Οι σκιέρ έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από ό,τι οι σνόουµπορντερ, σύµφωνα µε μια έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ρότσεστερ των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι αναπτύσσουν µεγαλύτερες ταχύτητες από τους χιονοδρόµους µε την επίπεδη σανίδα. Ετσι, αν προσκρούσουν σε κάποιο σταθερό αντικείµενο – δέντρο ή φράχτη – τότε ο τραυµατισµός µπορεί να είναι θανατηφόρος.
Σε αυτό το συµπέρασµα κατέληξε ο Γιάσπερ Σίλι, επίτιµος καθηγητής στο Ινστιτούτο, ο οποίος µελέτησε επί 40 χρόνια ταατυχήµατα που συµβαίνουν κατά τη διάρκεια άσκησης χειµερινών αθληµάτων. Οπως ανέφερε, οι σνόουµπορντερ έχουν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες από τους σκιέρ να τραυµατιστούν θανάσιµα σε µια πλαγιά. Οταν ένας σνόουµπορντερ χάνει την ισορροπία του και πέφτει, η σανίδαλειτουργεί ως φρένο καθώς σέρνεται µέσα στο χιόνι. Το γεγονός αυτό µπορεί να προκαλέσει κατάγµατα στον χιονοδρόµο, ανάλογα φυσικά µε την ταχύτητα και το είδος της πτώσης, αλλά µειώνει τις πιθανότητες θανάσιµου τραυµατισµού.
Σύµφωνα µε τον Σίλι, τα τελευταία χρόνια έχει µειωθεί ο αριθµός ατυχηµάτων τόσο για τους σκιέρ όσο και για τους σνόουµπορντερ, έχει παραµείνει όµως σταθερός ο αριθµός θανάτων. Οσον αφορά τους σκιέρ, από το 1999 µέχρι πρόσφατα οι περιπτώσεις τραυµατισµών στο κεφάλι έχουν µειωθεί κατά 50% χάρη στα κράνη, ενώ στη µείωση των ατυχηµάτων έχουν συµβάλει και οι δέστρες νέας τεχνολογίας που απελευθερώνουν τα πέδιλα από τις µπότες µόλις ο σκιέρ πέσει στην πίστα.