Μεταλλαγµένα κουνούπια κατά του δάγκειου πυρετού

Ασπίδα προστασίας κατά του δάγκειου πυρετού ελπίζει να δηµιουργήσει η Μαλαισία µε την απελευθέρωση στη φύση 6.000 γενετικά µεταλλαγµένων κουνουπιών, στο DNA των οποίων έχει γίνει παρέµβαση ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Πρόκειται για το πρώτο πείραµα του είδους του στην Ασία που όπως είναι αναµενόµενο, έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων. Πέρυσι, 134 άτοµα πέθαναν από δάγκειο πυρετό στη Μαλαισία. Η ασθένεια προκαλείται από το τσίµπηµα των κουνουπιών και µπορεί να επιφέρει τον θάνατο αν δεν αντιµετωπισθεί εγκαίρως.

Τα µεταλλαγµένα κουνούπια – πειραµατόζωα είναι όλα αρσενικά και έχουν προγραµµατισθεί έτσι ώστε να παράγουν απογόνους που πεθαίνουν γρήγορα. οι ειδικοί ελπίζουν πως η µείωση του χρόνου ζωής των κουνουπιών θα σταµατήσει την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού. Με το πείραµα διαφωνούν περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες τονίζουν πως η απελευθέρωση µεταλλαγµένων οργανισµών στη φύση µπορεί να έχει ολέθριες και απρόβλεπτες συνέπειες. Από την άλλη, αν δεν προκληθούν προβλήµατα στον υπόλοιπο πληθυσµό, θα είναι ένα θετικό βήµα και για άλλες παρεµβάσεις στο DNA οργανισµών.

Ειδικά στα κουνούπια, υπάρχουν σχέδια για περισσότερα γενετικά πειράµατα, καθώς είναι φορείς πολλών ασθενειών σε όλο τον πλανήτη, µε πιο γνωστή την ελονοσία. Το πρόβληµα εντείνεται, καθώςτα κουνούπια µεταναστεύουν εύκολα μεταφέροντας τις ασθένειες σε παρθένα εδάφη και αναπτύσσουν αντίσταση στα εντοµοκτόνα. 

Δείτε επίσης