Οξύουροι και θεραπεία

Το μέτρο παρουσιάζει χιλιοστά

Ο οξύουρος (Pinworm, ή Enterobius vermicularis) είναι ένα λευκό παράσιτο με μυτερή ουρά. Τα θηλυκά έχουν μήκος 8-13 χιλιοστά ενώ τα αρσενικά 2-5 χιλιοστά.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα αν σας μολύνουν οξύουροι είναι η έντονη φαγούρα, ιδιαίτερα κατά τη νύχτα που προκαλείται από τα αυγά που γεννούν οι θηλυκοί σκώληκες στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Αυτό συμβαίνει διότι ο θηλυκός οξύουρος μεταναστεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να καταθέσει περίπου 10.000 έως 20.000 αυγά στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Εκκρίνει έπειτα μια ουσία που προκαλεί μια ισχυρή να φαγούρα.

Το ξύσιμο της περιοχής οδηγεί στη μεταφορά των αυγών στα δάκτυλα και από εκεί στο στόμα, συχνά και στο φαγητό που τρώγεται με άπλυτα χέρια. Το επανειλημμένο ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και σε σκάσιμο του δέρματος.

Πώς μεταδίδεται;

Οι οξύουροι είναι κυρίως μια παιδιατρική κατάσταση. Οι γονείς συνήθως έχουν μολυνθεί από τα παιδιά τους.

Το παράσιτο μεταδίδεται άμεσα από το χέρι στο στόμα και έμμεσα με την επαφή με ρούχα, με τα σκεπάσματα, την τροφή ή άλλα αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τα αυγά του.

Αν τα αυγά του είναι παρόντα σε αυτά τα αντικείμενα, παραμένουν βιώσιμα έως και 3 εβδομάδες. Η μετάδοση μπορεί να προκύψει μέσω απευθείας επαφής με μολυσμένα έπιπλα, πετσέτες, τουαλέτες, ή άλλα αντικείμενα. Το παράσιτο μεταδίδεται επίσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Η μόλυνση είναι η πιο κοινή όταν πολλά άτομα ζουν μαζί. Η γενική επικράτηση της μόλυνσης σε ορισμένες περιοχές μπορεί να είναι τόσο υψηλές όσο 10%.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 15-56 ημέρες.

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία από το στόμα συνήθως παρέχει αποτελεσματική αντιμετώπιση, αλλά η χρήση της πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα υγιεινής προκειμένου να διακοπεί ο κύκλος της επαναλοίμωξης. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους. Αν ένα μέλος της οικογένειας έχει οξύουρους, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε θεραπεία όλη η οικογένεια. Είναι σημαντική η συνέχιση της θεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αποφύγετε να ξύνετε την περιοχή όπου υπάρχει φαγούρα. Αλλάζετε συχνά εσώρουχα, πιτζάμες και σκεπάσματα και κάντε κάθε πρωί μπάνιο ή ντους. Πλένετε τα ρούχα και τα σκεπάσματα στους 60 βαθμούς Κελσίου για να εξασφαλιστεί ότι τα αυγά του παράσιτου καταστρέφονται. Προσέξτε ιδιαίτερα την προσωπική σας υγιεινή και πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό.

Νοσηρότητα

Η μόλυνση δεν προκαλεί σοβαρή νοσηρότητα και σπάνια παρουσιάζονται επιπλοκές που θέτουν σε κίνδυνο το τοίχωμα του εντέρου. Συνήθως ο οξύουρος δεν εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματος ή άλλα όργανα εκτός από τα έντερα αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να μετεγκαταστθεί σε διάφορες περιοχές, όπως στον κόλπο της γυναίκας, στα νεφρά, στο συκώτι, στους σιελογόνους αδένες, ακόμη και στους πνεύμονες.

Δείτε επίσης