Συμβουλές για την αλλεργική ρινίτιδα

Τα τελευταία ευρήματα δεν είναι καλά για τους αλλεργικούς. Μια ιταλική μελέτη έδειξε ότι ακόμα και όταν ένας  αλλεργικός δεν έχει συμπτώματα, μένει στο αναπνευστικό σύστημά του μια ελάχιστη φλεγμονή, που καθιστά πιο ευάλωτο το τραχειοβρογχικό δένδρο κι έτσι η αλλεργία πυροδοτείται ξανά από άλλες μη ειδικές συνθήκες, όπως λ.χ. τους ρύπους της ατμόσφαιρας, ένα κρυολόγημα, το άγχος κ.ά. Και δυστυχώς,  τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλλαγής του κλίματος περίπου 300 φυτικά είδη παρουσιάζουν επέκταση της ανθοφορίας τους, είτε αρχίζοντας νωρίτερα είτε ολοκληρώνοντάς την πιο όψιμα. Αυτό σημαίνει πως η φλεγμονή που προκαλεί η αλλεργία στα όργανα – στόχους δεν ηρεμεί πια σχεδόν ποτέ, με μοναδικό ίσως διάλειμμα την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.

Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι κυρίως η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ έξαρση παρουσιάζουν και οι δερματικές κνιδώσεις. Η συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας στην Ελλάδα  υπερτριπλασιάστηκε κατά τη δεκαετία 1990-2000 σε αντίθεση με την Β. Ευρώπη, όπου φαίνεται ότι οι αλλεργίες της άνοιξης παρουσιάζουν σταθεροποίηση και ίσως μια μικρή μείωση. Παράλληλα, εξαπλασιάστηκαν οι αλλεργίες που εμφανίζονται μετά την ηλικία των 40 ή 50 ετών.

Τα είδη της γύρης που είναι κυρίως υπεύθυνα για τις αλλεργίες της άνοιξής την Ελλάδα είναι: 1) παριετάρια (περδικάκι ή ελξίνη), 2) αγριοσιτηρά, γρασίδι και καλλιεργημένα δημητριακά και 3) ελιά. Και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης όμως πολλαπλασιάζονται αυτή την εποχή, γιατί θέλουν ζεστό και υγρό καιρό. Πάνω από το 85% των ελλήνων αλλεργικών είναι ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα.

Οι νέες έρευνες

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο GlobalAllergyandAsthma δίνει νέα στοιχεία για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλεργιών, ιδιαίτερα στα παιδιά:

Ο μητρικός θηλασμός επί 4 μήνες προστατεύει τα παιδιά από τις δερματίτιδες έως την ηλικία των 3 ετών, από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας έως τους 18 μήνες και από το άσθμα έως την ηλικία των 6 ετών.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και E, και το σελήνιο (από φρούτα και λαχανικά) βρέθηκε να προστατεύουν από τις αλλεργίες. Οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθματικούς να τρώνε μήλα και άλλα φρούτα, να μειώσουν το αλάτι, να αυξήσουν το μαγνήσιο και να αποφεύγουν τις μαργαρίνες.

Οι προβιοτικοί και πρεβιοτικοί οργανισμοί φαίνεται να προστατεύουν από τις αλλεργίες, παράγοντας αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μελέτη επιστημόνων από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Yesiva University σε 3.000 παιδιά έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση αλλεργιών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο τεύχος του περασμένου Φεβρουαρίου της επιθεώρησης The journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και παιδικού άσθματος. Μελέτη, δείχνει ότι η παχυσαρκία που εμφανίζεται έως την ηλικία των 5 ετών και παραμένει πάνω από ½ χρόνια, προδιαθέτει και για ατοπική δερματίτιδα.

* Το αγροτικό περιβάλλον προστατεύει και από τις τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με κινέζους επιστήμονες, που μελέτησαν 28.283 παιδιά 6-11 ετών σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους σε ετήσιο συνέδριο (2011) της Αμερικανικής Εταιρείας Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας.

* Στις επίμονες κνιδώσεις του δέρματος, μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση διπλάσιας ή τριπλάσιας δόσης αντιισταμινικών φαρμάκων μπορεί να λύσει το πρόβλημα, χωρίς να χρειασθεί η προσφυγή στην κορτιζόνη.

Συμβουλές πρόληψης

1. Να φοράτε γυαλιά όταν βγαίνετε έξω.

2. Να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου στην εξοχή.

3. Να διαλέξετε για τις διακοπές του Πάσχα ένα ξηρό μέρος.

4. Να απορροφάτε τακτικά τη σκόνη του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα.

5. Να χρησιμοποιείτε αιρ-κοντίσιον τις μέρες με υψηλά επίπεδα γύρης.

6. Εάν υπάρχει γκαζόν στον κήπο σας, να είναι καλά κουρεμένο.

7. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη λήψη φαρμάκων.

8. Στα ταξίδια, να έχετε μαζί σας την έτοιμη ένεση αδρεναλίνης.

Δείτε επίσης