Τα αγόρια είναι πιο ανταγωνιστικά από τα κορίτσια ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών και παραμένουν εξίσου πιο ανταγωνιστικοί ως ενήλικες, αποκτώντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των γυναικών, πράγμα που εξηγεί γιατί κατά μέσο όρο βγάζουν πιο πολλά χρήματα από αυτές, σύμφωνα με μια γερμανική έρευνα. Οι ερευνητές του ινστιτούτου ερευνών Iza, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματίας Σούτερ και τη Ντανιέλα Ρίτσλερ, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής Βασιλικής Οικονομικής Εταιρίας, έκαναν διάφορα πειράματα (αγώνες δρόμου, τεστ μαθηματικών κ.α.) σε παιδιά και εφήβους ηλικίας τριών έως 18 ετών, που σε όλες τις περιπτώσεις έπρεπε να επιλέξουν αν θα εκτελούσαν τη δραστηριότητα μόνοι τους ή σε ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρόλο που τα κορίτσια είχαν σε προσωπικό επίπεδο ανάλογες ικανότητες (αθλητικές, μαθηματικές κλπ) με τα αγόρια, διάλεξαν σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τα αγόρια να ανταγωνιστούν, αποφεύγοντας να ρισκάρουν την ήττα.
Ορμώμενοι από αυτή τη διαπίστωση, οι ερευνητές καταλήγουν στο -πιο επίμαχο- συμπέρασμα ότι αυτή η αποφυγή ανταγωνισμού «συνοδεύει» ως νοοτροπία τις γυναίκες στην ενήλικη ζωή τους και έχει, μεταξύ άλλων, ως συνέπεια να βγάζουν συνήθως λιγότερα χρήματα από τη δουλειά τους σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους της ίδιας ηλικίας. «Για να πετύχει κανείς πιο ελκυστικές και καλοπληρωμένες δουλειές στη σύγχρονη οικονομία, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζει την πρόκληση του ανταγωνισμού και να μην την αποφεύγει», εκτιμούν οι γερμανοί ερευνητές.