Το άγχος φθείρει σοβαρά την υγεία

Επίτιμος Διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο δρ. Θεοχάρης Κ. Θεοχαρίδης, καθηγητής Φαρμακολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Στην ομιλία του για την αποδοχή του τίτλου, του ο κ. Θεοχαρίδης αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο των μαστοκυττάρων στην παθογένεια ασθενειών, που οφείλονται σε φλεγμονή (όπως έκζεμα, ινομυαλγίες, ψωρίαση, στεφανιαία νόσο, σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτισμό, καρκίνο), και επιδεινώνονται με το οξύ άγχος, ασθένεις που προσβάλλουν συνολικά 1 στους 3 ενήλικες.

Στο συμπέρασμα του βαρύνοντος ρόλου των μαστοκυττάρων οδηγήθηκε ο κ. Θεοχαρίδης, του οποίου ιδιαίτερα εντυπωσιακό πρόσφατο εύρημα είναι και η εμπλοκή τους στην αύξηση της διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού έπειτα από οξύ άγχος με τελική συνέπεια την πρόκληση μεταστάσεων ιδίως καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια επισήμανε ότι αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αν λάβει κανείς υπ’ όψη του πως δημοσιευμένα στοιχεία του 2008 αναφέρουν ότι πάνω από 60% των ατόμων μεταξύ 18-35 ετών δηλώνουν καθημερινό άγχος, το οποίο επιτείνεται με τη συνεχιζόμενη κοινωνικο-οικονομική κρίση. Ο Θ. Θεοχαρίδης τόνισε ότι πρέπει να αξιολογηθούν κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που δυνητικά συμβάλλουν στην έως τώρα ακατανόητη αύξηση της συχνότητας των προαναφερθέντων νοσημάτων. Προέτρεψε επίσης «να γίνουμε καλύτεροι, να συνεργαζόμαστε περισσότερο, να συμμετέχουμε ενεργά, να προλάβουμε κυρίως ανθρωπο-δημιουργούμενα προβλήματα» και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «Η παιδεία και η υγεία δεν είναι μόνο βασικά αγαθά, αλλά η μόνη ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας και ολόκληρου του πλανήτη».

Ο κ. Θεοχαρίδης αποτελεί τον έναν από τους μόλις έξι αποφοίτους του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ από την ίδρυσή του το 1701, ο οποίος κατέχει πέντε πτυχία από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Στη διδακτορική διατριβή του κ. Θεοχαρίδη στο Yale, επιβλέποντες καθηγητές ήταν ο δρ. W. W. Douglas, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, και o δρ. Paul Greengard, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία και την Ιατρική το 2000. Σύμβουλός του ήταν ο δρ. Alfred Gilman, μέλος Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, και εξεταστής του ήταν ο δρ. George Palade, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στη Φυσιολογία και την Ιατρική το 1974. Το επιστημονικό έργο του κ. Θεοχαρίδη, περιλαμβάνει 320 δημοσιεύσεις σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά, 3 βιβλία, και περισσότερες από 17.000 αναφορές.

Δείτε επίσης