Ψωρίαση; Κάντε την ερώτησή σας ηλεκτρονικά – οι δερματολόγοι θα απαντήσουν

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση μη μεταδοτική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από περιοχές του δέρματος με παχιά λέπια που μπορεί να είναι κνησμώδεις ή επώδυνες. Διακόσιες χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 125 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της ψωρίασης και την κοινωνική προκατάληψη λόγω ελλείμματος έγκυρης ενημέρωσης τόσο των ασθενών όσο και του ευρύτερου κοινού. 

Η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα ενώ τα πιο συνήθη σημεία είναι το τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα και οι αγκώνες ενώ μπορεί να εμφανιστεί στον κορμό, στα άκρα αλλά και στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Μία άλλη μορφή της ψωρίασης είναι η ψωριασική αρθρίτιδα όπου προσβάλλονται και οι αρθρώσεις του σώματος. Η ψωρίαση προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, συνήθως όμως πρωτοεμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 25 ενώ στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Η νόσος δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών, είναι όμως υπεύθυνη για τη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις για τους πάσχοντες τόσο παθολογικές όσο κοινωνικές και ψυχολογικές.

Είναι εξαιρετικά σύνηθες οι ασθενείς να νιώθουν απομόνωση, ενώ ειδικά αυτοί που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση μπορεί να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων ασθενειών, όπως παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν οδηγούνται συχνά στην ανεργία αλλά και στη στέρηση συνηθισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως ομαδικές ή ατομικές αθλητικές δραστηριότητες, είσοδος σε κοινόχρηστους χώρους κ.λπ.

Η συνεργασία όλων των φορέων της επιστημονικής κοινότητας, των ασθενών και των Σωματείων, του κοινού, της Πολιτείας, των ΜΜΕ, είναι ζωτικής σημασίας ώστε να βοηθήσουμε όλοι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Όσο περισσότερα λοιπόν γνωρίζουν οι ασθενείς και η οικογένειά τους για την ψωρίαση, τόσο καλύτερη συνεργασία επιτυγχάνετε με τον θεράποντα ιατρό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Ας φροντίσουμε να ενημερωνόμαστε συχνά σχετικά με τις νέες θεραπείες και τα νέα ευρήματα. Είναι σημαντικό να αναζητούμε πληροφορίες είτε στο Internet είτε σε σχετικά ιατρικά έντυπα και πάνω απ’ όλα να συζητάμε με το γιατρό μας για οποιεσδήποτε απορίες έχουμε σχετικά με την ψωρίαση και τη θεραπευτική της αντιμετώπιση.

Εσείς ρωτάτε, οι Δερματολόγοι απαντούν

Με αφορμή την 11η Δερματολογική Διημερίδα που διοργανώνει η Γ’ Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, στις 13 & 14 Μαΐου, στο Ζάππειο Μέγαρο και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών σχετικά με την ψωρίαση, μπορείτε να υποβάλλετε τα ερωτήματα και τις απορίες σας για την Ψωρίαση κάνοντας κλικ εδώ . H υποβολή των ερωτημάτων είναι ανώνυμη και εμπιστευτική.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι τόσο η έγκυρη ενημέρωση των ψωριασικών ασθενών σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές εξελίξεις όσο και η καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των προβληματισμών των ασθενών από τους ίδιους τους Δερματολόγους.

Μπορείτε μάλιστα να επισκεφτείτε το Ζάππειο Μέγαρο, το Σάββατο 14 Μαΐου και ώρα 10:50-12:20 όπου και θα απαντηθούν από ειδικούς Δερματολόγους πολλά από τα σημαντικά ερωτήματα που θα αποστείλετε.

Στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να παρευρεθείτε στη Διημερίδα το Σάββατο 14 Μαΐου, οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας θα αναρτηθούν στο www.3dermasygros.gr, από τις αρχές Ιουνίου 2011.

Δείτε επίσης