Ασφαλέστερα προς κατανάλωση, λόγω των ενδελεχών ελέγχων, είναι τα ψάρια από ιχθυοτροφεία, όπως εκτιμά καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο οποίος δίνει και συμβουλές προς τους καταναλωτές για το πώς να ξεχωρίζουν τα φρέσκα αλιεύματα. «Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει», επιβεβαιώνει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, ιχθυολόγος Γεώργιος Φώτης, με αφορμή διάλεξη που θα δώσει το απόγευμα, στο πλαίσιο του ανοικτού πανεπιστημίου, με θέμα “Νωπότητα ψαριών και οστρακοειδών”.
«Πρώτα απ΄όλα προσέχουμε τα μάτια των ψαριών να είναι “ζωηρά” και όχι άσπρα γιατί αυτό σημαίνει ότι ήταν κατεψυγμένα και τα αποψύξανε και μετά παρατηρούμε τα βράγχια να έχουν το κόκκινο χρώμα του αίματος», εξηγεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή, η σάρκα του ψαριού πρέπει να είναι συμπαγής, τόσο ώστε, αν την πατήσουμε με το δάκτυλο, να μην μείνει το αποτύπωμα.
«Σημαντικό είναι επίσης να δούμε αν το ψάρι έχει στην επιφάνειά του υπερβολική ποσότητα βλέννας, γιατί αυτό δείχνει ότι την παρήγαγε με σκοπό να προστατευτεί από το μολυσμένο περιβάλλον στο οποίο ζούσε», συμπληρώνει ο κ. Φώτης.
Οσον αφορά τα όστρακα, πρέπει να πωλούνται με το κέλυφος κλειστό, ενώ η ψίχα των μυδιών, πρέπει να είναι συσκευασμένη σε σακουλάκια, να διατηρείται σε πάγο και να πωλείται και να καταναλώνεται εντός 24ώρου. Για τις γαρίδες και τις καραβίδες καταλαβαίνουμε ότι είναι φρέσκιες όταν γλιστρούν στο χέρι, το κεφάλι και ο θώρακας δεν έχουν μαύρες κηλίδες, τα πόδια, όταν τις κρατάμε, δεν «κρέμονται» όπως και το σώμα τους που πρέπει να είναι καμπυλωτό.
Αναφερόμενος στα ιχθυοτροφεία, ο κ. Φώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 80.000 τόνους ψαριών, εκ των οποίων οι 50.000 είναι τσιπούρες και τα υπόλοιπα λαυράκια, και εξάγει το 70% του συνόλου.
«Αν δεν ξέρουμε από ποιο μέρος της θάλασσας έχουν αλιευτεί τα ψάρια, είναι προτιμότερο να αγοράζουμε από ιχθυοτροφεία όπου γίνονται έλεγχοι στις τροφές που ταΐζονται. Ωστόσο, θα πρέπει να προτιμούμε ψάρια με βάρος μέχρι 400 γραμμάρια γιατί από κει και πάνω, συσσωρεύουν πολύ λίπος που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα», λέει ο κ.Φώτης.
«Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν και αν το ψάρι μυρίζει ιδιαίτερα γιατί οι ψαράδες βάζουνε νιτρικά για να τα συντηρούνε, αλλά κάποιες φορές, όταν ξεφεύγουν στην ποσότητα, τα νιτρικά μετατρέπονται σε αμμωνία και τα ψάρια έχουν μια έντονη οσμή», καταλήγει ο κ. Φώτης.