Ο ήλιος διασπά τα φάρμακα στον οργανισµό µας

Μια επίδραση που δεν ξέραμε μέχρι τώρα φαίνεται πως έχουν οι ακτίνες του ηλίου στον οργανισµό µας. Διασπούν τα φάρµακα που λαµβάνουµε και µε κάποιον τρόπο «κουµαντάρουν» τις τοξίνες που προέρχονται από τα χηµικά τους συστατικά.  Προς την άποψη αυτή συγκλίνουν επιστήµονες από το ιατρικό ίνστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι οποίοι εξέτασαν τις περιπτώσεις 70.000 ασθενών που λάµβαναν φάρµακα για το ανοσοποιητικό τους σύστηµα, µετά την υποβολή τους σε µεταµόσχευση οργάνων.

Οι επιστήµονες λάµβαναν δείγµατα από τους ασθενείς κατά τους χειµερινούς και του καλοκαιρινούς µήνες για να παρακολουθούν τα επίπεδα των φαρµακευτικών ουσιών στο αίµα τους. Διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις φαρµακευτικών ουσιών (όπως tacrolimus, sirolimus) στο αίµα τους, που χορηγούνται για να µην απορρίψει ο οργανισµός το ξένο µόσχευµα, παρουσίαζαν διαφορές ανάλογα µε την εποχή του χρόνου. Αυτές οι διαφορές  συσχετίστηκαν µε τα επίπεδα της βιταµίνης D στο σώµα, η οποία, όπως είναι γνωστό, ενεργοποιείται από την έκθεση στον ήλιο. Όταν τα επίπεδα της βιταµίνης D στο σώµα ήταν χαµηλά, τότε το αίµα παρουσίαζε µεγαλύτερες συγκεντρώσεις φαρµάκων και το αντίστροφο.

Οι επιστήµονες πιστεύουν ότι η βιταµίνη D ενεργοποιεί το αντιοξειδωτικό σύστηµα στο συκώτι, το οποίο µε τη σειρά του παράγει µεγαλύτερες ποσότητες ενός ενζύµου που ονομάζεται CYP3A4. Αυτό το ένζυµο θεωρείται  υπεύθυνο για τη διάλυση των φαρµακευτικών ουσιών που λάµβαναν οι ασθενείς για την καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήµατος.

Δείτε επίσης