Η θρησκεία …παχαίνει (στις ΗΠΑ τουλάχιστον)!

Μια μελέτη βρήκε ότι όσοι ασχολούνται οργανωμένα με θρησκευτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να καταλήξουν με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Ερευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern διαπίστωσε πως οι νέοι που εντρυφούν συχνά σε θρησκευτικές δραστηριότητες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ως μεσήλικες!  Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διαιτολογίας που ερευνητές έδειξαν ότι η αυξημένη ενασχόληση με τα θρησκευτικά προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το βάρος των συμμετεχόντων στην έρευνα (περίπου 2433 άνδρες και γυναίκες εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Χριστιανοί), αλλά και παράλληλα την ηλικία, την φυλή, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και φυσικά το δείκτη μάζας του σώματος. Και βρήκαν πως οι έχοντες φυσιολογικό βάρος νέοι με μεγάλη θρησκευτική δραστηριότητα είναι πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, ο  Matthew Feinstein, δεν είναι σίγουρος για το λόγο που όσοι ακολουθούν τις θρησκευτικές δραστηριότηες της εκκλησίας γίνονται πιο χοντροί. Ενδεχομένως όσοι συμμετέχουν σε θρησκευτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων της εκκλησίας η οποία συνηθίζει να προσφέρει εδέσματα τα οποία δεν είναι καθόλου υγιεινά -ένα συχνό γεύμα που παρέχει η εκκλησία στους πιστούς της είναι η πατατοσαλάτα. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα θρησκευόμενα άτομα ενδιαφέρονται περισσότερο για την μετά θάνατον ζωή παρά για την τρέχουσα κι έτσι παραμελούν τον εαυτό τους. Τελικά, ο Feinstein δήλωσε πως η εκκλησία πρέπει να πάρει μέτρα για να αποτρέψει την εμφάνιση της παχυσαρκίας στους πιστούς της.

Η μελέτη έκανε σαφές ότι οι θρησκευτικές δραστηριότητες είναι η αιτία της παχυσαρκίας. Δηλαδή δεν πρόκειται για το γεγονός ότι οι ήδη παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να είναι συμμετέχουν σε θρησκευτικές δραστηριότητες. Πάντως οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι νέοι που ακολουθούν τη Χριστιανική θρησκεία έχουν λιγότερες πιθανότητες να κανουν χρήση αλκοόλ ή να καπνίσουν και γενικά είναι πιο ανοιχτοί στην επικοινωνία με τους άλλους. Επίσης, η μελέτη, πέραν της παχυσαρκίας, δεν βρήκε οι πιστοί να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας από το μέσο Αμερικανό.

 

Δείτε επίσης