Το μπλοκάρισμα του ενζύμου LOXL2 εμποδίζει τις μεταστάσεις του καρκίνου

Την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε άλλα όργανα κατόρθωσαν να εμποδίσουν επιστήμονες του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών σε ποντίκια, μπλοκάροντας ένα ένζυμο που ονομάζεται LOXL2. Στα πειράματά τους οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπλοκάροντας αυτό το ένζυμο προλαμβάνουν την μετάσταση. Οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Research», αναφέρουν ότι το 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στις μεταστάσεις.

Οταν εξετάζει κανείς τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, βλέπει τα υψηλά επίπεδα του ενζύμου LOXL2 που συνδέονται με την εξάπλωση του καρκίνου και τις ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Επίσης, ανακάλυψαν ότι το LOXL2 ήταν σημαντικό για τα αρχκά στάδια της μετάστασης, καθώς βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να δραπετεύουν από το στήθος και να εισχωρούν στο αίμα.

Στη μελέτη τους στα ποντίκια, χρησιμοποίησαν χημικά και αντισώματα που μπλόκαραν την δράση του ενζύμου. Αυτό σταμάτησε την μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα όργανα. Η επικεφαλής της έρευνας δρ. Τζανίν Ερλερ δήλωσε ότι το LOXL2 είναι ένας φαρμακευτικός στόχος πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί σε κλινικό περιβάλλον. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά μόνο για την δημιουργία του φαρμάκου, αλλά και για την δημιουργία εξέτασης που θα πορεί να ανιχνεύει την πιθανότητα μετάστασης, με αποτέλεσμα την ανάρρωση του ασθενούς.

«Τα νέα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, διότι μολονότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους προχωρημένους καρκίνους του μαστού δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε», δήλωσε η δρ Αρλήν Ουϊλκι, διευθύντρια Έρευνας & Πολιτικής στον οργανισμό Breast Cancer Campaign, που συγχρηματοδότησε την νέα έρευνα μαζί με το ICRκαι τον οργανισμό Cancer Research UK. «Χρησιμοποιώντας φάρμακα που θα δεσμεύουν το ένζυμο αυτό, θα μπορούν να σωθούν πολλές ζωές. Αυτή η έρευνα υπόσχεται πολλά και ανυπομονούμε να δούμε τις επιδράσεις της ίδιας διαδικασίας στους ανθρώπους».

Δείτε επίσης