Το αλκοόλ προκαλεί το 10% των καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες

Σύμφωνα με μια μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal σχεδόν το 10% καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου του οισοφάγου, του ήπατος, του εντέρου και καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη αφορά 363.988 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35-70 ετών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) και είναι γνωστή ως EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν το αλκοόλ διασπάται από το σώμα που παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να βλάψει το DNA, αυξάνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαίτερα από το οινόπνευμα καρκίνους. Ένα ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ, το οποίο ισοδυναμεί με 125 ml κρασί.

H Madlen Schütze, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος στο German Institute of Human Nutrition είπε: “Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα είχαν αποφευχθεί αν περιοριζόταν η κατανάλωση αλκοόλ σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και σε ένα για τις γυναίκες”.

Η Sara Hiom, διευθύντρια πληροφόρησης για την υγεία στο Cancer Research της Βρετανίας, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. «Τα τελευταία 10 χρόνια, ο καρκίνος του στόματος έχει γίνει πολύ πιο κοινός και ένας λόγος για αυτό είναι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Μαζί με τη διακοπή του καπνίσματος και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η περικοπή από το οινόπνευμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου σας. “

Δείτε επίσης