Στη θειοφλαβίνη Τ κρύβεται το μυστικό της μακροζωΐας;

Ερευνητές από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Μπακ ανακάλυψαν η κίτρινη χρωστική ουσία με το όνομα θειοφλαβίνη Τ ίσως κρύβει το μυστικό της μακροζωίας, αλλά και  ένα όπλο στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν  ότι η θειοφλαβίνη Τ (ThT) παρατείνει ως 70%  τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων -εν προκειμένω νηματοειδών σκουληκιών-και καθυστερεί σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Η ThT χρησιμοποιείται στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, προκειμένου να εντοπίσει τις πλάκες από βήτα-αμυλοειδή πρωτεΐνη που δημιουργεί η ασθένεια στον εγκέφαλο. Ωστόσο, φαίνεται τελικά πως όχι μόνο τις εντοπίζει, αλλά καθυστερεί και τη δημιουργία τους. Τουλάχιστον στα πειραματόζωα. Αυτό το πετυχαίνει διατηρώντας ακέραιο το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναδιπλώνονται οι πρωτεϊνικές δομές. Με τη γήρανση του οργανισμού, αρχίζει η λανθασμένη αναδίπλωση των δομών αυτών, αλλά και η συσσώρευση πλακών που οδηγούν στη νόσο Αλ-σχάιμερ και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες της τρίτης ηλικίας.

«Για περισσότερα από δέκα χρόνια αναζητούσαμε χημικές ουσίες που καθυστερούν τη γήρανση και η ThT είναι ό,τι καλύτερο έχουμε βρει μέχρι τώρα». είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Γκόρντον Λίθγκοου. Και όπως συμπληρώνει ο συνάδελφος του Σιλβέστερ Αλάβεζ, η χρυσή οδός για τη διατήρηση της νεότητας περνά μέσα από την ομοιόσταση των πρωτεϊνών. Το ζητούμενο άλλωστε δεν είναι μόνο η παράταση της ζωής αλλά και της καλής υγείας, κάτι που φαίνεται να εξασφαλίζει η διατήρηση της ομοιόστασης των πρωτεϊνών.

Ο Αλάβεζ ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε τα πειράματα προς αναζήτηση ενός «φίλτρου μακροζωίας» στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Απομόνωσε στο παρελθόν πέντε ουσίες, μεταξύ των οποίων η κουρκουμίνη-το συστατικό του ινδικού μπαχαρικού κουρκουμά-που φάνηκε να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη θειοφλαβίνη Τ. Η κουρκουμίνη δοκιμάζεται ήδη σε ανθρώπους, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της για θεραπείες από τον καρκίνο του εντέρου μέχρι τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την κατάθλιψη.

Δείτε επίσης