Η αφηρημάδα …παχαίνει

Διαβάζετε τα e-mail σας όταν τρώτε μεσημεριανό; Βλέπετε τηλεόραση ενώ παίρνετε το βραδυνό γεύμα σας; Τότε μάλλον τρώτε περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε. Επιστήμονες ζήτησαν από 22 εθελοντές να καταναλώσουν ένα γεύμα την ώρα που έπαιζαν πασιέντσα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και από 22 άλλους να καταναλώσουν το ίδιο γεύμα δίχως να κάνουν τίποτε άλλο. Είχαν πει στους εθελοντές ότι το πείραμα γινόταν για να διερευνήσουν την επίδραση του φαγητού στη μνήμη, αλλά στην πραγματικότητα ήθελαν να δουν πόσο χορτάτοι θα ένιωθαν μετά, πόσο θα είχαν φάει τριάντα λεπτά αργότερα και πόσο καλά θα θυμόντουσαν ό,τι είχαν φάει. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).

Όχι μόνο οι εθελοντές της πρώτης ομάδας δεν θυμόντουσαν τι είχαν φάει, αλλά ένιωθαν πολύ λιγότερο χορτάτοι μετά το φαγητό. Επιπλέον, μισή ώρα αργότερα έφαγαν διπλάσια μπισκότα απ’ ό,τι οι υπόλοιποι που δεν έπαιζαν παιχνίδια, για να νιώσουν επιτέλους χορτασμένοι.

«Εάν μπορείτε να μην τρώτε μπροστά σε μια οθόνη κομπιούτερ ή κάνοντας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που σας αποσπά την προσοχή, θα μετριάσετε την επιθυμία σας να φάτε σνακ αργότερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέφρι Μπρούνστρομ, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στην Αγγλία. Ο δρ Μπρούνστρομ, ερευνητής στη συμπεριφορά της διατροφής, τόνισε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην ανάκληση στη μνήμη αυτού που έχει φάει κάποιος. «Η μνήμη παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πρόληψης τροφής», είπε, «και οι περισπασμοί τη διαταράσσουν».

Δείτε επίσης