες πριν το παιχνίδι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες προτιμούσαν δραστηριότητας που ήταν πιθανό να τους δημιουργήσουν θυμό όταν περίμεναν να παίξουν το παιχνίδι που αφορούσε καταστάσεις σύγκρουσης. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες προτιμούσαν περισσότερο ευχάριστες δραστηριότητες πριν την έναρξη ενός παιχνιδιού που δεν περιείχε συγκρουσιακές καταστάσεις.
Έχοντας παρατηρήσει αυτές τις προτιμήσεις, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν οι τάσεις αυτές για αύξηση του θυμού βελτίωναν την απόδοση. Τυχαία χώρισαν τους συμμετέχοντες είτε σε κατάσταση που προκαλούσε θυμό είτε σε ουδέτερη κατάσταση και στη συνέχεια τους ζήτησαν να παίξουν τα παιχνίδια στον υπολογιστή.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι θυμωμένοι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους άλλους στο παιχνίδι σύγκρουσης, σκοτώνοντας περισσότερους ‘εχθρούς’. Ωστόσο, οι θυμωμένοι συμμετέχοντες δεν είχαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με άλλους στο παιχνίδι που δεν είχε σύγκρουση και το οποίο περιελάμβανε την εξυπηρέτηση πελατών.
Έτσι φαίνεται πως οι άνθρωποι δεν προσπαθούν πάντα να αισθάνονται ευχάριστα και ίσως ακόμα και να θέλουν να νιώθουν μερικά δυσάρεστα συναισθήματα όταν αυτό χρειάζεται. Τέτοια ευρήματα, σημειώνουν οι ερευνητές δείχνουν ότι αυτό που οι άνθρωποι προτιμούν να νιώθουν κάποια δεδομένη στιγμή μπορεί μερικώς να εξαρτάται από το τι θα αποκομίσουν από αυτό.