Η αχαλασία είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί τους ασθενείς κατά την διάρκεια της σιτίσεως, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κακοήθειας. Εντάσσεται στις κινητικές διαταραχές του οισοφάγου μαζί με τον διάχυτο οισοφαγικό σπασμό και την σκληροδερμία. Επιδημιολογικά είναι μια πάθηση αρκετά σπάνια και εμφανίζεται σε ποσοστά 1/100000 ανά έτος στις USA. Παρατηρείται σε ηλικίες μεταξύ 40-60 ετών.
Αιτιολογία: Διαταραχές στη νεύρωση του οισοφάγου. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη περισταλτισμού και χάλασης του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα κατά την κατάποση.
Τα αίτια είναι άγνωστα αλλά έχουν ενοχοποιηθεί διάφορες καταστάσεις όπως σοβαρό συναισθηματικό στρες, μείζον τραύμα, έντονη απώλεια βάρους, η νόσος Chaga (T. Cruzi).
Η αχαλασία θα πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από καρκίνωμα του περιφερικού τμήματος του οισοφάγου, στένωση του οισοφάγου λόγω ΓΟΠ, σκληροδερμία, διάχυτο οισοφαγικό σπασμό.
Συμπτώματα
-Δυσκαταποσία η οποία είναι εντονότερη όταν ο ασθενής καταπίνει υγρές τροφές ενώ οι στερεές περνούν ευκολότερα (αργότερα υπάρχει δυσφαγία και για τις στερεές τροφές).
-Οι ασθενείς χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ύδατος ενώ παράλληλα εκτείνουν τον τράχηλο και ανυψώνουν το πηγούνι ή περπατούν για να βοηθήσουν στην κάθοδο των τροφών.
-Αναγωγές
-Οπισθοστερνικό άλγος
-Νυκτερινός βήχας
-Βρογχοπνευμονικές φλεγμονές (πνευμονία από εισρόφηση)
-Απώλεια βάρους.
Διάγνωση
-Ακτινογραφικός έλεγχος (εικόνα δίκην ράμφους πτηνού)
-Μανομετρία
-Οισοφαγοσκόπηση
Επιπλοκές
-Τοπικές φλεγμονές (λόγω στάσης τροφών)
-Ca οισοφάγου
-Βρογχοπνευμονικές λοιμώξεις
Θεραπεία
-Φαρμακευτική αγωγή
-Διαστολή με μπαλόνι του ΚΟΣ (πλέον τείνει να καταργηθεί αυτός ο τρόπος. Επιπλοκή: διάτρηση οισοφάγου 3-5%).
-Θεραπεία με Botulinum toxin το γνωστό BOTOX (προσφέρει προσωρινά αποτελέσματα).
Η χειρουργική θεραπεία: αποτελεί το golden standard για την θεραπεία της αχαλασίας. H Μυοτομή κατά Heller είναι το χειρουργείο με το οποίο αντιμετωπίζουμε την αχαλασία, το οποίο γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά με όλα τα συνοδά ωφέλει της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Έτσι ο ασθενής την επόμενη του χειρουργείου παίρνει εξιτήριο χωρίς τα ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου έτοιμος να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.
H λαπαροσκοπική αποκατάσταση αποτελεί μέθοδο εκλογής στην χειρουργική αντιμετώπιση της αχαλασίας. Τα πολλαπλά πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι ήδη γνωστά, και έχουν σχέση με την «ελάχιστη επεμβατική χειρουργική». Έτσι λοιπόν αναφορικά τα πλεονεκτήματα είναι:
Για τον χειρουργό
Με την μεγέθυνση (μέχρι και 16 φορές) που παρέχει η Λαπαροσκοπική τεχνική ο χειρουργός έχει την δυνατότητα να δει με μεγάλη λεπτομέρεια και ευκρίνεια τα ανατομικά στοιχεία πού με την ανοικτή μέθοδο δεν θα ήταν εύκολο. Επίσης, με την αρχική τομή του 1 εκ. ( όπου εισάγεται το λαπαροσκόπιο ) έχει την δυνατότητα να ελέγξει όχι μόνο την πάσχουσα περιοχή ή όργανο αλλά όλη την ενδοκοιλιακή χώρα. Επίσης σημαντικό είναι η δυνατότητα καταγραφής σε DVD ολόκληρης της χειρουργικής επέμβασης για μελλοντική χρήση και για εκπαίδευση νεότερων χειρουργών.
Για τον ασθενή
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά. Η έλλειψη της χειρουργικής “τομής” μειώνει σημαντικά το εγχειρητικό στρες. Η μέθοδος μπόρεσε να επικρατήσει τόσο γρήγορα και να αντικαταστήσει τις ανοικτές μεθόδους πρώτα απ’ όλα γιατί σχεδόν εκμηδένισε τον πόνο.
Κατά πρώτον, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος συνεπάγεται αφενός μεν την καλύτερη αναπνευστική λειτουργία (αναπνοή) αφετέρου δε την ταχύτατη δυνατότητα κίνησης του ασθενή την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση, με αποτέλεσμα την μείωση των πιθανών μετεγχειρητικών επιπλοκών π.χ. ατελεκτασίες, πνευμονίες και θρομβοφλεβίτιδες.
Κατά δεύτερο λόγο, οι επιπλοκές που έχουν σχέση με την «τομή» όπως λοίμωξη, διάσπαση ή μετεγχειρητική κήλη είναι σπάνιες. Τέλος, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, ο δε χρόνος νοσηλείας είναι λιγότερο από 24 ώρες.