Το άσθμα, επισημαίνει ο Δημήτρης Γκιουλέκας, ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Α.Π.Θ. χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη επιδημία αφού η συχνότητά του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο και κυρίως στις αστικές και βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη. Το βρογχικό άσθµα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άτοµα πάσχουν και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Στη χώρα μας περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά και ενήλικες έχουν άσθµα.
Ο κ. Γκιουλέκας επισημαίνει ότι το άσθµα είναι χρόνιο νόσηµα με εξάρσεις και υφέσεις. Τα συμπτώματα επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς, -πολύ συχνά παιδιά ή νεαροί ενήλικες -δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ή χάνουν μέρες από την δουλεία τους ή το σχολείο τους. Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθµα τους δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.
Με την κατάλληλη όµως φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, το βρογχικό άσθµα µπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει µια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισµό των δραστηριοτήτων του.
Σύµφωνα µε τις Οδηγίες της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Θεραπεία του Άσθµατος (GINA), προκειμένου να αποφασιστεί η θεραπευτική αγωγή πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η σταδιοποίηση του Άσθματος και ανάλογα µε το στάδιο βαρύτητας να χορηγηθεί το ανάλογο θεραπευτικό σχήμα.
Σήµερα, υπάρχει και στην Ελλάδα διαθέσιµο ένα έγκυρο και απλό ερωτηματολόγιο, το Τεστ Ελέγχου του Άσθµατος (Asthma Control Test), με το οποίο κάθε ασθενής με άσθµα μπορεί απαντώντας σε πέντε απλές ερωτήσεις σε συνεργασία με τον ιατρό του να εκτιµήσει πόσο καλά ελέγχει το άσθµα του.
Η διάγνωση του βρογχικού άσθµατος βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εικόνα του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού όπως είναι η Σπιρομέτρηση, η ροοµέτρηση και η οξυμετρία. Ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου του άσθµατος χορηγούνται οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί ρυθµιστικών και ανακουφιστικών φαρµάκων.
Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή πρέπει να επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθµα (αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, υγρασία αλλά και έντονα συναισθήματα, ορµονικές αλλαγές, ορισμένα φάρµακα και τροφές).
Το άσθµα είναι μία νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο, αλλά και επιβαρύνει οικονοµικά τις υπηρεσίες υγείας. Στοιχεία από διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι το μέσο ετήσιο κόστος του άσθµατος στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στα 18 δις ευρώ. Το κόστος αυτό αφορά, κατά κύριο λόγο, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης ενώ η φαρμακευτική θεραπεία αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους. Το ετήσιο κόστος κόστος αντιμετώπισης της πάθησης στη χώρα μας φαίνεται να αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ.
Απαιτείται λοιπόν έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική παρέµβαση στο άσθµα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τον έλεγχο της νόσου και κατ’ επέκταση την ελάττωση του κόστους υγείας. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργός προσπάθεια όλων μας θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητα ζωής για όλα τα άτοµα με άσθµα αδιακρίτως.
Στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 3 Μαΐου 2011 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν Πνευμονολογικού Ελέγχου (εξετάσεις Σπιρομέτρηση, Οξυμετρία, ανίχνευση IgE) σε συμπολίτες μας που υποφέρουν από άσθμα αλλά και σε φυσιολογικά άτομα που θέλουν να εξετασθούν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 3 Μαΐου 2011 (10.00 π.μ. – 14.00 μ.μ.) για να υποβληθούν στις παραπάνω εξετάσεις. Πληροφορίες καθημερινά 08:00 π.μ. – 18:00 μ.μ. στο 2310-372760.