Βουλγαρία-Μπάνσκο: Δημοφιλής προορισμός για σκι

Είναι ο νούμερο ένα χιονοδρομικός προορισμός της Βουλγαρίας και η πιο κοντινή ευρωπαϊκή έξοδος των Ελλήνων σκιέρ, σε απόσταση μόλις τριών – τρεισήμισι ωρών από τη Θεσσαλονίκη. Εδώ, οι Ελληνες νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Περπατούν στο δρόμο, σκοντάφτουν και… ζητούν συγγνώνη στα ελληνικά! Οι Βορειοελλαδίτες μάλιστα τελευταία, όμως και πολλοί Αθηναίοι, «αγγίζουν» ούτε λίγο ούτε πολύ το 80% των τουριστών που φιλοξενούνται στις 50.000 κλίνες που διαθέτει ο προορισμός των (μόλις) 10.000 μόνιμων κατοίκων και οι οποίες σημειώνουν υψηλά ποσοστά πληρότητας από το Δεκέμβριο ώς το Μάιο.

Τόσο διαρκούν τα χιόνια στο γειτονικό μας Μπάνσκο, τον βαλκανικό παράδεισο του σκι και του σνόουμπορντ, για τους φίλους των χειμερινών σπορ αλλά και των επενδύσεων για ουκ ολίγους επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους μάλιστα είναι Ελληνες. Επενδύσεις που την τελευταία πενταετία έχουν κάνει το Μπάνσκο αγνώριστο. Μόνο τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι υπό ανέγερσιν περίπου επτά νέα πρότζεκτ (ξενοδοχεία, διαμερίσματα, εμπορικό κέντρο κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζονται συνεχώς νέοι δρόμοι για τη μετάβαση στις νεόδμητες γειτονιές. Ευτυχώς, όλα μα όλα τα κτίσματα του Μπάνσκο υπηρετούν την τοπική αρχιτεκτονική, με το ξύλο να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ θυμίζουν λίγο από Μακεδονία και περισσότερο από Κεντρική Ευρώπη.

Τι κάνει όμως το Μπάνσκο τόσο ελκυστικό; Πρωτίστως το νόμισμα της Βουλγαρίας· δηλαδή η ισοτιμία που θέλει το 1 ευρώ να ισούται με 2 λεβ. Και, φυσικά, το χιονοδρομικό· στη δημιουργία των εγκαταστάσεων του οποίου, πρέπει να σημειώσουμε ότι, έχουν βάλει το έμπειρο χέρι τους Αυστριακοί. Το χιονοδρομικό, που εκτείνεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Πιρίν, αποτελείται από πίστες συνολικού μήκους 70 χλμ. για σκιέρ και σνοουμπόρντερ όλων των επιπέδων – ακόμα και για παιδιά.

Είναι μάλιστα ανοιχτό τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, διαθέτοντας φωτισμένη πίστα για βραδινό σκι που λειτουργεί όποτε το επιτρέπει ο καιρός. Οι πίστες βρίσκονται σε απόσταση 10 χλμ. από την πόλη και είναι προσβάσιμες αρχικά μέσω της Γόνδολας, όπως ονομάζεται το πρώτο και κεντρικό λιφτ που ανεβαίνει στο χιονοδρομικό, για να ακολουθήσει η μετεπιβίβαση στα υπόλοιπα λιφτ και η άφιξη στις πίστες, που φτάνουν ώς και τα 2.600 υψόμετρο!

Δείτε επίσης