Περισσότερες θερμίδες καίνει όσοι ροχαλίζουν

Όσοι ροχαλίζουν δυνατά καίνε περισσότερες θερμίδες από αυτούς που ροχαλίζουν ελαφριά, ακόμα και όταν είναι ξύπνιοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail του Λονδίνου. Παρόλα αυτά, το ροχαλητό εξακολουθεί να μην είναι μία υγιής συνήθεια – μπορεί να είναι αποτέλεσμα υποβόσκοντος προβλήματος υγείας, όπως η παχυσαρκία ή η άπνοια ύπνου. Το ροχαλητό ενδεχομένως να συνδέεται με τον μεταβολισμό, το οποίο εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι που ροχαλίζουν παίρνουν εύκολα βάρος.

Επιστήμονες μελέτησαν 212 ασθενείς, που όλοι τους ροχάλιζαν ή είχαν προβλήματα που σχετίζονταν με τον ύπνο, όπως η άπνοια ύπνου.

«Η παχυσαρκία είναι ένας πολύ επικίνδυνος παράγοντας για την ανάπτυξη μιας διαταραγμένης αναπνοής στον ύπνο και οι αλλαγές στο σωματικό βάρος σχετίζονται με σοβαρές διαταραχές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου,» γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Otolaryngology – Head & Neck Surgery.

Στην αναφορά τους, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η ενέργεια που καταναλώνεται την ώρα που το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου και ξεκουράζεται μπορεί να επηρεάζεται από βελτιωμένες αντιδράσεις στο νευρικό σύστημα του σώματος, που προκαλούνται από το ροχαλητό και/ή τα προβλήματα που σχετίζονται με το ροχαλητό.

«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η πρόσληψη βάρους είναι απλά ένα αποτέλεσμα της διαταραγμένης αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου ή εάν η αναπνοή αυτή σχετίζεται με μεταβολές στον μεταβολισμό, που με τη σειρά τους οδηγούν σε πρόσληψη βάρους και περιπλέκουν τη θεραπεία αυτών των δύο διαταραχών που συχνά συνυπάρχουν,» σημειώνουν οι επιστήμονες. 

Δείτε επίσης