Η διγοξίνη (ντιζιταλίνη) συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με μια δανική μελέτη, η φαρμακευτική ουσία διγοξίνη (γνωστή και ως ντιζιταλίνη) που χορηγείται για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί λένε πάντως ότι το ποσοστό των γυναικών που εμφάνισε την ασθένεια αφού έλαβε το φάρμακο είναι μικρό. Η διγοξίνη που είναι  και κυκλοφορεί στο εμπόριο σε σκευάσματα με ονομασίες όπως Lanoxin και Digoxin, λαμβάνεται συνήθως από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή ή οι καρδιακές αρρυθμίες.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ωστόσο ότι, πέραν του ότι βοηθάει στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών, επενεργεί στον οργανισμό σαν τα οιστρογόνα. Για τον λόγο αυτό έχουν εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με το κατά πόσον, όπως έχει παρατηρηθεί για τις θεραπείες με τις εν λόγω θηλυκές ορμόνες, θα μπορούσε να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστιού.

Με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μπίγκαρ του Statens Serum Institut της Δανίας οι ερευνητές διασταύρωσαν και μελέτησαν στοιχεία από δυο βάσεις δεδομένων: στη μια περιλαμβάνονται όλες οι συνταγές που εκδίδονται στη Δανία και στην άλλη όλα τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό παρακολούθησαν την πορεία περισσότερων από 2 εκατ. γυναικών επί περίπου μια 12ετία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology», από τις γυναίκες που σε κάποιο διάστημα αυτής της περιόδου είχαν ακολουθήσει θεραπεία με διγοξίνη, ένα ποσοστό 2% εμφάνισε καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που είχαν πάρει το φάρμακο στο παρελθόν αλλά δεν το έπαιρναν πια είχαν τις ίδιες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου με όσες δεν το είχαν λάβει ποτέ.

Κατά τη διάρκεια ωστόσο της χορήγησης της διγοξίνης οι πιθανότητες καρκίνου εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 40%. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε κατά τον πρώτο χρόνο της λήψης του φαρμάκου. Στη συνέχεια ο κίνδυνος μειωνόταν αλλά άρχιζε και πάλι σιγά σιγά να ανεβαίνει ύστερα από τρία ή περισσότερα χρόνια συνέχισης της θεραπείας.

Οι ερευνητές τονίζουν στη δημοσίευσή τους ότι τα αποτελέσματά τους δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση ότι η διγοξίνη προκαλεί καρκίνο του μαστού σε κάποιες γυναίκες. Ακόμη όμως και αν αυτό ισχύει, επισημαίνουν, τα οφέλη της θεραπείας για τους καρδιοπαθείς συνήθως υπερτερούν του κινδύνου.

Δείτε επίσης