Σώζει ζωές ο εμβολιασμός για τον ροταϊό

Oι χώρες όπου εμβολιάζονται τα βρέφη ενάντια στον ροταϊό (rotavirus), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια και να σκοτώσει μέσα σε λίγες ημέρες, έχουν ήδη επιτύχει να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των παιδιών που εισάγονται σε νοσοκομεία εξαιτίας μόλυνσης με τον συγκεκριμένο ιό. Αυτό αποδεικνύει μια νέα έκθεση που περιλαμβάνει στοιχεία για τον εμβολιασμό από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ. Σε όλες αυτές τις χώρες ο εμβολιασμός για τον ροταϊό έχει εισαχθεί στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών και τα δεδομένα δείχνουν σημαντική μείωση στον αριθμό παιδιών κάτω των πέντε ετών που έχουν μολυνθεί με ροταϊό.

Ο ροταϊός εκτιμάται ότι σκοτώνει περισσότερα από 500.000 παιδιά ετησίως, ενώ αποτελεί επίσης την αιτία εκατομμυρίων εισαγωγών στο νοσοκομείο εξαιτίας διάρροιας. Οι μελέτες που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση δημοσιεύονται ως ειδικό ένθετο στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Ρediatric Ιnfectious Disease Journal» και δείχνουν επίσης μεγάλη μείωση στη μόλυνση με ροταϊό σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά τα οποία δεν έχουν λάβει το εμβόλιο. Αυτό μαρτυρεί ότι ο εμβολιασμός των βρεφών προκαλεί την αποκαλούμενη «ανοσία αγέλης», σώζοντας έτσι και παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα.

Το 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε σε όλες τις χώρες να περιλάβουν τον εμβολιασμό για τον ροταϊό στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών τους, ωστόσο πολλά αναπτυσσόμενα κράτη δεν το έχουν επιτύχει λόγω κόστους (σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο του ροταϊού βρίσκεται στην κατηγορία των προαιρετικών εμβολίων).

Τα νέα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται τώρα δείχνουν πόσο σωτήριο μπορεί να είναι αυτό το εμβόλιο. Στο Μεξικό, που εισήγαγε το εμβόλιο του ροταϊού στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 2007, κατεγράφη μείωση των περιπτώσεων νοσηλείας παιδιών κάτω των πέντε ετών της τάξεως του 40% κατά το 2009.

Στην Αυστραλία, η οποία επίσης ενέταξε το εμβόλιο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 2007, παρουσιάστηκε μείωση των περιπτώσεων νοσηλείας κατά 89%-94% στα δύο χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη, ενώ στις ΗΠΑ η μείωση ήταν της τάξεως του 58%-86% στην τριετία που ακολούθησε την ένταξη του εμβολίου στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών τον Ιούλιο του 2006. Πολύ μεγάλη μείωση περιπτώσεων νοσηλείας κατεγράφη και στο Ελ Σαλβαδόρ (69%-81%) δυόμισι χρόνια μετά την εισαγωγή του εμβολίου στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 2006.

Δείτε επίσης