Τρεις στις πέντε γυναίκες που αναζητούν βοήθεια ειδικού συναντούν δυσκολίες σε σχέση με τον σύντροφό τους και από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα με τα παιδιά. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την κλινική ψυχολόγο κ. Χαρά Νομικού σε 645 Ελληνίδες ηλικίας άνω των 20 ετών οι οποίες ζήτησαν βοήθεια κατά τα έτη 2006 έως και 2010. Το 58,6% των γυναικών που ζήτησαν ψυχολογική βοήθεια αντιμετώπιζαν προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις. Για το 14,2% των γυναικών ο λόγος επίσκεψης ήταν το άγχος και για το 13,3% θέματα αυτογνωσίας.
Η συχνότητα στα προβλήματα των σχέσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία. Για τις ηλικίες 20 έως 30 ετών το κύριο αίτημα είναι οι ερωτικές σχέσεις (25,9%) και το άγχος (24%). Σ’ αυτή τη δεκαετία της ζωής της η γυναίκα αναζητεί σχέση που να την επιβεβαιώνει και να της παρέχει ασφάλεια και συντροφικότητα.
Στις ηλικίες 30 έως 40 ετών τα προβλήματα της σχέσης αυξάνονται (29,8% των επισκέψεων) και αρχίζουν οι δυσκολίες με τα παιδιά (15,3%). Οι παντρεμένες γυναίκες προσπαθούν να οριοθετήσουν τη νέα οικογένεια, διατηρώντας παράλληλα την ατομικότητά τους. Αναζητούν βοήθεια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο στρες που προκαλεί η έλευση των παιδιών, η διεκπεραίωση της καθημερινότητας και οι απαιτήσεις στην εργασία.
Τα προβλήματα στις σχέσεις διογκώνονται στις ηλικίες 41 έως 50 ετών (42% των επισκέψεων). Ανάλογη είναι η αύξηση στα προβλήματα με τα παιδιά (31%), τα οποία είναι συνήθως στην εφηβεία ή την πρώτη νεότητα και οι μητέρες αδυνατούν να διαχειριστούν την επαναστατικότητα και τις επιλογές στις σχέσεις τους.
Η κατάσταση αλλάζει μετά την ηλικία των 50, καθώς το κύριο πρόβλημα των γυναικών είναι πλέον οι σχέσεις με τα παιδιά (47,5% των επισκέψεων) και λιγότερο με τη σχέση (24%). Αναζητούν πλέον βοήθεια για προβλήματα με τη νύφη, θεωρώντας ότι χάνουν την επιρροή που -μέχρι πρόσφατα- ασκούσαν στον γιο. Θέματα αυτογνωσίας, άγχους και κατάθλιψης μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.