H φρουκτόζη μπορεί να έχει ένα “αθώο” όνομα καθώς θυμίζει τα φρούτα που λόγω των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν αποτελούν κομμάτι της υγιεινής διατροφής, ωστόσο νέες μελέτες τα τελευταία χρόνια τη συνδέουν με τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες. Ο δρ. Ρόμπερτ Λάστιγκ, ειδικός ορμονικών διαταραχών σε παιδιά και ειδικός παιδικής παχυσαρκίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η φρουκτόζη είναι «τοξική» και «δηλητηριώδης» για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Λάστιγκ έκανε αίσθηση με μία διάλεξη τον Μάιο του 2009, με τίτλο «Ζάχαρη: Η Πικρή Αλήθεια» την οποία μπορείτε να δείτε στο YouTube (έχει με 50.000 νέους θεατές κάθε μήνα).
Δεν είναι όμως μόνο ο Λάστινγ που κατηγορεί τη φρουκτόζη ότι προκαλεί διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Πολλοί άλλοι πιστεύουν ότι η κατανάλωση φρουκτόζης πάνω από 50 γρ. την ημέρα είναι σχεδόν καταστροφική διότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο συκώτι διαφορετικά από τη γλυκόζη και ενδεχομένως αυτή είναι η αιτία που το κάνει λιπαρό. Φαίνεται επίσης ότι ανεβάζει το ουρικό οξύ, ένα σύμπτωμα που συναντάται συχνά το Μεταβολικό Σύνδρομο. Επίσης η φρουκτόζη ανεβάζει στο αίμα τα τριγλυκερίδια τα οποία αποτελούν κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η φρουκτόζη διαφέρει από τη γλυκόζη, παρότι έχουν τον ίδιο χημικό τύπο -με μια πολύ μικρή διαφορά στον τρόπο ένωσης των ατόμων που περιέχουν- διότι δεν αποτελεί το καύσιμο του εγκεφάλου. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η φρουκτόζη δεν είναι χορταστική. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που καταναλώνει φρουκτόζη αντί για γλυκόζη εμφανίζει μικρότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και αυτόν τον οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων.
Εξάλλου, μελέτες στα ποντίκια δείχνουν ότι η κατανάλωση φρουκτόζης προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνδέεται με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου 2. Επίσης συνδέεται με την εμφάνιση, αρκετών μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες για τον καρκίνο, το πρόβλημα με την αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί στην έκκριση περισσότερης ινσουλίνης κάτι ευνοεί την ανάπτυξη όγκων.
Αν πράγματι η φρουκτόζη προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, τότε σύμφωνα με ειδικούς, είναι δύσκολο να μην τη συνδέσουμε με τον καρκίνο – ή τουλάχιστον ορισμένες μορφές, όπως ο καρκίνος του στήθους και του παχέος εντέρου. «Έχω εξαλείψει την επεξεργασμένη ζάχαρη από τη διατροφή μου και καταναλώνω όσο λιγότερη ζάχαρη μπορώ» είπε ο δρ. Κρεγκ Τόμσον, πρόεδρος του Αντικαρκινικού Κέντρου Μεμόριαλ Σλόαν – Κέτερινγκ στη Νέα Υόρκη. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο μειώνω τις πιθανότητες να αναπτύξω καρκίνο».